Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie hbo-rechten

Leer alles over Civiel recht, Staatsrecht, Bestuursrecht, Strafrecht én Internationaal recht. HBO-Rechten is een praktijkgerichte opleiding. Er is aandacht voor juridische kennis én vaardigheden. Lees hier hoe de opleiding, per jaar, is opgebouwd.


Je propedeuse jaar

HBO-Rechten heeft een eigen propedeuse. In je 1e jaar maak je kennis met verschillende rechtsgebieden. Verder ga je aan de slag met je juridische, sociale, communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Een perfecte voorbereiding op je hoofdfase! 

Welke vakken volg je?

In je 1e jaar maak je kennis met Privaatrecht, Publiekrecht, Vermogensrecht, Straf(proces)recht, Bedrijfsrecht en Staats- en Bestuursrechts. Je werkt aan je sociale, communicatieve en juridische vaardigheden en doet een onderzoek in de praktijk. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen.

Nog niet helemaal zeker? 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding HBO-Rechten heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Je verdiepende jaar

Je start met de hoofdfase. Het is een talige en brede opleiding. In het 2e jaar verdiep je je daarom verder in het recht en de rechtsgebieden. Je wordt opgeleid tot een compleet jurist.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Je oefent je juridische, sociale, communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Je krijgt ook organisatiekunde, Legal Tech en ICT & Recht. Daarnaast werk je verder aan je persoonlijke ontwikkeling en werk je mee aan projecten.  

Het jaar van de praktijk

In het 3e jaar draait alles om de praktijk. In het 1e halve jaar behandel je een aantal dossiers. Je doet onderzoek, stelt juridische stukken op en bepleit de zaak voor een cliënt. Daarnaast volg je vakken die je voorbereiden op je stage. In het tweede halve jaar loop je 21 weken stage. Je brengt je juridische kennis in de praktijk bij een organisatie. Zo maak je kennis met het toekomstig werkveld. Je kunt stage lopen in Nederland, maar ook in het buitenland. Bijvoorbeeld in België of op de Nederlandse Antillen.

Vakken en stage

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Minor en afstuderen

In het 1e deel van je laatste studiejaar kies je een minor: een pakket aan keuzevakken van een halfjaar waarmee je je als jurist professioneel kunt onderscheiden. Je kunt kiezen voor een van de vele minoren van de opleiding HBO-Rechten, de HAN of een andere (buitenlandse) onderwijsinstelling. Of je stelt zelf je minor samen. De opleiding HBO-Rechten rond je af met een afstudeeropdracht in het laatste halve jaar.

Minoren

Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Bij onze opleiding heb je deze keuze uit bijvoorbeeld de minor Jeugd & Gezin, Criminologie & Strafrecht, Consument & Recht of Overheid & Recht. Het is ook mogelijk de minor in het buitenland te volgen. Heb je ambities om door te stromen naar de universiteit? Voor studenten van onze opleiding die verdieping en verbreding op academisch niveau zoeken, bieden wij in samenwerking met de Radboud Universiteit een doorstroomminor aan.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor 

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

 

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk! Tijdens je afstudeeropdracht buig je je 21 weken over een praktijkgericht juridisch probleem van een opdrachtgever. Je doet onderzoek naar de theorie en de praktijk en adviseert je opdrachtgever. Denk aan beleidsregels voor een gemeente, een risicoanalyse van arbeidsovereenkomsten of het opstellen van algemene voorwaarden. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd!

Afstudeerprojecten

De studenten die jou voorgingen, deden bijvoorbeeld onderzoek naar:

  • De privacybescherming bij het gebruik van e-health in opdracht van een regionaal ziekenhuis;
  • De aanpak van overlast door huurders in opdracht van een woningcorporatie;
  • De mogelijkheden van een zonnepark in opdracht van een gemeente;
  • De aanpak en opsporing van ondermijning/witwassen in opdracht van de politie.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Law. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Law

Aan het einde van jaar 4 heb je de bacheloropleiding HBO-Rechten behaald. Gefeliciteerd!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!