Hbo-opleiding Medische Hulpverlening

De opleiding start 1 september 2025 en 1 september 2026
Wil je een onmisbare schakel zijn binnen de acute en intensieve zorg? In deze situaties lever je als medisch hulpverlener een belangrijke bijdrage. Je werkt vooral samen met andere collega's met én voor een patiënt en zijn omgeving. Daarom kies je Medische Hulpverlening!
Opgelet
Je kunt je niet meer aanmelden voor de opleiding Medische Hulpverlening. Dit is een opleiding met een selectieprocedure. De deadline voor studiejaar 2025/2026 was 15 januari 2025. Vanaf oktober 2025 kun je je weer aanmelden voor het volgende studiejaar.
Hier lees je meer over de selectie van de opleiding Medische Hulpverlening.
Benieuwd naar de opleiding Medische Hulpverlening?
Ontdek of Medische Hulpverlening bij jou past tijdens onze Open Dag in Nijmegen. Volg de voorlichtingen en vraag studenten en docenten het hemd van het lijf. De volgende Open Dag van Medische Hulpverlening is op 5 april in Nijmegen. Meld je snel aan via het aanmeldformulier!

Jari Waaijer liep stage in Zwitserland
In het tweede studiejaar liep Jari een meeloopstage in Zwitserland bij een private ambulancedienst in het dorpje Lenzburg. Een industrieel dorpje met in de omgeving veel snelwegen, landbouw en industrie. De stage beviel zo goed vanuit beide kanten, dat Jari in het derde jaar nogmaals in Zwitserland stage heeft gelopen tijdens de minor ‘Internationalization’. Een hele mooie kans waar Jari zich op heel veel fronten ontwikkeld heeft. Als voorbereiding heeft hij een cursus Duits gevolgd en dat heeft ervoor gezorgd dat hij al snel vloeiend Duits sprak. Of Jari andere MHV studenten zou aanraden om in het buitenland stage te lopen? 100%! ‘Het is natuurlijk erg leerzaam om in de praktijk bezig te zijn met échte patiënten in plaats van de poppen in het leslokaal, maar een buitenlandse stage is zoveel meer’.

Baankansen als Medisch Hulpverlener
Je wordt opgeleid binnen de acute en intensieve zorg, waaronder de ambulancezorg, spoedeisende eerste hulp, cardiologie, IC, acute opname afdeling, hartkatheterisatiekamer en de eerste hart hulp. Allemaal beroepen waarin je te maken krijgt met kritieke gezondheidssituaties. Je moet daarom goed kunnen samenwerken en communiceren.

Dit ga je leren bij de opleiding Medische Hulpverlening
Je leert alle vaardigheden die je in vaak spoedeisende situaties nodig hebt. Dit zijn niet alleen 'technische' zorghandelingen. Ook de sociale aspecten van zorg zijn belangrijk. Je leert:
- Lichamelijk onderzoek doen en werkdiagnoses stellen
- Hoe je de hulpverlening organiseert in complexe situaties
- Samenwerken met andere zorgverleners
- Patiënten verzorgen en geruststellen
- Met de omgeving van patiënten communiceren
- Plannen en coördineren van zorg en hulp
- Werken onder druk
- Omgaan met indrukwekkende gebeurtenissen

HAN Campus Nijmegen
Medische Hulpverlening volg je op de HAN Campus Nijmegen. Maar ook naast je studie ben je vast veel te vinden op de campus. Drankje, hapje eten, beetje cultuur snuiven… het is er prima uit te houden.

Medische Hulpverlening in Cijfers
Hoe tevreden zijn studenten over Medische Hulpverlening bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?
Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

8x Gezondheid bachelors
Wil jij graag mensen helpen? Bijdragen aan hun gezondheid of vitaliteit? Dan zit je bij de HAN goed! We bieden bacheloropleidingen met een passie voor gezondheid. We stellen er hier 8 aan je voor: Ergotherapie, Logopedie, Voeding & Diëtetiek, Mondzorgkunde, Fysiotherapie, Medische Hulpverlening, Vaktherapie en Verpleegkunde.

Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Jouw toekomst met Medische Hulpverlening
Een vaste baan, zelfstandig ondernemer of doorstuderen? Zeg het maar!
