De 19-jarige Tieke Thuis woont in Gennep en zit nu in zijn tweede jaar van de opleiding Leraar Natuurkunde in Nijmegen. Na 6 jaar vwo te hebben gedaan, besloot hij dat hij leraar Natuurkunde wilde worden. Zijn docenten waren niet verrast en erg enthousiast: zij zagen Tieke zeker wel als toekomstige collega op school rondlopen.
Fijne sfeer op de HAN
Voor Tieke was de prettige sfeer op de HAN een belangrijke reden om voor deze hogeschool te kiezen. Zijn meeloopdag was niet alleen informatief, maar ook erg gezellig: “ik werd met open armen ontvangen en er was een hele fijne sfeer in de klas. Ook de docenten waren erg vriendelijk. Toen ik aan het einde door studenten mee de Pub (kroeg op de HAN) werd ingenomen, was het feest helemaal compleet”, vertelt Tieke. De gezelligheid en vriendschappelijkheid binnen de opleiding spraken hem erg aan en droegen bij aan zijn keuze voor de HAN.
Intake
Het intake-traject heeft Tieke als erg prettig ervaren. Hij moest online enkele testjes doen en daarna mocht hij op gesprek bij de opleiding. Hij vertelt: “De testjes waren prima te doen en het gesprek was erg ontspannen. We hebben samen de uitkomsten van de test besproken en ik kreeg groen licht om te beginnen.”
Eerste jaar en vrije tijd
Het eerste jaar op de HAN was een leuke periode van nieuwe vrienden maken, zowel binnen als buiten de opleiding. Via studievereniging Fabulinus breidde hij zijn vriendenkring uit naar ook studenten van andere opleidingen. Drama was een vak wat Tieke erg beviel: “Bij het vak drama heb ik veel met medestudenten gelachen en was plezier de boventoon. Alleen het vak wiskunde heb ik iets meer moeite mee gehad.” Naast studeren is Tieke in zijn vrije tijd bezig met verschillende hobby’s, van gamen en films kijken tot leiding geven bij de waterscouting. “Ook ben ik graag met mijn eigen zeilboot op het water”, vertelt hij.
Samenwerken met medestudenten
Het belang van samenwerking met medestudenten staat centraal in Tiekes leerproces. Vooral bij lastige vakken zoals wiskunde vindt hij ondersteuning bij zijn klasgenoten. "Als ik een onderdeel van een vak lastig vind, kan ik altijd bij mijn klasgenoten terecht. Zij helpen mij vaak tot ik zelfstandig kan werken met de stof. Voor tentamens leren we vaak gezamenlijk," deelt Tieke.
Stage een bron van een energie
Tieke zit nu in zijn tweede jaar en hoeft nog maar één vak te halen voor zijn propedeuse. Vanaf jaar 1 loop je al stage waarbij de studenten eerst kijken of het docentschap bij ze past. Nu in zijn tweede jaar kijkt hij uit naar zijn ontwikkeling als docent. Zijn enthousiasme komt vooral tot uiting tijdens stage: "Stage geeft mij altijd veel energie, omdat ik geniet van het contact met jongeren. Ik vind het heel leuk als ik zie dat ze iets leren en begrijpen.”
De toekomst als docent
Tieke denkt na over zijn toekomst als afgestudeerd docent en hoopt geleidelijk naar een fulltime baan te groeien. Zo neemt hij in het begin liever wat minder hooi op zijn vork zodat er genoeg ruimte is om ervaring op te doen. “Ik hoop snel een mentoraat te doen, omdat je je dan op pedagogisch vlak verder ontwikkelt en een betere band krijgt met je leerlingen”, vertelt hij.
Aanbeveling studiekiezers
Afsluitend deelt Tieke een waardevolle suggestie voor toekomstige studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze: "Als je het leuk vindt om met jongeren te werken en iets uit te leggen, is docent worden misschien wel iets voor jou. Het belangrijkste is dat je je vak leuk en interessant vindt, aangezien je hier veel inhoudelijk les over krijgt”.
Kennismaken?
Wil je meer weten over de opleiding Leraar Natuurkunde? Kom dan naar een Open Dag in Nijmegen.
Wil je een kijkje nemen in de klas? Ook dat kan! Meld je aan voor Kijkje in de klas.
Wil jij studenten van de opleiding alvast leren kennen? Volg ons op social media!
TikTok | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn