Jouw toekomst als pedagoog
Kinderen, jongeren én hun opvoeders begeleiden en coachen. Dat is het werk van een pedagoog. Je zorgt bijvoorbeeld als jeugdzorgmedewerker dat kinderen en jongeren opgroeien in een veilige omgeving. Wist je dat je als pedagoog diverse beroepen kunt uitvoeren?
Wat kun je worden met Pedagogiek?
Met de opleiding Pedagogiek word je opgeleid tot een professionele pedagoog. Pedagogen zijn nodig in allerlei instanties en organisaties!
-
Pedagogisch jeugdzorgmedewerker
Je werkt op een woongroep voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, autistische kinderen, kinderen met een psychiatrische stoornis of kinderen die uit huis geplaatst zijn.
-
Gezinsbegeleider
Je werkt met een gezin waarbinnen problemen zijn met de opvoeding.
-
Casemanager
Als casemanager stel je behandelplannen op voor kinderen met gedragsproblemen of psychosociale problemen. Je voert gesprekken met het kind en observeert hem/haar. Je bevindingen deel je met het kind, de opvoeders en andere betrokkenen.
-
Spelbegeleider/Trainer
Een spelbegeleider begeleidt kinderen door middel van spel. Bijvoorbeeld kinderen met sociaal-emotionele problemen of kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
-
Consulent in de zorg of bij een gemeente
Als (zorg)consulent geef je de inwoners van de gemeente op een professionele wijze informatie, advies en ondersteuning op het gebied van jeugdzorg.
-
Jongerenwerker
Als jongerenwerker leg je contact met jongeren. Ook begeleid je hen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op de terreinen vrije tijd, school, werk, wonen, geld, leefomgeving, gezin en relaties. Hiervoor stel je meestal, samen met de jongeren, een programma met activiteiten op.
-
Opvoedingsondersteuner
Je ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kind.
-
Medewerker of teamleider op het kinderdagverblijf
Je werkt op een kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker. Je zorgt voor de kinderen én kijkt naar hun ontwikkelingsmogelijkheden. Als teamleider zorg je niet alleen voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor de ontwikkeling van de mensen in je team.
4 beroepen in beeld
In welke beroepen kom je later terecht als je de voltijdopleiding Pedagogiek hebt gevolgd? Oud-studenten Vivian, Suzanne, Melle en Jessica vertellen over hun werk. Zij zijn terecht gekomen in verschillende organisaties, maar werken wel allemaal met kinderen, jongeren en hun ouders. Wat hebben ze nog meer met elkaar gemeen? Ze betekenen écht iets voor kinderen en hun opvoeders!
Doorstuderen
Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een post-hbo-opleiding of een master.
-
Master Pedagogiek
Bij de Master Pedagogiek ontwikkel je jezelf tot pedagogisch generalist die verbindingen weet te leggen tussen management en werkvloer, visies en methodieken. De master duurt 2,5 jaar.
-
Master Social Work
Vind jij het boeiend om verder te kijken dan de grenzen van je eigen praktijk? Heb je oog voor kansen en ontwikkelingen in de beroepspraktijk? Volg dan de Master Social Work in deeltijd. Na 2 jaar mag jij jezelf Master of Social Work noemen!
-
Kopopleiding Leraar Pedagogiek
Met een kopopleiding word jij binnen 1 jaar klaargestoomd voor het leraarschap. Je leert je vakkennis overbrengen op anderen en leerlingen coachen en begeleiden. Je verdient dan je 2e-graad lesbevoegdheid.
-
Master Pedagogische Wetenschappen
Ben je geïnteresseerd in de wetenschap achter Pedagogiek? Op de universiteit kun je een 1-jarige master volgen die ingaat op de beperkingen, gedrags- en leerproblemen van jeugdigen. Je kunt kiezen uit 8 specialisaties.
Post-hbo cursussen, opleidingen en trainingen
Wist je dat de HAN ook post-hbo opleidingen, cursussen en trainingen aanbiedt? Het woord ‘post-hbo’ zegt het al: een opleiding die je na je hbo-diploma kunt volgen. Ideaal als je werkt en je wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. Leer bijvoorbeeld meer over gezinsbegeleiding, casemanagement of professioneel ondersteunen na afstand en adoptie.
Dit is je studie Pedagogiek
Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de opleiding Pedagogiek.