Maak kennis met de Pabo
- Meld je aanDe opleiding start 2 keer per jaar
- 1Feb1 FebruariFebruari
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- Meer informatie ...Brochure, helpdesk
- Open DagenMeelopen, Proefstuderen etc.
Beginnen met de pabo
Op deze pagina vind je alle praktische informatie over de opleiding. Welke toelatingseisen zijn er? Hoe zit het met collegegeld en studiefinanciering? En hoe meld je je aan? Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier.
Starten in september of februari?
Start je in september? Dan kun je kiezen of je de opleiding in Arnhem of Nijmegen wilt volgen. Wil jij starten in februari? Dat kan alleen bij de HAN Pabo in Arnhem.
Toelatingsinformatie pabo
Ben jij klaar voor de pabo? Bekijk hieronder wat jij nodig hebt om toegelaten te worden op de pabo, of doe de quickscan en ontdek in 1 minuut welke toelatingstoetsen jij moet doen en hoe je je daarop voorbereidt!
Met een havo-diploma kun je je aanmelden voor de HAN Pabo. Om toegelaten te worden moet je wel kunnen aantonen dat je over genoeg kennis beschikt over Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek (het vak natuurkunde, biologie of natuur, leven en technologie)
Je bent toelaatbaar met de volgende profielen:
- Natuur & Techniek + Aangevuld met aardrijkskunde en geschiedenis. Mis je (een van) deze vakken in je pakket, dan moet je daar een toelatingstoets voor maken.
- Natuur & Gezondheid + Aangevuld met aardrijkskunde en geschiedenis. Mis je (een van) deze vakken in je pakket, dan moet je daar een toelatingstoets voor maken.
- Economie & Maatschappij + Aangevuld met aardrijkskunde en natuurkunde of biologie of natuur, leven en technologie. Mis je (een van) deze vakken in je pakket, dan moet je daar een toelatingstoets voor maken.
- Cultuur & Maatschappij + Aangevuld met aardrijkskunde en natuurkunde of biologie of natuur, leven en technologie. Mis je (een van) deze vakken in je pakket, dan moet je daar een toelatingstoets voor maken.
Mis je 1 of meer van bovenstaande vakken in je pakket? Dan moet je daar een toelatingstoets voor maken. Hieronder lees je meer over die toelatingstoetsen.
Heb je een vwo-diploma? Dan kun je altijd starten zonder toelatingstoets.
Naast de reguliere pabo kan je ook denken aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO), dan combineer je de pabo met de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen.Stel je zit in het 4e jaar van je mbo. Of je hebt een mbo-diploma van een heel andere mbo-richting. En eigenlijk wil je wel voor de klas staan. Je kennis doorgeven aan kinderen lijkt je het leukste wat er is. Kijk dan snel het filmpje over doorstromen naar de HAN Pabo. Er zijn mogelijkheden genoeg. Wij helpen je graag met de voorbereiding!
Heb je een mbo- 4 diploma met de vakken taal en rekenen op 3F-niveau?
Dan moet je voor de volgende drie vakken een toelatingstoets doen:- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur en Techniek
Heb je een vavo-certificaat in één van deze vakken, dan is de toelatingstoets voor dat vak niet nodig. Hieronder lees je meer over die toelatingstoetsen.
Wil je meer weten over de overgang van mbo naar hbo? Bekijk dan onze webpagina Van mbo naar hbo. Je krijgt er antwoord op prangende vragen als:
- Wat is het verschil tussen mbo en hbo?
- Hbo, is dat niet veel te duur?
- Hoe weet ik of ik het hbo aankan?
- Moet ik het allemaal zelf uitzoeken op het hbo?
- Hoe ben ik succesvol op het hbo?
- Het hbo duurt 4 jaar, toch?
Heb je al een hbo- of wo-diploma? Dan ben je automatische toelaatbaar voor de pabo. Naast de reguliere pabo kan je ook denken aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO).
Wanneer je bent begonnen met een andere hbo-opleiding, maar hier geen diploma voor hebt behaald, zal je moeten voldoen aan de toelatingseisen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek.
Ben je ergens anders al begonnen met de pabo? Dan ben je toelaatbaar.
