Focus op basisvaardigheden
We hebben een focus op basisvaardigheden en het belang van kennis. Dit betekent dat rekenen, taal, burgerschap maar ook algemene kennis een prominente plaats in het curriculum hebben. We besteden veel aandacht de basiskennis en -vaardigheden van een startbekwame leerkracht met belangrijke thema's zoals klassenmanagement, effectieve didactiek en kennis van gedrag.
Werken aan je eigen vaardigheid
Het eerste jaar helpen we je om je eigen vaardigheid op niveau te brengen. Je kunt hierbij denken aan je kennis van de wereld, taal- en rekenvaardigheid, maar we werken ook toe naar een standaard voor Engels, digitale geletterdheid en handschrift. Je maakt snel diagnostische toetsen, waarna je een op jou afgestemd aanbod krijgt op de vakken waar je hulp bij nodig hebt.
Landelijke reken- en wiskundetoets
De Landelijke reken- en wiskundetoets (RWT) meet of je de basisvaardigheden hebt, die nodig zijn om het vak rekenen-wiskunde goed te kunnen volgen op de pabo. Deze Landelijke reken- en wiskundetoets moet je halen voor je propedeuse. Deze toets maakt deel uit van het bindend studieadvies.
De RWT bestaat uit 4 domeinen:
- Basisvaardigheden
- Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen
- Meten en meetkunde
- Verbanden en statistiek
Bij deze toets wordt gewerkt met een normering die op alle pabo’s gelijk is.
Je krijgt een terugkoppeling op hoe je de toetsdomeinen beheerst. Je krijgt bij elk van de vier domeinen te zien hoe je hebt gescoord. Zo wordt ook duidelijk aan welk domein je mogelijk nog aandacht moet besteden.
Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor de HAN Pabo, krijg je de mogelijkheid om voor de start van het studiejaar alvast de RWT te maken. Dit is een extra kans. Met een toetsscore van 575 of hoger, heb je een vrijstelling voor de RWT in het eerste jaar.
Op de pabo worden in het eerste jaar beperkt ondersteuningslessen aangeboden om je voor te bereiden op de Landelijke reken- en wiskundetoets.
Hogeschooltaaltoets
In het eerste jaar maak je de Hogeschooltaaltoets. Deze toets meet basisvaardigheden op 3F-niveau (eind mbo-4 en havo) voor de onderdelen:
- spelling van werkwoorden
- spelling algemeen
- zinsstructuur (waaronder zinsontleding en woordsoorten)
- algemeen taalgebruik
Je bent geslaagd als je gemiddeld 80% scoort, mits de werkwoordspelling niet lager is dan 80%. Compenseren mag dus, maar de werkwoordspelling moet worden behaald met minimaal 80%. Daarvoor heb je drie kansen. De eerste afname is aan het begin van het studiejaar (meestal in week 3). Je krijgt direct na de toets een terugkoppeling van je resultaten, zodat duidelijk wordt aan welke onderdelen je nog aandacht moet besteden, indien je de toets niet behaalt. Er worden ook een aantal ondersteuningslessen gegeven.
Deze toets maakt deel uit van het bindend studieadvies.
Kleinschaligheid op een grote pabo
Onze grote Hogeschool biedt jou ontzettend veel mogelijkheden. Je hebt de grootste keuze in specialiseren, doorstuderen en activiteiten. Tegelijkertijd voelt de HAN Pabo kleinschalig. Wij hebben oog voor jou, je wordt persoonlijk begeleidt door jouw studiebegeleider en iedereen kent elkaar.
Vanaf de start van de opleiding word je in een klas geplaatst. Deze groep wordt ondersteund door studiecoaches. Zij begeleiden jou bij je ontwikkeling als leerkracht, helpen je bij de oriëntatie op het beroep van leraar en bespreken met jouw je studievoortgang. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Je komt regelmatig bij elkaar.
Pedagogiek en didactiek staan centraal
In het eerste jaar vinden we het belangrijk om je de belangrijkste inzichten uit pedagogiek en didactiek bij te brengen. Je leert over ontwikkelingspsychologie en klassenmanagement en krijgt de basis van effectieve didactiek aangeboden. Dit koppelen we aan de vakinhouden en je stage zodat het ook echt betekenisvol is en je de opgedane kennis meteen kunt toepassen en uitproberen tijdens je stage