Maak kennis met Fysiotherapie

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Fysiotherapie

De opleiding fysiotherapie aan de HAN is een leuke, maar ook een intensieve en pittige opleiding. Op de opleiding werk je aan praktijkrelevante vraagstukken zodat je meteen een reëel beeld krijgt van het beroep.

Fysiotherapie, K33 b1, overleg, drie studenten, laptop

Welkom bij de opleiding Fysiotherapie

Fysiotherapie op de HAN is een leuke en pittige opleiding. Je gaat meteen al praktisch aan de slag, terwijl je ook een stevige theoretische basis legt. Leren doe je samen met docenten en studenten uit verschillende leerjaren. Naast een aantal contactmomenten (online en fysiek), bepaal je samen met jouw medestudenten aan welke leeruitkomsten je werkt. Hierdoor heb je regie over je eigen leerproces.

Wil je meer weten over hoe je gaat leren op de opleiding Fysiotherapie? Het onderwijs is erg vernieuwend! Bekijk de animatie.

 

Veel kennis over het menselijk lichaam
 

Wat is de opbouw van de opleiding Fysiotherapie?

Het onderwijs is opgebouwd aan de hand van verschillende thema’s. Deze thema’s hebben allemaal een eigen focus en zorgen er in gezamenlijkheid voor dat je je zowel verdiept, als een totaalbeeld krijgt van het fysiotherapie en gezondheid. 

Belangrijke pijlers van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN zijn: Motorisch leren en motorische controle, Pijn en Persoonsgerichte zorg.

Fysiotherapie seneca studenten begeleiding bij oefeningen/sport
#AskAStudent

Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk bij Fysiotherapie?

Fysiotherapie, K33 b1, oefening, trap, student, kruk-2

Je propedeuse jaar

Je begint je opleiding Fysiotherapie met een brede basis. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Kom erachter of hbo Fysiotherapie bij jou past!

Jaar 1: een brede start

Je begint met een brede basis. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Past Fysiotherapie bij jou?

Je leert wat ‘gezond, ziek of geblesseerd zijn’ betekent voor cliënten en hun omgeving. Zo weet je welke mogelijkheden en verantwoordelijkheden jij én de cliënt hebben bij het herstel. Je leert hoe je cliënten onderzoekt, behandelt, begeleidt of op een andere manier het herstel kunt beïnvloeden. Dit oefen je samen met je medestudenten. In het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk in de vorm van meeloopstages en praktijkopdrachten. 

Programmatisch toetsen

Bij programmatisch toetsen wordt de ontwikkeling van jou als student gevolgd door middel van het behalen van datapunten. Datapunten zijn gemaakte opdrachten waar je coaching en feedback op krijgt. Op deze manier staan we stil bij jouw leerproces. We bekijken waar je staat en welke vervolgstappen er nodig zijn om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Voorbeelden van datapunten zijn:  

  • Een reflectieverslag van een ervaringsgebeurtenis 
  • Een video met opgenomen gedrag  
  • Het volgen van je eigen ontwikkeling van kennis door middel van een meerkeuzetoets 
  • Het maken van een schrijfopdracht of het uitvoeren van een consult. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. Binnen de opleiding Fysiotherapie wordt gewerkt met 15 of 30 studiepunten per thema.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? 

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studiecoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studiecoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom werk je in de opleiding veel samen met andere studenten uit verschillende leerjaren. Dit kan in kleine of grotere groepen. Onder begeleiding van de leercoach kom je op vaste momenten bij elkaar. De docenten staan altijd voor je klaar als je iets wilt bespreken.

fysiotherapeut werkt met een jonge jongen in een open kliniek

Je verdiepende jaar

Heb je in het 1e jaar genoeg studiepunten verdiend? Dan begin je in het 2e jaar met de verdieping van de opleiding en van het beroep van fysiotherapeut.