21+ Toelatingsonderzoek
Ben je 21+ en heb je niet het juiste diploma? In dat geval kun je meedoen aan het 21+ Toelatingsonderzoek. Hierin wordt jouw kennis van Nederlands en rekenen op niveau 3F getoetst. De deadline om je hiervoor aan te melden kan je terugvinden in de onderstaande brochure.Data 2024-2025
- Ronde 1: 1 oktober 2024 14.30 tot 16.00 uur
- Ronde 2: 5 december 2024 14.30 tot 16.00 uur
- Ronde 3: 15 april 2025 14.30 tot 16.00 uur
- Ronde 4: 19 juni 2025 14.30 tot 16.00 uur
Kosten
Er zijn geen kosten aan de 21+ toets verbonden. Je kunt in het studiejaar 2024-2025 tweemaal deelnemen, waarbij geldt: aanmelden betekent deelnemen.Let op, je dient je uiterlijk 10 werkdagen voor aanvang van de toets aan te melden voor de Algemene Toelatingstoets 21+. Doe je dit niet dan wordt het inschrijfverzoek voor de door jou gekozen opleiding geannuleerd.
Meer weten over het 21+ onderzoek? Bekijk deze informatiebrochure
Ook met een buitenlands diploma kun je starten met deze opleiding.
- Je diploma moet dan wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands havo of mbo 4-diploma. Twijfel je daarover? ASK HAN kan je er meer over vertellen.
- Ook moet je kunnen aantonen dat je goed Nederlands spreekt of schrijft; dat noemen we de Taaleis. Ben je nog niet goed in Nederlands? Dan is het Taalschakeltraject misschien wat voor jou. In 2 tot 3 jaar bereid je je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op de toelating tot een Nederlandse hbo-opleiding
Toelatingstoetsen pabo
Het kan zijn dat jij een toelatingstoets moet doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Of jij een toelatingstoets moet maken en voor welk vak, dat ligt aan je vooropleiding en je vakkenpakket. In de toelatingsinformatie hierboven lees je hoe dat voor jou zit.
Alle toelatingstoetsen die je moet maken, maak je 1 keer vóórdat je aan de pabo begint. Slaag je niet, dan krijg je tijdens het eerste studiejaar nog 2 kansen om aardrijkskunde-, geschiedenis- en/of natuur- & techniektoets te halen. De Landelijke Reken- en wiskundetoets moet je halen om je propedeuse voor de pabo te krijgen.
Tip: doe de quickscan en ontdek welke toetsen jij moet maken.
Let op: Heb jij je aangemeld voor de Pabo-ALO (dubbele bachelor)? Bekijke dan de toelatingseisen voor Pabo-ALO.
- Als jij je hebt aangemeld voor de pabo krijg je een e-mail over de toelatingstoetsen. In die e-mail staat een link waarmee je je kunt aanmelden voor de toetsen via Cito.
- De toelatingstoetsen worden afgenomen op verschillende momenten. Bekijk hier op welke momenten dit kan.
- De uitslagen van de toetsen worden door Cito rechtstreeks naar jou gestuurd. Upload een kopie van het behaalde certificaat of het deelnamebewijs via ‘Mijn Aanmelding’.
- Een herkansing kan alleen in een volgende periode gemaakt worden. Je hebt 1 kans per vak voordat je met de opleiding start, en 2 kansen per vak als je al met de opleiding gestart bent. Plan je toetsen dus goed!
- Na het behalen van de toetsen zijn de certificaten 5 jaar geldig en kunnen ze bij elke pabo worden ingezet.
De HAN Pabo kan je op allerlei manieren helpen met de voorbereiding van de toetsen. Een handige site om te bekijken is goedvoorbereidnaardepabo.nl. Daar vind je zelfstudiestudietips voor de toelatingstoetsen.
Ook organiseert HAN Pabo toetstrainingen. Tijdens deze avonden zorgen wij ervoor dat je goed wordt voorbereid op de toetsen.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan.
- Je kan je bij elke hogeschool 1 keer inschrijven zonder dat je de toelatingstoetsen hebt behaald.
- Je moet wel vóór de start van het studiejaar per vak 1 toetskans hebben benut.
- Als je voor 1 of meer vakken de toelatingstoetsen niet hebt behaald, moet je deze wel halen in het 1e studiejaar. Tijdens het 1e jaar krijg je nog 2 kansen per toets.
- Heb je aan het einde van je 1e jaar de toetsen niet behaald? Dan moet je stoppen met de opleiding.
