Maak kennis met Logopedie

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Hoe ziet jouw toekomst als logopedist eruit

Als logopedist leer je kinderen en volwassenen met een taal-, spraak-, stem-, slik- of gehoorstoornis om beter te leren communiceren. Je begeleidt ze zo goed mogelijk om zelfstandig te functioneren in hun eigen omgeving. Je werkveld is breed!

Studenten Logopedie studeren op de HAN met 5 domeinen

Maak het verschil als logopedist

Waar zou jij je talent als logopedist willen inzetten? [video]

Een breed werkterrein 

Wat kan ik worden na hbo Logopedie?

Met de opleiding Logopedie word je opgeleid tot logopedist. Het werkterrein van een logopedist is heel breed. Ga jij aan de slag in de gezondheidszorg, het onderwijs of ga je beroepssprekers trainen? Of zie je jezelf al als zangcoach? Bekijk de baankansen van hbo Logopedie!

  • Logopedist

    Mensen die moeilijk uit hun woorden kunnen komen. Kinderen die slecht horen en daardoor onduidelijk praten. Leerkrachten die hun stem niet goed gebruiken. Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorproblemen.

  • Stem-/zangcoach

    Als coach leer je mensen bewust te worden van de mogelijkheden van hun stem en zintuigwaarneming. Zo leren ze hun stem kennen. Met meer stemvolume. Zangers leren zo écht zingen. En sprekers leer je met overtuigingskracht te spreken.

  • Trainer van beroepssprekers

    Nieuwslezers, leerkrachten, acteurs. Allemaal personen die voor hun beroep veel moeten praten. Vele van hen hebben hier moeite mee of hebben niet de volle impact die ze zouden willen hebben. Als trainer leer je ze hoe ze hun stem gezond en effectief kunnen inzetten.

  • Adviseur hulpmiddelen voor mensen met gehoor- of communicatiestoornis

    Er bestaan slimme hulpmiddelen voor mensen die slechthorend, doof of beperkt zijn in horen én zien. En voor mensen die moeite hebben met taal omdat dit via de hersenen minder goed wordt verwerkt. Als adviseur help je hen het best passende hulpmiddel te kiezen.

Baankansen in zorg en welzijn

Is er werk na het afronden van mijn opleiding Logopedie? Ja, zeker! Onlangs is er onderzoek gedaan naar de werkgeledenheid in Midden- en Zuid-West Gelderland. Een aantal conclusies:

  • De werkgelegenheid stijgt al vijf jaar op rij.
  • Het aantal vacatures stijgt, dus goede baankansen voor jou als aankomend professional.
  • De arbeidsmarkt is krap, wat betekent dat er meer vraag is naar personeel dan aanbod.
  • De meeste banen vind je in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, gevolgd door de ziekenhuizen en medisch specialistische zorg.
  • De instroom bij de zorg- en welzijnsopleidingen daalt licht, door het afnemen van het aandeel jongeren in de bevolking.

Meer lezen? Bekijk het complete bericht.

Of lees: Achterstand en gedragsproblemen bij kinderen door lange wachtlijsten logopedie, door RTL Nieuws

Benieuwd naar de opleiding Logopedie?

Ontdek vooral zelf of de Logopedie opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

Uitleg logopedie stsudent en docent en leercoach

Doorstuderen met Logopedie

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je doorstuderen. Kies voor een master aan de HAN, aan een andere hogeschool of universiteit.

  • Master Taal- en Spraakpathologie (RU)

    Bij deze master bestudeer je taal- en spraakstoornissen als afasie en dysartrie. Na 1 jaar fulltime studeren ben jij op de hoogte van de laatste stand van kennis in onder meer de neuropsychologie, op het gebied van motoriek en het articulatieorgaan. Je kunt dan aan de slag als bijvoorbeeld als onderzoeker of als intermediair tussen arts en logopedist.

  • Master Toegepaste Taalwetenschap

    Toegepaste Taalwetenschap houdt zich bezig met alle vormen van taal. Je bestudeert theoretische én toegepaste vraagstukken. Soms gaat het voornamelijk om literatuurstudie, dan weer analyseer je bandopnamen met gesproken taal of draai je mee op een school, medisch centrum of uitgeverij. Je wordt specialist op jouw vakgebied en tegelijkertijd leer je de beroepspraktijk kennen.

  • Taalwetenschap Neurolinguïstiek

    De eenjarige mastertrack Neurolinguïstiek houdt zich bezig met vragen over taalstoornissen. Hoe komt het dat normaal ontwikkelende kinderen taal schijnbaar moeiteloos leren, terwijl dit niet geldt voor kinderen met gehoorafwijkingen of met het syndroom van Down? Waarom hebben sommige kinderen grote moeite met leren lezen en hoe ontstaat afasie?

  • Master Neurorevalidatie en Innovatie

    Jij ontwikkelt je met de Master Neurorevalidatie en Innovatie in twee jaar tot gespecialiseerd zorgprofessional, zorgadviseur op het gebied van zorg en welzijn voor mensen met neurologische aandoeningen. Jij gaat het verschil maken voor complexe vraagstukken in deze doelgroep. Dit doe je door nieuwe wetenschappelijke inzichten toe te passen en het implementeren van duurzame veranderingen.

Logopedie in de praktijk

Aan de slag als meertalig logopedist

Ben je meertalig en wil je graag in de zorg werken? Vind je cultuurverschillen interessant en wil je mensen helpen? Als meertalige logopedist kun je heel veel mensen helpen.

Screenshot van Homeyra Saiid voor vlog Logopedie

Ondernemen: een eigen logopedische praktijk

Femke is een logopedist met een eigen praktijk. Check haar verhaal in de video!

Werken in het onderwijs

Daphne is een logopedist in het onderwijs. Hoe leuk dat is, kun je zien in haar video!

Logopedist behandelt kind Logopedie

Aan de slag in een verpleeghuis

Jeanine vertelt over haar ervaringen als logopedist in een verpleeghuis. Kijk je mee?

Student logopedie, logopedist, behandelt client in bed

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Logopedie.

Studenten Logopedie hebben plezier, taal spraak gehoor slikken en stem