Maak kennis met HBO-ICT

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • 18jan
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie HBO-ICT

Een app bouwen, een organisatie helpen met digitale beveiliging of de juiste ICT-middelen en het begrijpen van data: je doet het allemaal niet zomaar! De praktijkgerichte voltijd opleiding HBO-ICT aan de HAN stoomt je er klaar voor. Aan het einde van je opleiding ben jij een gewilde ICT-expert met brede én specialistische kennis op zak.

2 studenten HBO-ICT werken aan een robotopstelling

Wat mag je verwachten?

HBO-ICT studenten en docenten vertellen over de studie

Jij bent na je studie een ICT-expert
 

De opbouw van HBO-ICT

Bij HBO-ICT moet je goed in een groep kunnen werken. Je bent sociaal en betrouwbaar in het maken van afspraken en planningen. Je hebt een ondernemende houding, neemt verantwoordelijkheid en bent servicegericht. Belangrijk, want er komt veel op je af. In 4 jaar tijd leer je van alles over ICT, inclusief de nieuwste trends.

In je 1e jaar leer je alle basiskennis van een professionele ICT'er. Daarna maak je een keuze uit een van de specialisatierichtingen. De keuze maak je aan het eind van het eerste jaar. Met 4 specialisatierichtingen valt echt wat te kiezen! 

Je gaat natuurlijk met je neus de boeken in, maar je gaat vooral ook aan de slag met praktijkgerichte projecten voor echte opdrachtgevers. Aan het einde van de rit mag jij jezelf Bachelor of Science in ICT noemen. Voor je het weet, heb je een uitdagende baan te pakken bij een interessante werkgever.

Robot wagentje met draden en camera

Kies bij HBO-ICT aan de HAN uit 4 specialisatierichtingen!

Business IT & Management

Je verdiept je in (digitale) bedrijfsoplossingen, verzamelt en analyseert data, om ze vervolgens optimaal te laten presteren met de juiste inzet van ICT. Jij vervult een echte brugfunctie tussen Business en ICT.

hbo ict studenten zitten lachend in de collegezaal te luisteren naar een docent

Embedded Software Development

Als je kiest voor Embedded Software Development, dan leer je software te ontwikkelen voor computers die ingebouwd zitten in slimme apparaten zoals wasmachines, auto's en robots.

ict studenten werken aan robothardware in het ict lab

Infrastructure & Security Management

Ga je voor Infrastructure & Security Management? Dan kan jij straks complexe combinaties van servers en netwerken beheren en beveiligen.

twee hbo-ict studenten werken in de serverruimte

Software Engineering

Met de keuze voor Software Engineering ben je straks in staat om complexe (web-) applicaties te ontwerpen en te realiseren op basis van de wensen en eisen van de opdrachtgever.

twee hbo-ict studenten zitten op de vide te werken aan een opdracht van de opleiding
promo online socials cvo Willem Neelissen en Jelle Som

De propedeuse

In het 1e jaar van je opleiding ga je aan de slag met de beginselen van ICT. Je ontdekt meteen wat je leuk vindt en waar jouw talent ligt!

Je 1e jaar

Je leert in ieder geval over programmeren, databases, applicaties bouwen en het analyseren van bedrijfsprocessen. Je kijkt ook hoe bedrijven werken en hoe goede ICT-oplossingen daarbij helpen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.  

Je studeert niet alleen!

De HAN is een grote onderwijsinstelling, maar toch is het onderwijs persoonsgericht en kleinschalig. Dus je staat er niet alleen voor! Je hebt binnen de opleiding HBO-ICT veel contacturen met docenten en studenten. Of doe iedere laatste donderdag van de maand mee aan ‘IT-talks’ met lekkere tosti's. Je haalt extra inspiratie uit deze gastlezingen, waardoor de studie nog meer voor je gaat leven! 

met laptop werken aan streetdrone auto

Verdiepen en zelf kiezen

In het 2e en 3e jaar ga je de diepte in. Je werkt onder meer aan 3 verschillende praktijkprojecten. Maar minstens zo belangrijk: je kiest 1 van de 5 specialisaties.

Je 2e jaar

Er zijn genoeg projecten waarop jij je als HBO-ICT’er kunt uitleven. Misschien werk je aan een programma dat de hoeveelheid zonne-energie in Nederland voorspelt. Of werk je aan software voor een Air Hockey tafel, met een robot aan de andere kant van de tafel. Of maak je de misdaadcijfers van de politie inzichtelijk of je zorgt dat hackers geen kans hebben. Altijd werk je samen met andere studenten aan opdrachten. 
 
De keuze voor een specialisatierichting maak je trouwens al aan het begin van je 2e jaar. Met vijf richtingen valt echt wat te kiezen! Natuurlijk wil je weten waarom je iets kiest. Daarom hebben we docenten en studenten gevraagd of ze meer uitleg willen geven. 

Bekijk de video's over de specialisatierichtingen!

