Dit is je studie
HAN Pabo is een praktijkgerichte opleiding. Vanaf het 1e jaar loop je stage en sta je ruim 40% van de tijd voor de klas. Tijdens je stages doe je ervaring op met alle groepen van het basisonderwijs. In de loop van je opleiding maak je zelf steeds meer keuzes. Met je pabo-diploma heb je alles in huis om echt het verschil te maken voor de leerlingen in jouw klas.
De opbouw van je studie
De HAN Pabo is een praktijkgerichte opleiding. Vanaf het 1e jaar loop je stage en doe je ervaring op met alle groepen van het basisonderwijs. We leggen in het eerste jaar de focus op je eigen vaardigheid en goed lesgeven. In de loop van je pabo-opleiding kies je accenten. Je specialiseert je in het jonge of oudere kind, je kiest voor de onder- of bovenbouw van het basisonderwijs. Je wordt een professional die kan omgaan met kinderen, collega’s én ouders.
Je propedeuse
In je 1e jaar maak je kennis met je toekomstige beroep. Je verkent de pabo-opleiding én jezelf. Alles staat dit jaar in het teken van 'Kan én wil ik leraar worden?'.
Jaar 1: Ontdek het beroep
Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? Vragen die je onder de loep neemt zodat je steeds gemakkelijker voor de klas staat. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.
Focus op basisvaardigheden
We hebben een focus op basisvaardigheden en het belang van kennis. Dit betekent dat rekenen, taal, burgerschap maar ook algemene kennis een prominente plaats in het curriculum hebben. We besteden veel aandacht de basiskennis en -vaardigheden van een startbekwame leerkracht met belangrijke thema's zoals klassenmanagement, effectieve didactiek en kennis van gedrag.
Landelijke reken- en wiskundetoets
De Landelijke reken- en wiskundetoets (RWT) meet of je de basisvaardigheden hebt, die nodig zijn om het vak rekenen-wiskunde goed te kunnen volgen op de pabo. Deze Landelijke reken- en wiskundetoets moet je halen voor je propedeuse.
De RWT bestaat uit 4 domeinen:
- Basisvaardigheden
- Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen
- Meten en meetkunde
- Verbanden en statistiek
Bij deze toets wordt gewerkt met een normering die op alle pabo’s gelijk is.
Je krijgt een terugkoppeling op hoe je de toetsdomeinen beheerst. Je krijgt bij elk van de vier domeinen te zien hoe je hebt gescoord. Zo wordt ook duidelijk aan welk domein je mogelijk nog aandacht moet besteden.
Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor de HAN Pabo, krijg je de mogelijkheid om voor de start van het studiejaar alvast de RWT te maken. Dit is een extra kans. Met een toetsscore van 575 of hoger, heb je een vrijstelling voor de RWT in het eerste jaar.
Op de pabo worden in het eerste jaar ondersteuningslessen aangeboden om je voor te bereiden op de Landelijke reken- en wiskundetoets.
Hogeschooltaaltoets
In het eerste jaar maak je de Hogeschooltaaltoets. Deze toets meet basisvaardigheden op 3F-niveau (eind mbo-4 en havo) voor de onderdelen:
- spelling van werkwoorden
- spelling algemeen
- zinsstructuur (waaronder zinsontleding en woordsoorten)
- algemeen taalgebruik
Je bent geslaagd als je gemiddeld 80% scoort, mits de werkwoordspelling niet lager is dan 80%. Compenseren mag dus, maar de werkwoordspelling moet worden behaald met minimaal 80%. Daarvoor heb je drie kansen. De eerste afname is aan het begin van het studiejaar (meestal in week 3). Je krijgt direct na de toets een terugkoppeling van je resultaten, zodat duidelijk wordt aan welke onderdelen je nog aandacht moet besteden, indien je de toets niet behaalt. Er worden ook een aantal ondersteuningslessen gegeven.
Deze toets maakt deel uit van het bindend studieadvies.
Stage
In het eerste jaar loop je na de herfstvakantie al meteen stage. We regelen een stageplek in groep 3 t/m 8, omdat dit het beste aansluit bij de lessen in het eerste jaar. Nieuwsgierig waar je allemaal stage zou kunnen lopen? Veel scholen bevinden zich in de regio.
