Dit is je studie Food & Business
Zet jouw passie voor food om naar een vruchtbaar resultaat! Leer alles over innovatieve, duurzame en gezonde voedingsmiddelen. En over waarde creëren voor People, Planet en Profit en met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen voor een toekomstbestendige voedingsbranche. Je onderzoekt hoe je bestaande producten aanpast, verbetert en in de internationale markt zet. Je bepaalt zelf voor een deel je vakken, zodat je je ontwikkelt tot de foodprofessional die jíj wilt zijn.
De opbouw van de opleiding Food & Business
De hbo-opleiding Food & Business duurt 4 jaar. In je propedeuse maak je kennis met 3 thema's die een belangrijke rol spelen in de foodketen: Commercie & Innovatieve business, Voeding & Gezondheid en Quality & Productie. In verschillende projecten leer je hoe deze thema's met elkaar samenhangen. In het 2e jaar verdiep je je en leer je welk thema het best bij jou past. In het 3e jaar pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in de praktijk tijdens een meewerkstage. Food & Business werkt samen met allerlei foodbedrijven in binnen- én buitenland. Keuze genoeg dus! Vervolgens volg je een minor in binnen- of buitenland. In je laatste jaar kies je zelf welk project jij uitvoert, passend bij een thema dat jou interesseert. Je voert een afstudeeropdracht uit voor een opdrachtgever uit het werkveld. Diploma op zak? Gefeliciteerd! Je mag jezelf Bachelor of Business Administration noemen.
Studenten Food & Business aan het woord
Je propedeuse
In je 1e jaar leer je de Food Business en de verschillende rollen die je daarin kan vervullen kennen. Je maakt kennis met de hele foodketen: hoe kom je van een grondstof tot een eindproduct en welke schakels spelen daarin een rol? Samen met je medestudenten werk je aan een nieuw food concept dat bijdraagt aan een toekomstbestendige Food Business. Ook leer je hoe je dit concept kan verkopen aan een echte opdrachtgever. Je leert wat de impact van een keuze is op People, Planet en Profit en je leert waar je rekening mee moet houden als je internationaal samenwerkt.
Leren in en uit de praktijk
De opleiding is gericht op de beroepspraktijk. Je leert door te doen en je werkt samen met je medestudenten in ons praktijkhuis: een moderne, multidisciplinaire leeromgeving met de Creative Kitchen en het Sensory Lab voor smaak- en kwaliteitsonderzoek. Het is een plek waar studenten, docenten en het werkveld elkaar ontmoeten. Je werkt daar aan projecten van bedrijven. Buiten de muren van de school loop je verschillende snuffelstages om te ontdekken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je bezoekt congressen, bedrijven en beurzen en op school ontvangen we gastsprekers van uiteenlopende bedrijven: van Unilever tot stichting Voedselbank en van Jacob Douwe Egberts tot het Nationaal Schoolontbijt. Jaarlijks organiseren we het Food & Business Netwerkcongres. Bekijk hier een impressie. Alles wat we doen linken we dus direct aan de praktijk.
Project onderwijs
In het 1e jaar werk je met medestudenten aan projecten waarin de thema’s uit de Food Business terugkomen. In deze projecten leer je alle theorie en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot Food Professional. Je krijgt geen losse vakken, maar docenten helpen jou ‘just-in-time’ om de theorie die je nodig hebt voor het project eigen te maken. Binnen deze projecten leer je ook belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, overtuigende presentaties geven en professioneel communiceren in het Nederlands en Engels. Lees snel verder voor een sneak preview van de projecten uit het 1e jaar!
Vrije keuze
Wil jij Duits leren zodat jij niet alleen binnen, maar ook buiten Nederland impact kan maken in de Food Business? Of wil jij leren hoe je écht aansprekende teksten schrijft en zo voor een opdrachtgever meer bekendheid creëert voor een specifiek product of dienst? Ieder jaar bieden we studenten verschillende keuzemogelijkheden, zodat jij al in je 1e jaar kiest voor wat jij belangrijk vindt.
De studentbegeleider is er voor jou
Bij Food & Business heb je een persoonlijke coach: je studentbegeleider. In de 1e twee jaar zie je elkaar wekelijks en daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. In het 1e jaar houden we klassen zoveel mogelijk bij elkaar, zodat je ook met je medestudenten een goede band op kunt bouwen. Daarnaast leer je natuurlijk ook studenten uit andere klassen goed kennen. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt en heeft dit effect op je studieloopbaan? Je coach denkt graag met je mee.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.
Je verdiepende jaar
In je 2e jaar duik je dieper in de praktijk en heb je de mogelijkheid om jouw kennis te verbreden of verdiepen door middel van keuzevakken. In projecten neem je verschillende rollen aan die aansluiten op het werkveld en leer je om te gaan met tegenstrijdige belangen. Je gaat aan de slag met het stimuleren van gezonde voedselkeuzes voor de consument en je leert alles over kwaliteitsmanagement. Eén project zal plaatsvinden in een internationale context, waarbij je werkt in verschillende talen en culturen. Reflectie is een vast onderdeel van projecten en persoonlijke ontwikkeling speelt een grote rol.