Jaar 2: de diepte in

In het 2e jaar krijg je te maken met complexe vraagstukken. Denk aan de behandeling van patiënten met chronische pijn, neurologische aandoeningen of lichamelijke problemen waar je niet zomaar een oplossing voor vindt. Hoe ga je daarmee om? Vaak vraagt dit om innovatief vermogen en samenwerking met andere (zorg)professionals.

Leren doe je op de campus, thuis, online en in het werkveld. Tijdens het 2e jaar loop je stage en werk je aan een interprofessionele opdracht in een van de Labs en Werkplaatsen van de HAN.

Labs en Werkplaatsen

Als fysiotherapeut werk je lang niet altijd alleen. Vaak werk je samen met een team van professionals die allemaal hun eigen expertise hebben. Daarom leer je bij de HAN interprofessioneel werken. Dat wil zeggen: je leert samenwerken met professionals, zoals een verpleegkundige of social worker. Zo zorgen jullie er samen voor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je leert dit onder andere in onze Labs en Werkplaatsen. Als student kun je bijvoorbeeld meedoen bij:

  • Lent - Thermion
  • Oosterhout
  • Wijchen
  • ZZG Herstelcentrum

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Jaar 3 en 4: kies je eigen richting en afstuderen

In het 3e en 4e jaar pas je de kennis en vaardigheden die je in de eerste 2 jaar hebt ontwikkeld toe in de praktijk. Je ontwikkelt meesterschap en een eigen identiteit als fysiotherapeut en gezondheidsprofessional. Daarnaast volg je een minor naar keuze en doe je een praktijkgericht onderzoek.

Jaar 3 en 4 stage, minor en afstuderen

  • Je loopt verschillende stages 
  • Je volgt intervisiebijeenkomsten en workshops
  • Je oefent met medestudenten
  • Je organiseert patiëntendemonstraties of workshops voor studenten van andere leerjaren

Daarnaast kies je een minor en voer je een onderzoek uit, waarmee je een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de zorgkwaliteit.

In je afstudeeronderzoek werk je samen met een aantal studenten en een docent aan een vraag uit de praktijk. Jouw onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van de zorgkwaliteit. Je doet onderzoek in een van de volgende uiteenlopende onderwerpen: 

  • De behandeling van patiënten met musculoskeletale klachten of neurologische aandoeningen 
  • ​Het gebruik van technologie/e-health in de zorg 
  • Het stimuleren van de eigen regie van de client 
  • Het ontwikkelen of valideren van meetinstrumenten  
  • Het verbeteren van eerlijkheid in gezondheid 

Welke minor kies jij?

Meer verdieping en eigen inbreng: in het 3e of 4e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als fysiotherapeut en gezondheidsprofessional. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen.   

Liever naar een andere hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland? Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat jij leuk vindt! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

 

Pre-master Biomedische Wetenschappen

Op zoek naar meer diepgang in je studie? Ben je geïnteresseerd in de wetenschap? Dan is het schakelprogramma biomedische wetenschappen wellicht iets voor jou! 

Je volgt dan al in je 3e jaar vakken aan de universiteit, in plaats van ná je opleiding Fysiotherapie op het hbo. Je kunt dan na het behalen van je diploma aan de HAN direct starten met je master Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit!   

Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW) 

Afstuderen

In je (3e of) 4e jaar meedoen aan de innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn (PZW). Hierin ga je voor je afstuderen samenwerken met studenten van ander zorg- en welzijnsopleidingen. Samen werk je aan een vraagstuk uit de praktijk. Meer info over PZW.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Wil jij studeren in het buitenland? Dat kan! We werken namelijk intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kiest een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Is het jouw droom om naar Scandinavië, Portugal of Australië te gaan? Binnen het 3e en 4e jaar zijn er mogelijkheden voor jou om dit vorm te geven. 

We organiseren ook het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er sessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend Fysiotherapeut en je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Fysiotherapie, K33 b1, lopen, drie studenten, boek-2