We werken aan je eigen vaardigheid
Het eerste jaar helpen we je om je eigen vaardigheid op niveau te brengen. Je kunt hierbij denken aan je kennis van de wereld, taal- en rekenvaardigheid, maar we werken ook toe naar een standaard voor Engels, digitale geletterdheid en handschrift. Je maakt snel diagnostische toetsen, waarna je een op jou afgestemd aanbod krijgt op de vakken waar je hulp bij nodig hebt.
Kleinschaligheid op een grote pabo
Onze grote Hogeschool biedt jou ontzettend veel mogelijkheden. Je hebt de grootste keuze in specialiseren, doorstuderen en activiteiten. Tegelijkertijd voelt de HAN Pabo kleinschalig. Wij hebben oog voor jou, je wordt persoonlijk begeleidt door jouw studiebegeleider en iedereen kent elkaar.
Vanaf de start van de opleiding word je in een klas geplaatst. Deze groep wordt ondersteund door twee studiecoaches. Zij begeleiden jou bij je ontwikkeling als leerkracht, helpen je bij de oriëntatie op het beroep van leraar en bespreken met jouw je studievoortgang. Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Je komt regelmatig bij elkaar.
Pedagogiek en didactiek staan centraal
In het eerste jaar vinden we het belangrijk om je de belangrijkste inzichten uit pedagogiek en didactiek bij te brengen. Je leert over ontwikkelingspsychologie en klassenmanagement en krijgt de basis van effectieve didactiek aangeboden. Dit koppelen we aan de vakinhouden en je stage zodat het ook echt betekenisvol is en je de opgedane kennis meteen kunt toepassen en uitproberen tijdens je stage.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur.
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 45 studiepunten/EC's) kun je door naar het 2e jaar. Daarnaast moet je de rekennorm hebben gehaald én een positief advies vanuit je stage hebben gekregen. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.
Verdiepen en zelf kiezen
Nu begint het echte werk: je start met de kernfase van je pabo-opleiding.
Jaar 2: De diepte in
Je hebt laten zien dat je de basis in huis hebt, dus we gaan nu echt de diepte in. Pedagogiek en didactiek blijven van belang en daarnaast leer je steeds meer over specifieke vakdidactiek (zoals bijvoorbeeld burgerschapsonderwijs). Ook de eigenvaardigheidslijn blijft, zodat we blijven werken aan een hoog niveau van kennis en vaardigheden.
Stage lopen bij het jonge en oudere kind
In het tweede jaar loop je zowel stage bij het jonge kind (groep 1 t/m 4) en het oudere kind (groep 5 t/m 8). Het programma op de opleiding is dan perfect afgestemd op je stage. Zo krijg je bijvoorbeeld op de opleiding les over beginnende geletterdheid en kun je dat meteen terugzien in je stage bij de kleuters.
Aan het einde van het jaar maak jij jouw keuze: ga je voor het jonge kind of specialiseer je je in het oudere kind?
Bij ons ben je meer dan alleen student
Als je aan de HAN studeert, zien wij je niet alleen als student. Je bent voor ons ook een (toekomstig) collega. Iemand waarmee we samenwerken omdat we van elkaar willen leren. Tijdens je opleiding aan de pabo begin je daar meteen mee. Je gaat samenwerken met docenten, met mensen in het werkveld en medewerkers van de HAN. Je organiseert bijvoorbeeld enquêtes om meningen te peilen. Je geeft advies over verbeteringen, bij de HAN of op de scholen waar je stages loopt. In een latere fase van je opleiding organiseer je die verbeteringen zelf. Kortom, we zijn altijd samen bezig met dat ene belangrijke doel: het onderwijs mooier en beter maken!
Keuze: Speciaal onderwijs & Praktijkonderwijs
De HAN Pabo werkt intensief samen met opleidingsbesturen binnen het primair onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs met leerlingen van 12 tot 18 jaar. Dat betekent dat je vanaf de eerste fase van de opleiding je breed kunt oriënteren.
Je loopt niet alleen stage in het primair onderwijs, maar wordt ook al uitgedaagd om binnen het opleidingsprogramma keuzes te maken waardoor jij al vroeg in de opleiding kunt afwegen of het speciaal onderwijs een context is waarin jij jezelf graag in door zou willen ontwikkelen of dat je juist graag met jongeren van 12 tot 18 jaar in het praktijkonderwijs werkt.