- De Pabo organiseert ook toetstrainingen. Tijdens deze avonden bereiden we je goed voor op de toetsen.
Daarmee bedoelen we de periode die start op 1 september en eindigt op 31 augustus van het volgende jaar.
Als je in februari met een studie start bedoelen we daarmee de periode die loopt van 1 februari tot en met 31 januari van het volgende jaar.
Ja, je mag je opnieuw aanmelden voor de HAN Pabo. Maar deze keer moet je wel voor de start van het studiejaar je toelatingstoetsen hebben behaald.
- Als je die nieuwe toetskans(en) haalt hoef je je niet uit te schrijven en kun je blijven studeren aan de pabo bij de HAN.
- Als je die nieuwe toetskans(en) niet haalt, word je uitgeschreven en kun je dus niet verder met de pabo bij de HAN. Je kunt je dan wel inschrijven in het 1e jaar van de pabo bij een andere hogeschool.
Nee, je hoeft je niet uit te schrijven. Je kan de pabo blijven volgen.
- Als je de toelatingstoets(en) in je 1e studiejaar niet gehaald hebt, kun je daarna weer meedoen met de nieuwe toetskans voor volgend studiejaar.
- Je moet de toelatingstoets(en) dan vóór de start van het volgend studiejaar halen.
- Je hoeft je niet eerst uit te schrijven en dan weer in te schrijven om met de nieuwe toetskans mee te doen.
Nee, dat kan niet. Je haalt je propedeuse als je de 60 studiepunten van het 1e studiejaar hebt gehaald én als je voldoet aan de toelatingseisen. Als je je toelatingstoetsen niet hebt gehaald, voldoe je niet aan de toelatingseisen.
Haal je de toelatingstoets(en) toch nog voor de start van het volgend studiejaar en heb je de 60 studiepunten van de propedeuse gehaald? Dan kun je toch nog je propedeuse aanvragen.
Je houdt de studiepunten die je gehaald hebt. Als jij je opnieuw inschrijft voor een opleiding kun je met die studiepunten mogelijk vrijstellingen krijgen. De examencommissie beoordeelt dan of jij vrijstellingen krijgt en waarvoor.
Ja, je kunt je aanmelden voor dezelfde opleiding aan een andere hogeschool. Je kunt je bij elke hogeschool 1 keer inschrijven zonder dat je de toelatingstoetsen hebt behaald. De toelatingstoetsen moet je dan daar ook wel in het 1e studiejaar behalen.
Nee, de toelatingstoetsen hebben geen invloed op het studieadvies dat je aan het eind van het 1e jaar krijgt. Om een positief studieadvies te krijgen moet je een bepaald aantal studiepunten halen in het 1e jaar. Voor je toelatingstoetsen krijg je geen studiepunten, die hebben dus geen invloed op je studieadvies.
Aanmelden & matching
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding heb je een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag 'm dan meteen aan. Meestal heb je na 5 werkdagen je DigiD in huis.
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding moet je aan de toelatingseisen voldoen. Even checken voordat je je gaat aanmelden dus, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Wil je in februari 2025 met de pabo in Arnhem starten? Meld je dan uiterlijk 31 januari 2025 aan via Studielink. Eerder is beter, dan heb je nog genoeg tijd om na je aanmelding matchingsactiviteiten te doen en je inschrijving definitief te maken.
Wil je in september 2025 met de pabo starten? Meld je voor 1 mei 2025 aan via Studielink. Dan heb je nog voldoende tijd om matchingsactiviteiten te doen en je inschrijving definitief te maken.
Na je aanmelding:
Check je mail: na je aanmelding krijg je een bevestiging van de HAN. Die komt binnen op het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een uurtje duren.
Hoe weet je of je aanmelding goed is gegaan en kun je daarna verwachten? Dat en meer lees je in de veelgestelde vragen over aanmelden en inschrijven.Woon je buiten de EU en kom je in Nederland bij de HAN studeren? Je kon je tot 1 oktober 2024 aanmelden om in februari met deze studie te starten. Jouw aanmelddeadline is eerder omdat we een studievisum voor je moeten aanvragen. Je kunt je nog wel tot 1 mei 2025 aanmelden via Studielink om in september 2025 met deze opleiding te starten.
