Maak kennis met Leraar Biologie

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Leraar Biologie

Tijdens de opleiding Leraar Biologie oefen je in veldwerk en (laboratorium)onderzoek, verdiep en verbreed je je kennis en oriënteer je je op het beroep van leraar. Je leert je enthousiasme en kennis overbrengen op jongeren. Wil je naar het buitenland? Dat kan met een internationale minor.

Studente geeft lachend les/staat lachend voor de klas. Op de achtergrond staat een vlieg geprojecteerd.

Welke vakken heb je nodig voor docent Biologie?
 

De opbouw van de Lerarenopleiding Biologie

De Lerarenopleiding Biologie is overzichtelijk opgebouwd. In 4 jaar tijd rond je je major en minor af. Dat doe je in 3 fases: propedeuse, hoofdfase en afstudeerjaar. Als biologieleraar weet je veel van mensen, dieren en de natuur, op meso-, macro- en microniveau. Je gaat geregeld het veld in om onderzoek te doen, maar kruipt ook af en toe achter een microscoop om cellen te bestuderen. En je staat zelf voor de klas om nog meer praktijkervaring op te doen.  

Biologie student met petrol jas kijkt enthousiast naar kleine voorwerp
Drie studenten Leraar Natuurkunde lopen samen van de trap af.

Je propedeusejaar Leraar Biologie

In de propedeuse maak je kennis met alle onderdelen van het vak biologie.

Jaar 1: Proeven aan het vak

Je krijgt wetenschappelijke kennis aangereikt, maar gaat ook je praktische vaardigheden oefenen. Dit doe je aan de hand van veldwerk- en (laboratorium)onderzoek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan drama: je moet je tenslotte verbaal en non-verbaal goed kunnen uitdrukken. Tijdens de stage kun je al echt proeven aan het vak van docent.  

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Drama

 Als docent is het belangrijk om jezelf en je vak te kunnen presenteren. Dat is niet iets wat iedereen van nature in zich heeft, maar dat hoeft ook niet. Drama is bedoeld om plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Bij Drama binnen de opleiding Leraar Biologie ga je aan de slag met de celcyclus Mitose en Meiose. Je maakt een groepspresentatie in samenwerking met je biologiedocent. De inhoud van de begrippen wordt op een theatrale manier gepresenteerd.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 45 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil je hebben 

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleiderwijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Aan het eind van het jaar kun je dan ook een goed onderbouwde keuze maken. Past de studie Leraar Biologie echt bij jou? Na het 1e jaar bepaal je zelf hoeveel begeleiding je nog wilt. 
 

Eén docent en drie studenten onderzoeken samen stenen in het lab.

Leerlijnen Lerarenopleiding Biologie

Bij de Lerarenopleiding Biologie werken we met leerlijnen.

Jaar 2: Leerlijnen

Binnen een leerlijn wordt elke keer een thema behandeld. Sommige thema’s komen vaker aan bod. Er wordt dan voor verdieping gekozen. Een aantal thema’s wordt maar een keer tijdens de opleiding aangestipt. Er worden altijd meerdere leerwerkvormen ingezet om de thema’s voor het voetlicht te brengen.  

In de opleiding docent biologie zijn 8 leerlijnen te onderscheiden: 

  1. biologie als wetenschap 
  2. cel 
  3. dier 
  4. ecologie 
  5. plant 
  6. vakdidactiek (veldwerk, practicum en educatie)
  7. onderwijskunde 
  8. werkplekleren of stage 

Er zijn ook een ICT- en een onderzoeksleerlijn die voor alle lerarenopleidingen binnen de HAN zijn opgesteld.

 

Echte projecten

In de praktijk toepassen wat je leert, dat maakt je tot een echte deskundige. Binnen de opleiding kun je dan ook gaan werken aan echte projecten. 

Je bepaalt zelf je succes  

Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

  • Studiekeuze en doorstuderen; 
  • Studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
  • Studieswitch of studievertraging; 
  • Zingeving persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 
  • Studeren onder bijzondere omstandigheden; 
  • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen! 

Drie studenten zitten in een Engels lokaal waar de Amerikaanse vlag op de achtergrond hangt

Internationaal studeren

Kijk jij graag over de grens en wil je nieuwe landen, culturen en mensen leren kennen? Tijdens de hoofdfase heb je daarvoor verschillende mogelijkheden.

Jaar 3: Veel mogelijkheden

Kies je voor de minor Veldwerk en landschap dan kun je naar het buitenland om daar aan een concreet vraagstuk te werken. Je kunt ook een Vrije minor kiezen, waarin je een halfjaar in het buitenland aan de universiteit biologie kan studeren. Daarnaast kun je vanaf het 1e jaar al deelnemen aan de minor International Teacher Programme (ITP). Hierbij word je opgeleid om 2-talig onderwijs te kunnen geven. Je krijgt les volgens de ce-kwalificatie en maakt een reis naar een Engelstalig land.  

Welke minor kies jij?

Je kiest dit jaar ook een minor: een keuzevak waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Zo geef je op je eigen manier invulling aan je opleiding. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor  

Bij de opleiding Leraar Biologie zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Je kunt een minor in het buitenland volgen, waarbij je aan een bestaand project mee gaat werken of aan een buitenlandse universiteit gaat studeren. Bij het bureau internationalisering kun je hierover de benodigde informatie krijgen. De opleiding heeft een nauwe samenwerking met de lerarenopleiding Biologie in Marrakech (Marokko). Dit project levert 30 EC op.

Studenten die je voorgingen 

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Stagelopen in het buitenland? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.   

Tijd voor de eindsprint

In je afstudeerjaar begin je met het kiezen van een richting: ga je voor algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo)?

Jaar 4: Afstuderen

Je LIO stage (Leraar in Opleiding) en afstudeeronderzoek hangen hiermee samen, maar na je opleiding kun je wel lesgeven in beide richtingen. Je geeft 4 dagen in de week zelfstandig les. Je doet praktijkonderzoek op je stageplek en je volgt diverse onderwijsactiviteiten naar keuze.   

Afstudeerprojecten

Meestal voer je je afstudeeronderzoek uit tijdens je lio-stage. Onderzoeksmatig leren gebeurt tijdens het werkplekleren, maar ook tijdens je minor. In de minor Veldwerk en landschap bijvoorbeeld kun je werken op een school, maar ook bij een onderzoeksinstituut. Ook hier voer je onderzoek uit. Voorbeelden van onderzoeksprojecten gekoppeld aan het werkplekleren 3 (de lio-stage):  

  • Op (i)Pad tijdens veldwerk: Een onderzoek naar manieren om de iPad te integreren in veldwerk in de lessen biologie. 
  • Ontwerpen werkvorm: Ontwikkelen van een activerende werkvorm, speciaal bedoeld voor jongens met ADHD in een kaderbrugklas, voor het vak mens en natuur. 
  • Sense in mentorlessen: Aan welke ontwerpeisen moet een website voldoen zodat je deze kunt gebruiken in een activerende lesvorm voor het geven van seksuele voorlichting? 
  • Hoe kun je de werkvormen ‘genummerde hoofden’ vertalen naar de onderwijspraktijk van biologie om activerend leren toe te passen bij een 2e klas havo/vwo? 

Diploma met supplement

Heb je voldoende studiepunten binnen en is je onderzoek met succes afgerond? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Education 

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen.

#AskAStudent

Van welke studieopdracht heb jij het meest geleerd?

Volgende pagina
 

Maak kennis met Leraar Biologie

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Een student legt de formule uit aan de docent.