Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 9nov
    10nov
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Leraar Frans

Internationale studiereizen, diverse stages en veel werkcolleges in het Frans: de opleiding docent Frans in een notendop. In 4 jaar tijd leer je de taal, cultuur en het docentenvak kennen. En belangrijker: je ontwikkelt je tot een zelfstandige, creatieve leraar met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

De studenten overleggen in de klas.

Word in 4 jaar expert in de Franse taal
 

Opbouw van de Lerarenopleiding Frans

Tijdens je de lerarenopleiding Frans staan jouw vakmanschap en meesterschap centraal. Oftewel: Je krijgt alle vakkennis én pedagogische kennis die je als docent nodig hebt. Dat doe je in heldere, overzichtelijke stappen. Je doet in 4 jaar veel praktijkervaring op. Tijdens je studie staat een betrokken team van docenten klaar om jou te begeleiden.

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 propedeuse propedeuse / stage
Jaar 2 hoofdfase / buitenlandverblijf hoofdfase / stage
Jaar 3 hoofdfase / stage minor (in het buitenland)
Jaar 4 afstudeerstage / onderzoek afstudeerstage / onderzoek

 

 

Twee studenten kijken naar hun docent die de bladzijde uit het boek omslaat.
Drie studenten Leraar Natuurkunde lopen samen van de trap af.

Je propedeusejaar Leraar Frans

Dit jaar ga je hard aan de slag om je taalkennis uit te breiden. Taalvaardigheid, taalbeschouwing, cultuur en literatuur: het komt allemaal ruimschoots aan bod. Uiteraard begin je ook met de docentgerichte vakken: onderwijskunde en vakdidactiek. Tijdens de propedeuse maak je voor het eerst kennis met het docentschap tijdens een oriënterende stage (werkplekleren 1) in periode 2 en 3 op één van onze opleidingsscholen (donderdag en vrijdag).

Jaar 1: Leren lesgeven

Presenteren is een belangrijk onderdeel van het vak. Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? Je leert spreken voor een groep, onder meer met behulp van vakken als drama en logopedie.

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Drama

Als docent is het belangrijk om jezelf en je vak te kunnen presenteren. Dat is niet iets wat iedereen van nature in zich heeft, maar dat hoeft ook niet. Drama is bedoeld om plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Bij de Lerarenopleiding Frans is er een samenwerking tussen Drama en het vak Literatuur. In jaar 1 geven we door middel van theater, vorm aan beroemde Franse gedichten en spelen we korte theatersketches in het Frans. In jaar 2 werken we aan beroemde scènes uit de Franse toneelliteratuur. Er wordt gebruik gemaakt van een levendige werkwijze waarbij taalverwerving en kennis van de literatuur samenvalt met actieve theaterwerkvormen.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 45 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet écht bij je past.

Hoeveel begeleiding wil je hebben?  

Studiebegeleiding is er voor jou

Als je Frans gaat studeren heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Deze informeert, adviseert en coacht je.

Vooral in het 1e jaar hebben jullie geregeld contact. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Het studieloopbaanprogramma bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Door de kleine groepen is er veel aandacht voor je persoonlijke situatie. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Docent met rode trui wijst naar het scherm en lacht. Een leerling kijkt met haar mee.

Hoofdfase Lerarenopleiding Frans

Je ontdekt steeds meer over het beroep van leraar. Wat komt er allemaal kijken bij het lesgeven? Onderwerpen als leerprocessen, intercultureel onderwijs en leerproblemen passeren de revue. Elk jaar loop je stage en geef je les op een van onze partnerscholen.

Jaar 2: De diepte in

In het tweede jaar vertrek je een aantal weken naar naar Frankrijk om daar verder te werken aan je taalvaardigheden. Je doet tegelijkertijd ervaring op met de Franse cultuur, iets wat later van toegevoegde waarde zal zijn in je lessen. 

Vrije ruimte

In de vrije ruimte krijg je de kans om een eigen invulling te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt denken aan het volgen van een cursus, meewerken aan de organisatie van de Dag van de Franse taal in scholen, bij het nationaal congres Frans, in een taaldorp en nog veel meer! Net als in de propedeuse krijg je hier in de hoofdfase de ruimte voor. 

Je bepaalt zelf je succes 

Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

  • studiekeuze en doorstuderen; 
  • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
  • studieswitch of studievertraging; 
  • zingeving, persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 
  • studeren onder bijzondere omstandigheden; 
  • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen!  

Twee studenten Leraar Engels werken samen op één laptop.

Tijd voor een minor

Tijdens het derde studiejaar ga je in het tweede semester een minor volgen. Vaak gebeurt dit in het buitenland, zodat je je taalkennis naar een hoger niveau helpt. Je kan er echter ook voor kiezen om in Nederland te blijven.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten minoren. 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor  

Bij de opleiding tot leraar Frans zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. Een semester ga je studeren in een Franstalig land aan een universiteit naar keuze. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten in het kader van Erasmus+. Je kunt ook kiezen voor een stage op een Franse school.  

Studenten die je voorgingen 

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor volgen in een Franstalig land? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.  

De laatste stap

Een stage die 10 maanden duurt: de LIO stage (Leraar in Opleiding).

Jaar 4: Afstuderen

De LIO stage (Leraar in Opleiding) is intensief en leerzaam. Je gaat aan de slag als leraar in opleiding en voert daarnaast ook nog een afstudeeronderzoek uit. Je hebt de keuze gemaakt voor de richting havo/vwo of vmbo/mbo, maar na je afstuderen ben je (2e-graads) bevoegd voor beide richtingen.  

Afstudeeronderzoeken

  • Hoe kan ik d.m.v. internationaliseringsactiviteiten het spreekvaardigheidsniveau van mijn leerlingen verbeteren?  
  • Hoe kan ik het principe doeltaal-voertaal stap voor stap invoeren in mijn klas? 
  • In hoeverre kunnen activerende werkvormen een hulpmiddel zijn om de woordenschat te laten beklijven? 

Diploma in de pocket

Zijn alle studiepunten binnen? Heb je je onderzoek en stage met succes afgerond? En heb je de landelijke kennistoets met een voldoende afgesloten? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Volgende pagina
 

Maak kennis met Leraar Frans

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Twee studenten Leraar Duits zitten met hun laptop op schoot op de sofa iets uit te leggen aan een andere student die tegenover hen zit.