Wil je zeker weten dat dit DE studie voor jou is? Heb je nog vragen of twijfels over je studiekeuze of moet je de definitieve keuze nog maken? Kies dan na je aanmelding 1 of meer matchingsactiviteiten. Matching is niet verplicht, zie het als een mooie kans om te checken of je goed zit met je studiekeuze.
- Na je aanmelding in Studielink staat er een online vragenlijst voor je klaar. Dat is een korte vragenlijst om nog eens voor jezelf op een rijtje te zetten waarom jij je hebt aangemeld voor deze opleiding en waarom je denkt dat de opleiding bij je past. Je krijgt hier een e-mail over.
- Kies 1 of meer matchingsactiviteiten, zoals een matchingsgesprek met de opleiding waarin jij jouw vragen of twijfels kunt bespreken. Kijk op de matchingspagina van uit welke activiteiten je kunt kiezen.
Ben je zeker van je keuze? Dan kun je je inschrijving bij de HAN verder afronden. Dat kan na de aanmelddeadline, maar begin er wel op tijd mee zodat alles bij de start van het studiejaar geregeld is.
Iedereen die start met de pabo vraagt, voordat zij kunnen starten met een stage, een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan. Dit gaat als volgt:
-
Je krijgt een aanvraagformulier voor een VOG van de HAN. Vul deel 1 in. Deel 2 is al door de HAN ingevuld;
-
Neem het volledige formulier mee naar de gemeente waarin je woonachtig bent.De kosten zijn voor eigen rekening;
- VOG ontvangen? Bewaar deze dan goed, want deze overhandig je bij aanvang van de stage aan de stageschool/ het schoolbestuur. Vermeld voor een juiste verwerking bij al je correspondentie je voor- en achternaam en of je gaat studeren op de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.
Het kan een aantal weken duren voor je VOG binnen is, zorg daarom dat je deze direct aanvraagt. Zonder een geldige VOG mag je niet starten met je stage! Voor de februari instroom is dit al in de 5e lesweek.
Kijk voor meer informatie over een VOG op de website van Justis.
-
Start jij in februari 2025 aan de HAN Pabo in Arnhem? Dan word je uitgenodigd voor de intro in augustus, samen met de septemberstart. In die gezellige week leer je je medestudenten nog beter kennen en ontdek je meer over de HAN, de stad en je opleiding. De gezamenlijke intro is van 25 t/m 29 augustus 2025.
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van de pabo vanaf 23 december op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Startinfo februaristart
Op maandag 3 februari 2025 starten de lessen van de opleiding Leraar Basisonderwijs in Arnhem. Wat moet je regelen voordat je start? Loop het lijstje hieronder na, dan zit je goed!
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van de pabo vanaf 23 december op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een laptop nodig. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Dat noemen we Bring Your Own Device (BYOD). Daarvoor moet je laptop een aantal specificaties hebben. De meeste laptops voldoen daar wel aan, maar check het even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
- Voor de pabo heeft je laptop deze standaard specificaties nodig. Heb je al een laptop? Doe dan de laptop check om te controleren of jouw laptop goed werkt in combinatie met ons toetsprogramma Schoolyear.
- Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Start je in februari aan de HAN Pabo in Arnhem? Dan word je uitgenodigd voor de intro in augustus, samen met de septemberstart. Blok 25 t/m 29 augustus 2025 alvast in je agenda, want dan is de Open Up Introductieweek! Een gezellige week vol activiteiten om je medestudenten nog te leren kennen, en meer te weten te komen over de HAN, de stad en de opleiding. Die wil je niet missen!
Wat kost een hbo studie? Dit kun je het 1e jaar ongeveer verwachten aan studiekosten bij de pabo:
Collegegeld Bereken hier jouw collegegeld Eigen laptop Hier moet je laptop aan voldoen Introductie € 85,-
Boeken jaar 1 Ongeveer € 350,- Stage Het kan zijn dat je reis- en verblijfkosten betaalt voor je stage, dat ligt aan je stageplaats. De studiekosten zijn meestal het 1e jaar het hoogst omdat je dan de meeste boeken koopt, en misschien ook een nieuwe laptop.
Studiefinanciering aanvragen
Gelukkig kun je als voltijd hbo-student studiefinancierinig aanvragen. Als je daar recht op hebt, krijg je een vast bedrag per maand van de overheid. Daarmee kun je bijvoorbeeld (een deel van) je collegegeld of je kamerhuur betalen. Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Heb jij ook extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D of dyslexie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Of ben je topsporter of ondernemer naast je studie?
Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen. Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondereomstandigheden. Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
Studeren doe je niet alleen. Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, staat er altijd iemand voor je klaar. Handig om alvast te weten bij wie je straks terecht kan.
- Je kunt als eerste terecht bij je studiecoach. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de start van je studie krijg je te horen wie dat voor jou is. Je studiecoach helpt je zelf verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
- Als er wat geregeld moet worden helpt de studieadviseur van jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
- Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
- Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Na je aanmelding bij de HAN kun je een HANaccount aanmaken.
Met je HANaccount heb je toegang tot:
- het wifi van de HAN
- je eigen HAN mailbox
- HAN Insite, de online omgeving van de HAN waar je heel veel informatie vindt
- OSIRIS, daarin ga jij je studie bijhouden en organiseren. Je kunt via de browser inloggen in OSIRIS of de OSIRIS app downloaden voor Android of IOS.
- de app MyX (My Xedule) waar je je rooster kunt vinden
- de digitale leeromgeving OnderwijsOnline die je gebruikt om een opdracht in te leveren of te sparren met een medestudent.
- een gratis download van Office365.
Op han.nl/inschrijven lees je wat je na je aanmelding moet doen om je inschrijving bij de opleiding Leraar Basisonderwijs definitief te maken. Vanaf januari kunnen we je inschrijving definitief maken. Als je definitief ingeschreven staat zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf januari gestuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
Voor een correcte aanmelding is het van belang dat wij de certificaten van de toelatingstoetsen zo spoedig mogelijk ontvangen na ontvangst van de certificaten. De certificaten dien je te versturen naar toelating@han.nl. Vermeld hierbij je naam en studentnummer en dat je gaat studeren in Arnhem. Mocht je de voor jou relevante toetsen minimaal één keer gemaakt hebben, maar nog niet gehaald, dan krijg je gedurende het propedeusejaar nog twee kansen per toets. Ons advies is om de toetsen zo snel mogelijk af te ronden zodat je geen extra studielast ervaart in het propedeusejaar.
Heb je je reeds eerder aangemeld voor de HAN Pabo, dan geldt dat alle eerder aangeleverd Cito-certificaten van de toelatingsexamens opnieuw ingeleverd dienen te worden.
Voor een afgeronde aanmelding moet je de HAN via Studielink machtigen voor het incasseren van het collegegeld.
Mocht je onverhoopt toch besluiten niet te kiezen voor de HAN Pabo, meld je dan af via Studielink en tevens via een mail naar Claudia.Verkerk@han.nl.
Vragen over de status van je aanmelding? Kijk eens bij de veelgestelde vragen over aanmelden en studiestartOm stage te mogen lopen (je begint hier al heel snel mee) heb je een VOG nodig. Het is belangrijk dat je deze tijdig aanvraagt, omdat het een aantal weken kan duren voordat je deze binnen hebt.
In de bijlage van de mail die je van ons hebt ontvangen vind je het aanvraagformulier. Na het printen en invullen ga je hiermee naar jouw gemeente. Je ontvangt dan na enkele weken de VOG thuis. Je hoeft deze (nog) niet in te leveren, maar dient het wel goed te bewaren! Voordat je op een stageschool geplaatst wordt, geef je bij het stagebureau aan dat je de VOG hebt ontvangen. Zonder VOG kun je dus géén stagelopen!
De kosten van de aanvraag worden niet door de HAN vergoed.Eind januari krijg je via je HANmail je rooster én een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst op vrijdag 31 januari.
- Als je rooster bekend is vind je het terug in MyX (My Xecule) of in OSIRIS. Daar log je in met je HANaccount.
- De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
- Benieuwd naar je vrije dagen? Die vind je terug in het jaarrooster van de HAN.
Welkom in Arnhem! Ken je de stad al een beetje? Arnhem is een creatieve stad met een gezellige campus waar je studeert tussen de bomen. Vanuit de trein loop je er zo naartoe, of pak jij de fiets? Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Hoe vind ik een kamer?
Hoe vind je een (betaalbare) kamer in Arnhem? Via een stichting, een woningcorporatie of een kamerbemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app.
