Op deze pagina vind je alle praktische info over de opleiding Social Work. Van toelatingseisen en aanmelddeadlines tot collegegeld, boekenlijsten, en roosters. Alle info die je nodig hebt om te starten met Social Work.
Aanmelden en matching
Je meldt je aan voor Social Work via Studielink, daarna kun je matchingsactiviteiten doen om te kijken of deze studie écht bij jou past.
Om je aan te melden voor Social Work heb je een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag 'm dan meteen aan. Meestal heb je na 5 werkdagen je DigiD in huis.
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding moet je aan de toelatingseisen voldoen. Even checken voordat je je gaat aanmelden dus, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Wil je in september 2025 starten met Social Work? Meld je voor 1 mei 2025 aan via Studielink. Dan heb je nog voldoende tijd om matchingsactiviteiten te doen en je inschrijving definitief te maken.
Check je mail: na je aanmelding krijg je een bevestiging van de HAN. Die komt binnen op het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een uurtje duren.
Wil je zeker weten dat dit DE studie voor jou is? Heb je nog vragen of twijfels over je studiekeuze of moet je de definitieve keuze nog maken? Kies dan na je aanmelding 1 of meer matchingsactiviteiten. Matching is niet verplicht, zie het als een mooie kans om te checken of je goed zit met je studiekeuze.
Na je aanmelding in Studielink staat er een online vragenlijst voor je klaar. Dat is een korte vragenlijst om nog eens voor jezelf op een rijtje te zetten waarom jij je hebt aangemeld voor deze opleiding en waarom je denkt dat Social Work bij je past. Je krijgt hier een e-mail over.
Kies 1 of meer matchingsactiviteiten, zoals een matchingsgesprek met de opleiding waarin jij jouw vragen of twijfels kunt bespreken. Kijk op de matchingspagina van Social Work uit welke activiteiten je kunt kiezen.
Ben je zeker van je keuze? Dan kun je je inschrijving bij de HAN verder afronden. Dat kan na de aanmelddeadline, maar begin er wel op tijd mee zodat alles bij de start van het studiejaar geregeld is.
Op 2 september start je met de opleiding Social Work. Waar moet je aan denken en wat heb je allemaal nodig? Loop het lijstje hieronder na, dan zit je goed!
Na de eerste lesweek ga je 1 dag in de week Praktijkleren. Alle informatie hierover inclusief een stappenplan ontvang je begin juni per e-mail, mits je aanmelding voor de opleiding Social Work compleet is.
Vanaf half juni sturen wij deze informatie wekelijks naar de aankomend studenten die zich hebben aangemeld na begin juni.
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van Social Work op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een laptop nodig. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Dat noemen we Bring Your Own Device (BYOD). Daarvoor moet je laptop (minimaal) een aantal specificaties hebben. De meeste laptops voldoen daar wel aan, maar check het even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Wat kun je ongeveer verwachten aan studiekosten? Je betaalt elk jaar collegegeld, maar kunt ook studiefinanciering aanvragen. Het kan zijn dat je reis- en verblijfkosten betaalt voor je stage, dat ligt aan je stageplaats. De studiekosten zijn meestal het 1e jaar het hoogst omdat je dan de meeste boeken koopt, en misschien ook een laptop.
Blok 25 t/m 29 augustus 2024 alvast in je agenda, want dan is de Open Up Introductieweek van Social Work! Een gezellige week vol activiteiten om je medestudenten te leren kennen, en ook de HAN, de stad en de opleiding. Die wil je niet missen dus, meld je nu aan.
Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D of dyslexie hebt bijvoorbeeld. Omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Misschien ben je topsporter of ondernemer naast je studie. Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen. Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondereomstandigheden. Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
Bij wie kun je tijdens je studie terecht als je vragen hebt?
Als je vragen hebt of er is iets aan de hand, kun je als eerste terecht bij je studentbegeleider. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de start van je studiekrijg je te horen wie dat voor jou is. Je studentbegeleider helpt je zelf verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
Als er wat geregeld moet worden helpt de studieadviseurvan jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Op han.nl/inschrijven lees je wat je na je aanmelding moet doen om je inschrijving bij Social Work definitief te maken. Vanaf juli kunnen we je inschrijving definitief maken. Als je definitief ingeschreven staat zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf juli verstuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
In de zomer werken we hard aan alle roosters en klassenindelingen. Eind augustus krijg je via je HANmail te horen in welke klas je zit en wat je rooster is. We snappen dat je daar al eerder benieuwd naar bent, maar soms is het rooster en de klassenindeling pas een paar dagen voor de start van je studie bekend.
Als je rooster bekend is vind je het terug in MyX (My Xecule) of in OSIRIS. Daar log je in met je HANaccount.
De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
Kom studeren in Nijmegen! Een bourgondische stad met een relaxte sfeer. Én een echte studentenstad. Met moderne HAN campussen vlakbij station Heyendaal. Ontdek hier meer over de stad en de campus
Hoe vind ik een kamer?
Hoe vind je een (betaalbare) kamer in Arnhem of Nijmegen? Via een stichting, een woningcorporatie of een kamerbemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app.
Met de start van jouw studie begint ook jouw studentenleven! Een gezellige tijd samen met andere studenten. Die ontmoet je bijvoorbeeld bij Swere dé studievereniging van Social Work! Een studievereniging is alleen bedoeld voor studenten van jouw opleiding, en wordt ook gerund door studenten van je opleiding. Jullie wisselen kennis uit en beleven samen interessante activiteiten die met de studie te maken hebben, zoals masterclasses, beurzen en studiereizen. Natuurlijk is er ook tijd voor feestjes en borrels. Je maakt hier vrienden voor het leven en bouwt vanaf dag 1 aan je netwerk. Handig, want soms draait het niet alleen om wat je kunt, maar ook om wie je kent. Swere organiseert samen met de introductiecommissie Social Work de introductie!
Er rijden regelmatig bussen en treinen van CS Nijmegen naar de campus. Plan hier je reis.
De HAN Campus is goed bereikbaar met de auto. Je parkeert je auto gratis in de parkeergarage van de HAN.
Op de HAN Campus zijn prima voorzieningen. Je kunt er bijvoorbeeld lekker warm eten. Ideaal als je direct na je werk door moet naar de HAN. Onze kantine op Kapittelweg 33 is elke studiedag open.
Openingstijden (kunnen afwijken in tentamenperiodes):
Heb jij een havodiploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:
Economie & Maatschappij (E+M)
Cultuur & Maatschappij (C+M)
Natuur & Gezondheid (N+G)
Natuur & Techniek (N+T)
Heb jij een vwo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:
Economie & Maatschappij (E+M)
Cultuur & Maatschappij (C+M)
Natuur & Gezondheid (N+G)
Natuur & Techniek (N+T)
Met een diploma op mbo 4 niveau kun je je aanmelden voor elke opleiding bij de HAN.
Heb je al eerder een (deel van een) hbo- of wo-opleiding gevolgd? Wellicht heb je dan recht op vrijstellingen. Je kunt hiernaar onderzoek laten doen. Hiervoor zijn 3 mogelijkheden.
Heb je je propedeuse Social Work behaald aan een andere hogeschool? Dan krijg je sowieso vrijstelling van de propedeuse. Schrijf je via Studielink in op niveau 2.
Heb je vragen over het aanvragen van vrijstellingen en onderzoeken? Neem dan contact op met ASK HAN.
Ook met een buitenlands diploma kun je toegelaten worden tot deze opleiding. Jouw diploma dient tenminste gelijkwaardig te zijn aan een Nederlands Havo of Nederlands Mbo-4 diploma. Soms heb je ook bepaalde vakken nodig op je eindcijferlijst. Twijfel je over het niveau van je diploma? Het ASK HAN Voorlichtingscentrum kan je hier meer over vertellen. Daarnaast is het van belang dat je kunt aantonen dat je het Nederlands én Engels beheerst op minimaal niveau B2.
