Maak kennis met Finance, Tax and Advice

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 16nov
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Finance, Tax and Advice

Je begint met een algemeen oriëntatiejaar waarin je de financiële wereld leert kennen. Ook in je 2e en 3e jaar ben je veel bezig in de praktijk en oefen je de vaardigheden die je nodig hebt als adviseur. Je kunt landelijk erkende certificaten halen: zo ben je gelijk startklaar op de arbeidsmarkt!

2 HAN studenten Finance, Tax and Advice bij het trappenhuis op de leslocatie in Arnhem

Op de bank met studenten

Hoe ziet je studieprogramma eruit?

De opbouw van Finance, Tax and Advice

Het programma in het 1e en 2e jaar is hetzelfde als van de opleidingen: Accountancy  en Finance & Control (Bedrijfseconomie). Je kunt dus nog switchen aan het eind van het 2e jaar. Het 2e jaar sluit je af met een stage. Bij Finance, Tax and Advice ontwikkel je je daarna verder op financieel of fiscaal terrein. 

In het 3e jaar leert hoe je een goede gesprekspartner particulieren en ondernemers. Elk semester (halfjaar) verdiep je je in een nieuw thema. Deze worden ondersteund met colleges en trainingen. In het 4e jaar leer je complexe (internationale) vraagstukken oplossen en volg je een vrijekeuze minor.

2 HAN studenten Finance, Tax and Advice op de roltrap op de leslocatie in Arnhem

Dit zijn de docenten

Je propedeuse jaar

In dit jaar leer je het brede vak van een financieel/fiscaal adviseur kennen. Wie kom je daar allemaal tegen? Wat is je rol als adviseur? Je volgt een financieel-breed studieprogramma. Denk aan bedrijfseconomische vakken als: boekhouden, belastingrecht management & organisatie en financieel management. De andere helft ben je lekker bezig met de praktijk.

Samenwerken aan praktijkopdrachten

Dit 1e jaar werk je in groepjes aan 4 praktijkopdrachten. Je leert bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de financiële huishouding van een bedrijf. Een andere opdracht is het sturen van een sturen van een bedrijf op basis van cijfers. De theorie die je leert bij de vakken pas je toe tijdens de opdracht.

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je ze regelmatig tegen. De begeleiding is afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Finance-Tax-And-Advice_studenten-roltrap-0283-2_2023

Verdieping en stage

Dit jaar ga je de diepte in. De eerste helft van het jaar start je met 2 praktijkopdrachten die ondersteund worden door theoretische vakken. In de 2e helft van het jaar ga je stagelopen. Bijvoorbeeld bij een bank, belastingkantoor of financieel/fiscaal advieskantoor. Daarmee zet je een flinke stap in je ontwikkeling! Je krijgt meer zicht op je toekomstige werkveld.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Finance, Tax and Advice ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische financiële vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk.  Je werkt in dit jaar aan concrete praktijkopdrachten.

stage

In de 2e helft van het 2e jaar loop je stage. Dit kan zijn bij een bank, belastingkantoor of een financieel of fiscaal advieskantoor. Denk daarbij aan het verstrekken van leningen, hyptoheekadvies, financieringsaanvraag of het doen van belastingaangiftes.

Switchen zonder studievertraging? Dat kan!

Aan het eind van het 2e jaar kies je definitief voor de opleiding Finance, Tax and Advice. Spreekt Accountancy of Finance & Control meer aan? Dan kun je naar deze opleidingen nog switchen zonder studievertraging.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Je leert wat belangrijk is als financieel professional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Verantwoord adviseurschap

Elke adviseur komt voor ethische keuzes te staan: waar komen bijvoorbeeld de grondstoffen vandaan die je voor je product gebruikt? Hoe ga je met je personeel om? Zowel voor jezelf als voor jouw advies aan je klanten geldt dat een duurzame aanpak loont. Maar het is niet altijd gemakkelijk om je rug recht te houden. In elk project waaraan je werkt besteden we daar aandacht aan. Als afgestudeerde FTA’er ben je een verantwoordelijke professional die duurzaam onderneemt en adviseert.   

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

AFEM_student-in-belstoel-0169_2023
AFEM_studenten-buiten-plein-arnhem-0328_2023

Specialiseren in Finance óf Tax

In je 3e jaar verdiep je je verder in Finance óf in Tax, naast de gezamenlijke vakken die je gaat volgen. Elke semester (halfjaar) duik je in een nieuw thema. Deze worden ondersteund met colleges en trainingen.

Duurzame bedrijfsvoering

Studenten gaan in kleine groepjes voor een bedrijf onderzoeken hoe duurzaam hun onderneming is. Vervolgens bedenken ze samen verschillende oplossingen voor een toekomstbestendige fiscale en/of financiële bedrijfsvoering. Elke bedrijf krijgt van 2 groepjes maatwerk advies. Wellicht wordt jouw advies dan doorgevoerd!

De overdracht van een bedrijf

Er zijn veel verschillende manieren om een bedrijf over te dragen. Je gaat eerst nadenken over de strategie van het bedrijf. Daarna kijk je bijvoorbeeld naar waardebepaling en de financiering van de overdracht.

International Tax Project

Als je straks voor een grote klant werkt, discussieer je met collega’s uit het buitenland over internationale belastingregels en –verdragen. Gelukkig heb je dat tijdens je opleiding dan al eens geoefend. De HAN en de Hochschule Rhein-Waal organiseren namelijk elk jaar een uitwisseling. De Duitse en Nederlandse studenten lossen samen een internationaal belastingvraagstuk op. Onder begeleiding van professionals van een internationaal belastingadvieskantoor. 

studenten accountancy voltijd in overleg in gemeenschappelijke ruimte HAN Arnhem, finance, financieel, AFEM

Minor en afstuderen

In dit laatste jaar zet je de studie helemaal naar jouw hand. Je beslist wat je wilt met je vrije ruimte: kies je een specialisatie met een van onze ‘eigen’ minoren? Of wil je juist breder kijken? Je hebt een vaste studentbegeleider die je bij die keuzes kan helpen. De 2e helft van het jaar verdiep je de thema's: internationaal bankieren en ondernemen en in het internationaal belastingrecht. Alle thema-semesters worden afgerond door het oplossen van casus binnen een bedrijf en kennistoetsen op de HAN.

Kies je minor

Het laatste jaar van je opleiding begint met een minor. Dat is een studieprogramma van een half jaar dat je zelf uitkiest. Elke minor is 30 studiepunten waard. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld bedrijfsovername, data-analyse, adviesvaardigheden, of circulaire economie. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! 

Soorten minoren:

  • Verdiepende minor: Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.  
  • Verbredende minor: Maak kennis met een heel ander vakgebied.  
  • Doorstroomminor: Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Pre-master als minor volgen

Wil jij na je bacheloropleiding een universitaire master gaan volgen? Dan heb je eerst nog een pre-master nodig. Sommige aansluitende pre-masters kun je al tijdens je HAN-bachelor starten in je minorfase. Zo kun je een half jaar of zelfs een jaar studie besparen! De HAN heeft deze afspraak met Business Universiteit Nyenrode, Tilburg University en Radboud Universiteit.

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je minor in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

Afstuderen

Je sluit je studie Finance, Tax and Advice af met 2 thema-opdrachten.

Internationaal bankieren en ondernemen

Je leert meer over internationaal zaken doen en hoe je uitbreiding naar het buitenland kunt financieren.

Internationaal belastingrecht

Je leert wat internationale belastingwetgeving betekent voor organisaties in Nederland.

Diploma met Engelstalige bijlage

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Finance, Tax and Advice behaald. Gefeliciteerd!

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Finance-Tax-And-Advice_docent-met-studenten-0140_2023