Het is mogelijk om vanaf de kernfase stage te lopen binnen het primair onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. In alle vormen van onderwijs is het mogelijk om uiteindelijk af te studeren.
Specialiseren
Weer een stap dichterbij je pabodiploma: dit jaar rond je de kernfase af. Tijdens je stages werk je aan verschillende thema's. Je leert steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen in de klas.
Jaar 3 - semester 1: Kiezen voor het jonge of oudere kind
In het derde jaar ga je je echt specialiseren. Je kiest voor een stage bij het jonge of het oudere kind. Je gaat bij jouw keuze de verdieping in bij taal en rekenen. Daarnaast maak je ook kennis met thematisch werken.
Jaar 3 - semester 2: Welke minor kies jij?
Het derde jaar is ook het jaar van je minor: daarmee kun jij je studie een richting geven die je aanspreekt. Een minor duurt 1 semester. Nu is de keuze echt aan jou. Je kiest het onderwerp én de plek die jou aanspreken. Ben je een globetrotter? Volg je minor in het buitenland! Er zijn 3 soorten minoren.
- Met een verdiepende minor specialiseer je je in je eigen vakgebied.
- Kies een verbredende minor en je ontwikkelt je beroepscompetenties in een andere/bredere context. Je kijkt over de grenzen van je eigen vak heen.
- Wil je meer aan onderzoek doen? Denk je aan doorstuderen aan de universiteit of wil je een hbo-master gaan doen? Dan is een doorstroom-minor iets voor jou.
Minor Vrijeschoolonderwijs
Voor studenten die idealen durven te hebben, die creatief zijn en lekker eigenwijs.
In deze minor staat Bildung centraal; onderwijs als vorming van de héle mens – van hoofd, hart en handen – van de student als persoon en docent, en van de kinderen in de klas.
Tijdens de minor vrijeschoolonderwijs ontwikkelen de studenten hun leraarschap als een vorm van sociaal kunstenaarschap.
Minor Rekenen
De HAN heeft een eigen minor Rekenen die goed aansluit op de pabo.
Deze populaire minor is redelijk uniek in Nederland en populair. Je verdiept je in rekendomeinen en didactiek, oefent en onderhoudt je vaardigheden en leert hoe je sterke en zwakke rekenaars kunt begeleiden. Daarnaast loop je in duo's stages en doe je onderzoek.
Studeren in het buitenland
Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.
Bij de HAN Pabo zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen.
Als je straks voor de klas staat, bereid je leerlingen voor op onze multiculturele samenleving. Daarom is het goed om zelf ook verder te kijken dan ons land. Tijdens de kernfase van de pabo kun je een minor volgen in het buitenland. Suriname, China, Turkije, Marokko, onze studenten kom je overal tegen.
Afstuderen
Je eindsprint naar je pabodiploma!
Jaar 4: Afstuderen
In dit jaar werk je tijdens je laatste stage vooral aan je afstudeeropdrachten. Je bent daarnaast 3 dagen per week als Leraar in Opleiding (LIO) zelf verantwoordelijk voor een klas kinderen. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen in het basisonderwijs, of een groep binnen het vmbo of praktijkonderwijs.
Simulatieschool
In de eindfase doe je ook mee aan de Simulatieschool: 1 week werk je met een team studenten in een simulatieschool. Samen verdeel je de rollen binnen de school en werk je aan een verbeteropdracht. Je gaat bijvoorbeeld werken aan de sfeer in de groep. Of je brengt natuur of techniek in de lessen. De Simulatieschool is dé kans om te ontdekken welke taken je als leerkracht nog meer kunt vervullen. Je oefent met het maken van verbeterplannen en gaat in gesprek met een bestuurder en ouders met pittige vraagstukken.
Keuzevak
In het 4e jaar krijg je ook de kans om je echt te verdiepen in een onderwerp. Er worden veel verschillende keuzevakken aangeboden waarmee jij je kan specialiseren en profileren.
Diploma met supplement
Alles gehaald? Dan is je pabo-diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.
Bachelor of Education
Gefeliciteerd! Je bent nu officieel leraar basisonderwijs en mag jezelf Bachelor of Education noemen.
Nieuwsgierig?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!
Maak kennis
Kom sfeerproeven en kennismaken met onze pabo-opleiding: onze deuren staan voor je open!