Nog meer praktijk in jaar 2
In het 2e jaar ga je de diepte in. Je werkt aan concrete praktijkopdrachten van echte bedrijven en je leert hoe de verschillende rollen en thema’s met elkaar samenhangen. Waar ligt jouw interesse? En in wat voor een bedrijf zie jij jezelf stage lopen? Daar kom je achter tijdens dit studiejaar.
Vrije keuze
Wil jij nog beter Duits leren of wil jij je je vaardigheden op het gebied van innovatie & ondernemerschap naar een hoger niveau willen brengen? Of wil jij zelf een onderwerp zoeken waarover je onderzoek gaat doen? Ieder jaar bieden we studenten verschillende keuzemogelijkheden, zodat je kiest voor wat jij belangrijk vindt.
Internationale Challenges
Tijdens de studie neem je deel aan de Food & Business Challenges. Je gaat 1 week met een groepje studenten uit verschillende landen aan de slag met een opdracht uit het bedrijfsleven. Tijdens die week ga je de strijd aan met andere groepjes: wie heeft het beste idee? Na een week lever je de resultaten op en kiest de opdrachtgever de winnaar. Wie weet zie jij jouw idee later terug in de vorm van een nieuw product, op de bedrijfswebsite of in het beleid van een groot levensmiddelenbedrijf!
Nieuwsgierig?
Je eigen mening is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!
Stage en minor
Het 3e jaar begin je met een stage van 21 weken in binnen- of buitenland. Tijdens je stage maak je binnen een bedrijf kennis met één of meerdere thema’s uit de Food Business: Quality & Productie, Voeding & Gezondheid of Commercie & Innovatieve business. De rollen die je in het eerste en tweede jaar hebt leren kennen zie je hier terug in de praktijk.
De praktijk in: op stage!
Wat kun je allemaal doen in 21 weken stage? Een heleboel! Het is een kwestie van kiezen. Het ontwikkelen van een nieuw concept? Onderzoeken waar de consument behoefte aan heeft? Het schrijven een marketingplan? Hoe je met een online campagne een product kan promoten? Het optimaliseren van de kwaliteitsketen? Het kan allemaal bij bedrijven als HEMA, Ahold, Bol.com, Hutten Catering, Bavaria, lokale of internationale Startups en onderzoeksbureaus in de foodsector. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling en leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Welke minor kies jij?
Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!
Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende on- en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd.
Afstuderen
Het 4e jaar staat in het teken van het afstuderen. Het 1e half jaar ga je in studententeams aan de slag met meerdere zelfgekozen projecten van échte opdrachtgevers. Je verdiept je in een vraagstuk dat jij echt graag op wilt lossen en maakt zo al tijdens je studie een verschil in de weg naar een toekomstbestendige voedingsbranche. Ook krijg je verdiepende vakken. Na dit half jaar ben jij klaar voor een individueel afstudeerproject. Je gaat 21 weken bij een bedrijf in de Food Business aan de slag met een concreet vraagstuk passend bij een thema dat jou interesseert. Het zelfstandig managen van een project speelt hierin een grote rol.
Afstudeerprojecten – in studententeams
In de 1e helft van je laatste studiejaar laat je samen met medestudenten zien dat je actuele vraagstukken van échte opdrachtgevers op kan lossen. Welke rol neem jij op je in dit project? Dit is afhankelijk van de inhoud van het vraagstuk, van jouw interesses én van je medestudenten. Jullie vormen een team en moeten rekening houden met elkaars kwaliteiten en valkuilen. In de eerste drie jaar van je studie ben je hier goed op voorbereid, dus je weet waar jouw sterktes liggen en hoe je die in kan zetten.
In dit half jaar verdiep je je in twee vraagstukken tegelijk. Dat maakt het soms best complex, maar dat is wel hoe het er in het werkveld ook aan toe gaat. Uiteraard word je ook in dit project goed begeleid door je docenten.
Naast deze projecten volg je verdiepende vakken, zodat jij hierna écht klaar bent om individueel af te studeren.
Afstudeerproject – individueel
Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je gaat 21 weken bij een bedrijf in de foodbranche aan de slag met een concreet vraagstuk van je opdrachtgever. Denk aan bedrijven als Unilever, COOP, Friesland Campina, Kraft Heinz of Aviko. Je doet een afstudeeropdracht die past bij het thema dat jou interesseert: Commercie & Innovatieve business, Voeding & Gezondheid of Quality & Productie. Ontwikkel jij als Conceptontwikkelaar een innovatief plantaardig dessert? Ga jij als Business Innovation Manager op zoek naar een nieuw verdienmodel? Of help je als Quality Consultant startups bij het optimaliseren van hun foodketen? Bij de afstudeeropdrachten is de verbinding tussen de verschillende thema’s en rollen van groot belang. Welke consequenties hebben jouw adviezen voor de verschillende afdelingen? Als je je collega’s weet te overtuigen van jouw adviezen en je je opdrachtgever verder helpt, dan is jouw opdracht geslaagd!
Diploma met supplement
Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Business Administration. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren of aan het werk in het buitenland.
Bachelor of Business Administration
Maak kennis
Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!