Activiteiten naast je studie
Sporten, muziek maken, wat doe jij graag naast je studie om te ontspannen en medestudenten te leren kennen? Hier lees je meer over activiteiten naast je studie.
Studievereniging van de HAN Pabo Arnhem
SV LeerKRACHT
Studievereniging LeerKRACHT! is dé studievereniging voor alle pabo-studenten in Arnhem. Ze organiseren verschillende activiteiten voor hun studenten, van gezellig tot educatief. Leer allerlei studenten kennen van verschillende jaarlagen. Volg ze op Instagram.
Startinfo septemberstart
In de week van 1 september starten de lessen van de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo). Wat moet je weten en wat heb je allemaal nodig? Loop het lijstje hieronder na, dan zit je goed!
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van de pabo vanaf juni op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een laptop nodig. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Dat noemen we Bring Your Own Device (BYOD). Daarvoor moet je laptop een aantal specificaties hebben. De meeste laptops voldoen daar wel aan, maar check het even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
- Voor de pabo heeft je laptop deze standaard specificaties nodig. Heb je al een laptop? Doe dan de laptop check om te controleren of jouw laptop goed werkt in combinatie met ons toetsprogramma Schoolyear.
- Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Blok 25 t/m 29 augustus 2025 alvast in je agenda, want dan is de Open Up Introductieweek van de HAN Pabo! Een gezellige week vol activiteiten om je medestudenten te leren kennen, en meer te weten te komen over de HAN, de stad en de opleiding. Die wil je niet missen!
Wat kost een hbo studie? Dit kun je het 1e jaar ongeveer verwachten aan studiekosten bij de pabo:
Collegegeld Bereken hier jouw collegegeld Eigen laptop Hier moet je laptop aan voldoen Introductie € 85,-
Boeken jaar 1 Ongeveer € 350,- Stage Het kan zijn dat je reis- en verblijfkosten betaalt voor je stage, dat ligt aan je stageplaats. De studiekosten zijn meestal het 1e jaar het hoogst omdat je dan de meeste boeken koopt, en misschien ook een nieuwe laptop.
Studiefinanciering aanvragen
Gelukkig kun je als voltijd hbo-student studiefinancierinig aanvragen. Als je daar recht op hebt, krijg je een vast bedrag per maand van de overheid. Daarmee kun je bijvoorbeeld (een deel van) je collegegeld of je kamerhuur betalen. Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Heb jij ook extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D of dyslexie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Of ben je topsporter of ondernemer naast je studie?
Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen. Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondereomstandigheden. Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
Studeren doe je niet alleen. Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, staat er altijd iemand voor je klaar. Handig om alvast te weten bij wie je straks terecht kan.
- Je kunt als eerste terecht bij je studiecoach. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de kennismaking op vrijdag 30 augustus krijg je te horen wie dat voor jou is. Je studiecoach helpt je zelf verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
- Als er wat geregeld moet worden helpt de studieadviseur van jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
- Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
- Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Na je aanmelding bij de HAN kun je een HANaccount aanmaken.
Met je HANaccount heb je toegang tot:
- het wifi van de HAN
- je eigen HAN mailbox
- HAN Insite, de online omgeving van de HAN waar je heel veel informatie vindt
- OSIRIS, daarin ga jij je studie bijhouden en organiseren. Je kunt via de browser inloggen in OSIRIS of de OSIRIS app downloaden voor Android of IOS.
- de app MyX (My Xedule) waar je je rooster kunt vinden
- de digitale leeromgeving OnderwijsOnline die je gebruikt om een opdracht in te leveren of te sparren met een medestudent.
- een gratis download van Office365.
Raadpleeg deze site voor de status van je aanmelding. Hier zie je wat de HAN nodig heeft voor het afronden van je aanmelding en kun je je pasfoto voor de collegekaart uploaden. Check ook of je het juiste mailadres hebt opgegeven via Studielink. Doe dit zo snel mogelijk, want pas bij een afgeronde aanmelding word je als student ingeschreven en krijg je toegang tot de digitale leeromgeving, gaan wij op zoek naar een stageplaats en kun je je inschrijven voor onderwijs en tentamens. Vanaf juli kunnen we je inschrijving definitief maken. Als je definitief ingeschreven staat, zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
Voor een correcte aanmelding is het van belang dat wij de certificaten van de toelatingstoetsen zo spoedig mogelijk ontvangen na ontvangst van de certificaten. De certificaten dien je te versturen naar toelating@han.nl. Vermeld hierbij je naam en studentnummer en dat je gaat studeren in Arnhem/Nijmegen. Mocht je de voor jou relevante toetsen minimaal één keer gemaakt hebben, maar nog niet gehaald, dan krijg je gedurende het propedeusejaar nog twee kansen per toets. Ons advies is om de toetsen zo snel mogelijk af te ronden zodat je geen extra studielast ervaart in het propedeusejaar.
Heb je je reeds eerder aangemeld voor de HAN Pabo, dan geldt dat alle eerder aangeleverd Cito-certificaten van de toelatingsexamens opnieuw ingeleverd dienen te worden.
Voor een afgeronde aanmelding moet je de HAN via Studielink machtigen voor het incasseren van het collegegeld.
Mocht je onverhoopt toch besluiten niet te kiezen voor de HAN Pabo, meld je dan af via Studielink en tevens via een mail naar Claudia.Verkerk@han.nl.
Vragen over de status van je aanmelding? Kijk eens bij de veelgestelde vragen over aanmelden en studiestartOm stage te mogen lopen (je begint hier al heel snel mee) heb je een VOG nodig. Het is belangrijk dat je deze tijdig aanvraagt, omdat het een aantal weken kan duren voordat je deze binnen hebt.
In de bijlage van de mail die je van ons hebt ontvangen vind je het aanvraagformulier. Na het printen en invullen ga je hiermee naar jouw gemeente. Je ontvangt dan na enkele weken de VOG thuis. Je hoeft deze (nog) niet in te leveren, maar dient het wel goed te bewaren! Voordat je op een stageschool geplaatst wordt, geef je bij het stagebureau aan dat je de VOG hebt ontvangen. Zonder VOG kun je dus géén stagelopen!
De kosten van de aanvraag worden niet door de HAN vergoed.In de zomer werken we hard aan alle roosters en klassenindelingen. Eind augustus krijg je via je HANmail te horen in welke klas je zit en wat je rooster is. We snappen dat je daar al eerder benieuwd naar bent, maar soms is het rooster en de klassenindeling pas een paar dagen voor de start van je studie bekend.
- Als je rooster bekend is vind je het terug in MyX (My Xecule) of in OSIRIS. Daar log je in met je HANaccount.
- De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
- Benieuwd naar je vrije dagen? Die vind je terug in het jaarrooster van de HAN.
Je komt studeren in Nijmegen! Heb jij de stad al verkend? Nijmegen is een bourgondische stad met een relaxte sfeer. Én een echte studentenstad. Met moderne HAN campussen vlakbij station Heyendaal. Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Welkom in Arnhem! Ken je de stad al een beetje? Arnhem is een creatieve stad met een gezellige campus waar je studeert tussen de bomen. Vanuit de trein loop je er zo naartoe, of pak jij de fiets? Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Hoe vind ik een kamer?
Hoe vind je een (betaalbare) kamer in Arnhem of Nijmegen? Via een stichting, een woningcorporatie of een kamerbemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app.
Activiteiten naast je studie
Sporten, muziek maken, wat doe jij graag naast je studie om te ontspannen en medestudenten te leren kennen? Hier lees je meer over activiteiten naast je studie.
Studieverenigingen van de pabo
SV Meesterlijk (HAN Pabo Nijmegen)
Studievereniging Meesterlijk is de vereniging van de pabo, Pabo-ALO en ALPO. Deze studievereniging verzorgt vanuit Nijmegen voor ontspannende en educatieve activiteiten voor de leden van de vereniging. Ga naar de website en volg ze op Instagram.
SV LeerKRACHT (HAN Pabo Arnhem)
Studievereniging LeerKRACHT! is dé studievereniging voor alle pabo-studenten in Arnhem. Ze organiseren verschillende activiteiten voor hun studenten, van gezellig tot educatief. Leer allerlei studenten kennen van verschillende jaarlagen. Volg ze op Instagram.
De locaties van de pabo
HAN Arnhem campus
Ruitenberglaan 27
6826 CC ArnhemHAN Nijmegen campus
Kapittelweg 35
6525 EN Nijmegen
Opleidingsstatuut en Onderwijs- en Examenregeling (OS/OER)
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur