Kom je kennismaken

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

De bachelor Life Sciences

Het leven brengt elke dag nieuwe uitdagingen. Als student Life Sciences pak je die met beide handen aan. Hoe en waar precies? Dat is aan jou. Een stage of minor in het buitenland? Ga ervoor! Een specialisatie Molecular Plant Biology? Jij kiest op welk vlak je de wereld verandert.

aan het werk in lab

Wat is life science?

Life science bundelt de wetenschappen die onderzoek doen naar organismen - zoals microorganismen, planten, dieren en mensen. Dit kunnen zowel onderzoeken binnen biologie zijn, maar even goed valt hier onder ook microbiologie of biotechnologie.
 
Het is een onderzoeksgebied waarin vooral wordt gekeken naar de processen binnen een (lichaams)cel.
Leren door te doen
 

De opbouw van Life Sciences

Life Sciences studeren betekent experimenteren in het lab. Bacteriën en cellen kweken, DNA vermenigvuldigen: je leert het allemaal. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf welke kant je straks precies op gaat. En of je in Nederland aan het werk gaat – of misschien wel aan de andere kant van de wereld!

Maak verschil met onderzoek

In de studie ga je problemen te lijf met onderzoek. Dat is dus ook wat je leert. In je 1e jaar leg je een stevige basis: je onderzoekt DNA en eiwitten en maakt kennis met medische diagnostiek. Het jaar daarop ga je steeds zelfstandiger aan de slag met onderzoek. In je 3e jaar kies je een specialisatie. En tot slot is het tijd voor een stage en het afstudeeronderzoek.

HAN logo op vlag. Persfoto. Huisstijl.

Een stevige basis

In het 1e jaar komen alle belangrijke life sciences research topics aan bod. Samen met de studenten van Chemistry maak je je meester van de onmisbare basics. Je ontdekt alles over biology, chemistry en mathematics. En je leert hoe je onderzoek uitvoert door zelf te experimenteren in het lab. In kleine groepjes, samen met studiegenoten van over de hele wereld.

Theorie & praktijk

In de bacheloropleiding Life Sciences komen theorie en praktijk samen. Je leert dus niet alleen uit boeken hoe weefsel in elkaar zit, maar legt het ook zelf onder de microscoop. In ons eigen onderzoeksinstituut, het HAN Biocentre. Maar ook in de laboratoria van ziekenhuizen en bedrijven. Bijvoorbeeld tijdens je mini-stage van 1 dag.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Persoonlijke coach 

Begeleiding op maat

Samen sta je sterker dan alleen: daarom vorm je met een groepje medestudenten een leerteam. Met steun van een leerteamcoach beantwoorden jullie alle vragen die in de groep spelen: zo help je elkaar vooruit en leer je van elkaar. Ook heb je bij de HAN een eigen studieloopbaanbegeleider: 

De hoofdfase: zelfstandig aan de slag

Vanaf het 2e jaar zit je in de hoofdfase van de opleiding. Je weet inmiddels goed de weg tussen reageerbuizen, microscopen en petrischalen. Klaar om de fijne kneepjes van het vak te leren en je kennis direct toe te passen in de praktijk?

Het beste van 2 werelden

Nu je de basis onder de knie hebt, ben je toe aan de volgende stap. Je gaat zelf laboratoriumonderzoek ontwerpen, uitvoeren en uitwerken. Daarbij zijn 2 dingen van levensbelang: theorie en praktijk. Zonder elkaar zijn ze niets. Daarom ontwikkel jij je tot een Life Sciences expert die met beide uit de voeten kan – of je nou bezig bent met moleculair en biochemisch onderzoek, of met de interactie tussen plant en micro-organisme.

Projecten met impact

Snuffelstage

Op ‘snuffelstage’ in het werkveld tijdens het 1e jaar van de bachelor Life Sciences.

Onderzoek van het Radboudumc

In het 2e jaar een steentje bijdragen aan onderzoek van het Radboudumc: werken aan genen die belangrijk zijn bij de energiehuishouding van hersentumoren

Onderzoek van de Vanderbilt University (USA)

Studenten Biomedical Research doen in het 3e jaar onderzoek naar de ontwikkeling van huidkanker. De onderzoeksvraag komt van de Vanderbilt University in de USA.

Onderzoek voor Oxford met de worm C.elegans

Welke genen zorgen ervoor dat cellen groeien en zich delen? En wat als die cellen ontregeld raken? Onderzoek hoe kanker ontstaat met onderzoek met de worm Caenorhabditis elegans (C.elegans).

Gastdocenten

Hoe is het om straks aan het werk te zijn? Gastdocenten liften een tipje van de sluier: ze geven colleges en workshops over hun eigen vakgebied.

Go abroad! 

Semester over de grens

Tijdens de bachelor heb je de mogelijkheid om minimaal 1 periode in het buitenland te studeren. De HAN werkt samen met universiteiten in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Zuid Afrika – maar je mag ook heel ergens anders heen. Ook nog een stage, minor of afstudeeropdracht over de grens? Kan allemaal! Jouw internationale carrière begint met Life Sciences aan de HAN.

Bijzonder kenmerk Internationalisering 

Kei van een kenmerk

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) toetst regelmatig de kwalteit van alle bacheloropleidingen in Nederland en Vlaanderen. Het expertoordeel van de NVAO voor de opleiding Life Sciences is ‘zeer goed’. Studenten die deze opleiding hebben gevolgd, zijn goed voorbereid om internationaal aan de slag te gaan. Life Sciences aan de HAN heeft daarom het Bijzonder kenmerk Internationalisering gekregen. Daar zijn we blij mee.

aan het werk in lab bij zuurkast

Een specialisatie kiezen

In je 3e jaar kies je een specialisatie. Daarmee bepaal je ook in welke richting je straks afstudeert. Ook ga je een Minor Exchange Course doen. Er zijn veel verschillende opties, in binnen- en buitenland. Eerder heb je de Life Sciences domeinen al even uitgeprobeerd: nu ga je écht voor wat jij wilt.

Specialisatie Biotechnologie

De meeste biotechnologische bedrijven hebben een afdeling

  • moleculaire biologie
  • upstream processing
  • downstream processing

Als je bij een biotechnologisch bedrijf gaat werken, werk je dus op 1 van deze 3 afdelingen. Je gaat ze allemaal leren kennen, wanneer je voor deze specialisatie kiest. Je ontdekt zo wat het beste bij je past en hoe jouw baan er straks uitziet.  

Wordt deze afstudeerrichting jouw keuze? 

Voor de wereld van morgen 

Specialisatie Moleculaire Plantenbiologie

Bij de HAN kun de voor een specialisatie Moleculaire Plantenbiologie gaan. Onderzoek naar planten is van levensbelang, want met planten voorzie je de wereld van morgen van voedsel, kleding, medicijnen en brandstof.

Door cel-mechanismen beter te begrijpen kan voedsel duurzaam worden verbouwd en het helpt medicijnen te ontwikkelen. Wil jij straks met je team werken aan micro-organismen als nieuwe energieproducent? Dan is deze afstudeerrichting jouw ding. 

Onderzoek aan biomoleculen 

Specialisatie Biomedisch onderzoek

In deze specialisatie onderzoek je biomoleculen. Wat doen zij tijdens biologische en biochemische processen in zieke en gezonde lichamen?

Diagnostiek is het codewoord bij deze specialisatie, maar welke richting binnen het biomedisch onderzoek spreekt jou het meeste aan? Dat weet je precies als het tijd is om je minor gaat kiezen. Bij de HAN zijn er 2 verdiepende minoren: Medische microbiologie en Cyto-histopathologie.

Verdiepen, verbreden of doorstromen 

Welke minor kies jij?

In het 3e of 4e jaar volg je ook een minor: een vakkenpakket met thema. Zo geef je een eigen draai aan de opleiding. Specialiseer je bijvoorbeeld in Nanotechnology, of ontdek alles over Bio-informatics. Wil je vakken volgen aan een andere hogeschool of universiteit, in Nederland of daarbuiten? Ga ervoor!

Er zijn 3 soorten minors:

Verdiepende minor

Wordt een specialist binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor 

Stoom jezelf klaar voor een master aan de universiteit.

Stage, minor en afstuderen

De laatste loodjes… Afgelopen studiejaar heb je misschien al een minor gedaan; dan is het nu tijd voor een stage. Je steekt de handen uit de mouwen op een plek die jij gaaf vindt, en doet zo waardevolle ervaring op in de praktijk. Daarna komt de eindstreep echt in zicht: je gaat afstuderen. Hoe en waar precies? Dat is aan jou.

Professionele ervaring

In het 3e of 4e jaar loop je een half jaar stage bij een onderzoeksinstelling of een bedrijf. Zo ga je goed voorbereid het internationale werkveld in: je leert een hoop, en ontdekt wat bij jou past. Misschien ben jij helemaal in je element als je onderzoek doet naar medicijnen tegen kanker. Of merk je dat je energie krijgt van duurzame olie winnen uit schimmels.

Afstuderen

Het laatste halfjaar van je studie is aangebroken: hét moment om te laten zien dat jij klaar bent voor het echte werk. Je voert een eigen afstudeeronderzoek uit, waarmee je bewijst wat je waard bent. Waar? In het laboratorium van een bedrijf, ziekenhuis of onderzoeksinstelling. In Nederland, of juist heel ergens anders. Het is helemaal aan jou.

Innovatief onderzoek 

Het HAN BioCentre

Als student Life Siences kun je voor je stage of afstuderen terecht in ons eigen expertisecentrum: het HAN BioCentre. Hier doe je onderzoek binnen de hele ‘Biodiscovery-keten’: je ontdekt, analyseert, produceert en je past je werk toe in de praktijk. Zodat je écht wat bereikt. Kom biobased olie winnen uit gist, of ga de strijd aan met schimmels. Gave stage of afstudeeropdracht gegarandeerd!

Diploma met supplement

Afstudeeropdracht afgerond? Dan heb je jouw diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en wat je hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je nog makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen.

Volgende pagina
 

Kom kennismaken

Hoe voelt het nou om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met de voltijd bachelor Life Sciences in Nijmegen.