Maak kennis met de ALO

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is de ALO studie

Bij de HAN ALO is het onderwijs actueel en helemaal gericht op de praktijk. Je leert goed lesgeven en hoe je jonge mensen leert én inspireert om te bewegen. Je leidt kinderen op om hun sportieve plek in de maatschappij te vinden; nu en de rest van hun leven. Tijdens stages en op scholen voer je vele praktische opdrachten uit.

ALO-studenten spelen honkbal op het sportveld bij de HAN

Wat is de ALO?
 

De opbouw van de ALO studie

Je werkt veel samen met andere studenten in de (praktijk)lessen. Je leert elkaar veel beter kennen, dat is goed voor de sfeer. Voor een representatieve uitstraling is een kledingpakket verplicht.

Zo'n 6 uur per week heb je les in sport- en beweegvaardigheden. De overige praktijkuren besteed je aan stages en opdrachten. Je hebt veel eigen inbreng.

Vanaf je 1e jaar loop je al stages. Pedagogische en andere theoretische vakken krijg je ook. Je maakt kennis met verschillende typen sport- en beweegonderwijs. Zo krijg je een goed beeld van het vakgebied.

Topsport en studie

Als topsporter ben je natuurlijk ook welkom bij de HAN ALO. Ook al is de combinatie van topsport met een hbo opleiding soms lastig, wij hebben hele goede regelingen om je sport te combineren met je studie. Via de HAN Topsport Academie kom je in aanmerking voor een zeer goede topsportregeling. In deze video vertelt topsporter Niels over zijn ervaringen.

Je draait mee in een reguliere klas en je krijgt mogelijkheden om gemiste lessen en tentamens in te halen. Ook de fysieke inspanning die de HAN ALO vraagt, passen we aan jouw trainingsprogramma aan. Zo kun jij jouw topsport en studie prima combineren!

sportkunde liggende foto studenten in hoorcollege zaal randy en carlijn 2022

Je propedeuse

Tijdens het 1e jaar van de ALO leer je hoe het is om leraar lichamelijke opvoeding te zijn. Sporten, coachen en lesgeven: alles komt aan bod!

Jaar 1: zelf aan de slag

Om iemand anders goed en veilig te kunnen leren bewegen, moet je de vaardigheid zelf ook beheersen. Daarom staan in het 1e jaar stages centraal en daaromheen bewegen en pedagogische vakken. Zo krijg je al je (sportieve) vaardigheden onder de knie!

 

Lesgeven

Stagelopen doe je 1 dag per week. Je geeft les in het primair én het voortgezet onderwijs. Om dit goed te kunnen doen, volg je zelf theorielessen. Bijvoorbeeld over pedagogiek: hoe leer je anderen om veilig te sporten en bewegen? Welke vorm van lesgeven past het best bij je doelgroep?  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Je krijgt volop begeleiding

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (studentcoach). Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Tijdens je stage krijg je ook begeleiding via je werkplekbegeleider en je docent. Een studentcoach begeleid je gedurende je hele opleiding bij je ontwikkeling. De peercoach is meestal een ouderejaarsstudent die je begeleiding geeft in praktische zaken en persoonlijke ontwikkeling. 

Studenten met een topsportstatus kunnen gebruik maken van extra ondersteuning en studiefaciliteiten. Als topsportende student word je zo goed gefaciliteerd om je sport en studie te kunnen combineren.

Ook kun je terecht bij het HAN Student Support Center. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding.  

Docent legt uit in de les tussen studenten.

Jaar 2: het brede werkveld

In het 2e jaar ontwikkel je je verder als docent sport- en bewegingsonderwijs in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Daarnaast krijg je les over het speciaal onderwijs en beweegmanagement. Zo doe je kennis op over het bredere werkveld. Alles wat je nodig hebt om een goede docent sport- en bewegingsonderwijs te worden, komt dus aan bod.

Nieuwsgierig?

Kom alles te weten over de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) tijdens de kennismakingsactiviteiten.

alo liggende foto selena en esteban in gymzaal met basketbal 2022
alo-deeltijd_studenten-laptop-tafel1_2022

Verdieping

Je krijgt meer verdieping in de vakken uit je voorgaande jaren. Je loopt opnieuw een stage. Verder kies je een minor waarin je je kennis verdiept of verbreedt over een onderwerp dat jou interesseert.

Jaar 3: minor kiezen en meer verdieping

Je krijgt in je 3e jaar meer verdieping in de vakken uit je voorgaande jaren. Je loopt opnieuw een stage. Verder kies je een minor waarin je je kennis verdiept of verbreedt over een onderwerp dat jou interesseert.

Verdiepende onderwerpen

Lesgeven en coaching

Vind je het leuk om kinderen en jongeren te begeleiden die zich, om wat voor reden dan ook, anders ontwikkelen? Je leert sport- en bewegingsactiviteiten in het onderwijs te ontwerpen, plannen, uitvoeren en evalueren. Je zorgt ook voor een veilig en respectvol klimaat. Sociale vaardigheden als een dialoog aangaan, conflicten hanteren, coachen en motiveren staan centraal.

adsport docent voor de klas 2023

Ondernemen en innovatie

Je leert ondernemend te zijn, zodat je signalen uit de maatschappij oppikt en (marketing)kansen in bewegingsonderwijs en sport ziet. Je leert rekening te houden met relevante ontwikkelingen, trends en wetenschappelijke inzichten. Zo kun je het sport- en bewegingsaanbod in het onderwijs, de buurt of regio verder verbeteren.

sport sportkunde alo studenten en docent in leslokaal of sportveld 2024

Presteren, gezondheid en onderzoek

Hoe coach je kinderen en jongeren naar een (nog) gezondere en actievere leefstijl? En hoe stel je een voedings- en beweegplan op maat op? Je leert hen een actieve, sportieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen. Daarbij gebruik je modellen van gedragsverandering en gedragsbeïnvloeding en doe je onderzoek. Tot slot geef je advies aan kinderen, jongeren, ouders en verzorgers.

sport sportkunde en alo studenten en docenten op sportveld en gymzaal

Samenwerken en sportparticipatie

Laat leerlingen kennismaken met de Nederlandse sport- en bewegingscultuur. Dat doe je door schoolsportevenementen, clinics, kennismakingslessen en toernooien te organiseren. Je slaat bovendien een brug naar lokale sport door lessen en trainingen te verzorgen in de buurt en bij sportverenigingen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een beweegplan voor een school: hoe krijg je leerlingen in beweging?

sport sportkunde alo studenten en docent in leslokaal of sportveld 2024

Welke minor kies jij?

In het 3e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren in de arbeidsmarkt. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding in. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Doe ervaring op in het buitenland!

De kans dat je straks in het werkveld in een multiculturele omgeving terecht komt, is groot. Daarom is het goed om zelf verder te kijken dan ons eigen land.

Wil jij studeren of stage lopen in het buitenland? Dat kan in je 3e en 4e jaar. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten en organisaties. In het 2e jaar word je geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden. Pak je kans tijdens de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan de HAN!

Verdiepende stage in het 3e jaar

Stage lopen op een MBO

In het 3e jaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stage bij een MBO school. In zo'n stage krijg je de kans om praktijk- en theorieonderwijs te combineren en zelfs MBO-studenten te begeleiden die ook gymdocent willen worden!

alo screenshot afstudeerprogramma op mbo vista college 2024

Stage lopen als beweegmanager

Wat houdt de rol van beweegmanager eigenlijk in? Welke vaardigheden ontwikkel je en hoe draag je als stagiair bij aan de bevordering van sport en beweging in de buurt? Na het zien van deze video weet je het!

alo stage yuki spanjers screenshot

Stage lopen in het speciaal onderwijs

Wil jij stage lopen in een uitdagende omgeving waarin je kinderen met speciale behoeften begeleidt? Kies het speciaal onderwijs en draag bij aan de ontwikkeling van kinderen die net dat beetje extra aandacht verdienen.

roosmarijn steijvers en daantje lopen alo stage in speciaal onderwijs sint maartenschool
Studenten en docenten CMD bezig met postits in de C-vleugel

Je eindsprint

Het 4e jaar is je eindsprint van de ALO. In dit jaar werk je tijdens je laatste stage vooral aan je afstudeeropdracht. Daarbij gaat het niet alleen om lesgeven. Het is ook belangrijk hoe jij sportprojecten in en rondom de school stimuleert (beweegmanagement).

Jaar 4: afstuderen

Bij je afstudeeropdracht gaat het niet alleen om lesgeven. Het is ook belangrijk dat je laat zien hoe jij als volledig docent sport- en bewegingsonderwijs binnen een onderwijsorganisatie functioneert en de samenwerking zoekt met de sportieve omgeving. Je werkt onder meer aan een afstudeeropdracht in de praktijk. Je vraagstuk is relevant voor het sport- en bewegingsonderwijs, en richt zich op talentherkenning en -ontwikkeling, voeding óf leefstijl en gezondheid.

Nieuwsgierig? Onderzoek het!

HAN SENECA is een expertisecentrum voor sport en bewegen: de ideale omgeving om onderzoek te doen. Hier werk je samen met docenten en professionals. Je kunt meedoen aan allerlei projecten. Van projecten over het stimuleren van een gezonde leefstijl tot onderzoek naar sporten in de hoge temperaturen van de Olympische en Paralympische Spelen.

Voorbeeld afstudeerproject: Een goed ontbijt, betere prestaties?

Steeds minder kinderen ontbijten goed. Anne Ebers en Fenna Busser onderzochten of dit van invloed is op de sportprestaties en het concentratievermogen. Ze lieten jongeren van de middelbare school de Coopertest lopen. Ook namen ze een concentratieonderzoek af. Wat blijkt? Het maakt voor de sportprestatie niet uit of je wel of niet ontbijt. Maar wél voor je concentratievermogen: jongeren die hadden ontbeten, hadden meer vragen goed beantwoord dan jongeren die niet hadden ontbeten. 

Voorbeeld afstudeerproject: Maakt sporten je creatiever?

Creativiteit is een belangrijke factor als het gaat om sportprestaties. Maud Husken en Y. Steekbergen onderzochten of het type sport (team, individueel, combinatie of beide) dat kinderen uit groep 3 en 4 spelen, invloed heeft op hun creativiteit. De studenten ontwierpen zelf een creativiteitstest. Hieruit bleek dat het type sport dat de kinderen beoefenen geen invloed heeft op de mate van creativiteit van de kinderen. Wel was er een verschil te zien in creativiteit tussen kinderen die sporten en kinderen die niet sporten.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement van de HAN ALO is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu 1e-graads bevoegd voor het lesgeven binnen alle soorten onderwijs. Je bent nu officieel Leraar Lichamelijke Opvoeding en mag jezelf Bachelor of Education noemen.

#ASKASTUDENT

Combinatie van theorie en praktijk bij de ALO opleiding

#AskAstudent

Studenten vertellen over samenwerken bij de ALO

Benieuwd naar het ALO-afstudeerporgramma?

Student Roland over het afstuderen bij de HAN ALO

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

sportkunde en alo samen liggende foto studenten zitten samen bij trimovere carlijn esteban 2022