Per video wordt door een docent en 2 of meerdere studenten iets inhoudelijks verteld over een specialisatierichting, hoe ze het ervaren, wat de lessen inhouden et cetera. Maak je keuze, klik op de link en bekijk de video: 

Leren in projecten

Je werkt tijdens je studie HBO-ICT veel in projecten. Je hebt veel contact met opdrachtgevers en je leert steeds beter projectmatig te werken. Je leert dus meer dan alleen programmeren; je onderzoekt ook wat de opdrachtgever precies wil hebben. Je vertaalt dit naar een document van eisen en vervolgens naar een (technisch) ontwerp. 

Studentenprojecten

Websites met wartaal

HBO-ICT studenten Iliass, Mark en Ruben bouwden in acht weken een tool genaamd WCAG. Het speerpunt van de applicatie is dat een toegankelijkheidsexpert of analist in begrijpelijke taal en precies kan aanwijzen wat het probleem is en dat doorspelen aan de websitebouwer. Erg belangrijk, want digitale toegankelijkheid is niet vanzelfsprekend.

HAN IT en Mediadesign. Techgelderland innotatietool. Inclusive Digital Design & Engineering. Studenten met pc.

Advisering over inzet zelfscanapparaat in ziekenhuis

De gezondheidszorg maakt steeds meer gebruik van ICT-oplossingen, van robots die operaties uitvoeren tot allerlei andere slimme applicaties (apps), die de communicatie tussen patiënt en arts verbeteren. Deskundigen van de Sint Maartenskliniek werken samen met studenten en docenten van de HAN aan de app Movin(g) Reality, een spel om revalidatietraining thuis leuker en beter te maken.

Theo Theunissen, project moving reality - buiten opname

Afstudeeropdracht cybersecurity

De talloze updates van verschillende ICT-systemen, sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Met als gevolg dat deze systemen kwetsbaar worden. Stan Roos bedacht daar een oplossing voor tijdens zijn afstudeerstage bij het bedrijf Marel in Boxmeer. "Met een zogenaamd impact assessment heb ik in beeld gebracht hoe de implementatie van updates beter kan worden gedaan. Als je dat goed doet, kan dit het bedrijf ontzettend veel gedoe en dus heel veel geld schelen".

Personen wijzen naar laptop met code voor security

Ontwikkelen winkelnavigatie en een sprekende weegschaal

Blinden en slechtzienden mijden vaak de supermarkt, omdat ze de zelfscankassa niet kunnen gebruiken. Is daar geen oplossing voor? HBO-ICT studenten hebben op grond van hun analyse twee dingen opgepakt: als eerste een navigatiesysteem om in de supermarkt alles beter te kunnen vinden en als tweede een sprekende weegschaal, die vertelt wat er op de weegschaal ligt, hoeveel het weegt en hoeveel dat kost.

Gé Custers bij winkelwagen met QR code - TechGelderland

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

studenten op de trap van de locatie han built environment
Studenten werken aan technische opdracht, embedded engineering, electrical and electronic engineering

Laat zien wat jij waard bent!

In jaar 3 loop je stage. Voor een opdrachtgever laat jij zien wat je in huis hebt. Dat doe je alleen, samen met een medestudent of in breder teamverband. Je doet waardevolle praktijkervaring en nieuwe kennis op. Een stage in het buitenland, dat kan ook!

Aan de slag in het werkveld 

Je 3e jaar: stagelopen

Ontdek tijdens je stage waar je energie van krijgt. Wat kun je allemaal doen als stage? Een heleboel, een kwestie van kiezen. Een programmeeropdracht bij de Belastingdienst. Een opdracht waarin je big data analyseert voor een commerciële organisatie. Functioneel beheerder op de communicatieafdeling van een ziekenhuis of gemeente. Een database opbouwen bij een communicatieadviesbureau of evenementenbureau. Het kan allemaal.

Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na je stage ben je een heleboel wijzer.

Doe ervaring op in het buitenland

Leer je graag andere culturen en nieuwe mensen kennen? Of wil je op eigen benen staan en je eigen horizon verbreden? De opleiding HBO-ICT opent deuren in het buitenland voor stages en verdere studie. Veel studenten liepen al stage bij vooraanstaande bedrijven in Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, China en de Verenigde Staten. De weg naar studeren of werken in het buitenland ligt dus voor je open! Ga jij straks ook op reis?

Geweldige mogelijkheden zijn er in de VS, aan de Minnesota State University, de Bradley University en de Whitewater University. Wist je dat deze laatste 2 genoemde universiteiten te vinden zijn in de buurt van Chicago?

ict student evie in gesprek met klasgenoot op de vide in de b-vleugel

Minor kiezen en afstuderen

In je 4e en laatste jaar ben je bezig met de 'finishing touch' van jouw studie. Je start met een minor naar keuze. Je volgt 6 maanden lessen, maakt kennis met onderwerpen die voor jou interessant zijn en aansluiten op jouw opleidingsprofiel. Ook dat kan in het buitenland. Daarna is het tijd voor afstuderen!

Je 4e jaar: welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de minor. Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat bij jou past! 

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je doet onderzoek bij een bedrijf en helpt dat bedrijf echt verder met jouw kennis. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd. 

Diploma met extra’s

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in ICT. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in ICT

Volgende pagina
 

Maak kennis met HBO-ICT

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open! Bezoek een Open Dag of kom proefstuderen in Arnhem of Nijmegen.

Alpo leraar en studenten