Heb je een buitenlands diploma en ben je nog niet goed in Nederlands? Dan is het Taalschakeltraject misschien wat voor jou. In 2 tot 3 jaar bereid je je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op een Nederlandse hbo-studie.
Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag zoveel mogelijk rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt, mantelzorger bent of een topsportprogramma volgt: je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten. Misschien heb je later in je studie iets nodig. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Je betaalt elk jaar collegegeld. Verder heb je een goede laptop nodig. Social Work stelt geen aanvullende eisen aan je laptop. De minimale eisen aan je laptop vind je op de pagina studiematerialen. Daarnaast moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken, readers, ander studiemateriaal en activiteiten zoals de introductie. De kosten zijn meestal het eerste studiejaar het hoogst. In de jaren erna ben je minder geld kwijt aan studiematerialen. Voor de stageperiodes moet je rekening houden met reis- en verblijfkosten, afhankelijk van de stageplaats. Via DUO, het landelijke loket van de overheid, kun je geld lenen voor je studie.
Hieronder vind je het Opleidingsstatuut (inclusief de Onderwijs- en Examenregeling) (OS/OER) en het Inschrijvingsreglement van de opleiding.
In het opleidingsstatuut staat alles beschreven over het onderwijsaanbod van de opleiding, de examens en de tentamens. Daarnaast bevat het opleidingsstatuut informatie over de opzet, organisatie en uitvoering van de opleiding. Je leest hoe alles bij de opleiding is geregeld en wat je gaat leren.
In het inschrijvingsreglement staan de belangrijkste regels over aanmelding, toelating, (her)inschrijving en beëindiging inschrijving voor de opleiding.
Maak kennis met ons!Proefstuderen bij HAN Social Work
Wil je een keer ervaren hoe het is om Social Work te studeren aan de HAN? Meld je aan voor de live proefstudeeravond!
Je volgt samen met aankomende studiegenoten een proefcollege, maakt een creatieve opdracht en je kan vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Volg een voorlichting
Maak kennis met creativiteit in sociaal werk
Praat met studenten en docenten
En kom bovendien sfeer proeven! Zo weet je beter of de HAN-opleiding Social Work bij jou past. Zien we jou binnenkort?
Vrijstellingenonderzoek bij Social Work: zo zit het
Heb je al eerder een (deel van een) hbo- of wo-opleiding gevolgd? Of heb je meer dan 2 jaar werkervaring in een verwant beroep? Dan kom je wellicht in aanmerking voor vrijstellingen. Bij Social Work zijn er 3 mogelijkheden om dit te laten onderzoeken.
Beperkt competentieonderzoek
Dit onderzoek richt zich op de inhoud van de propedeuse, het 1e jaar. Je krijgt advies over de mogelijke vrijstellingen die je voor (delen van) dit jaar kunt krijgen.
Voor dit onderzoek betaal je € 450,- (excl. 21% BTW). Laat het onderzoek afnemen vóór de datum waarop je officieel bent ingeschreven voor de opleiding.
Uitgebreid competentieonderzoek
Dit onderzoek richt zich op de inhoud van de hele opleiding. Je krijgt advies over de mogelijke vrijstellingen die je kunt krijgen voor alle 4 de jaren.
Voor dit uitgebreide onderzoek bij Social Work, betaal je € 1.000,- (excl. 21% BTW). Laat het onderzoek afnemen vóór de datum waarop je officieel bent ingeschreven voor de opleiding.
Diplomavergelijking
Is de opleiding die je hebt gevolgd sterk verwant aan Social Work? Dan kun je gratis je diploma laten vergelijken met de opleiding Social Work. De HAN moet hier wel toestemming voor geven.
Vrijstellingen aanvragen
Heb je een positief advies gekregen over vrijstellingen? Dan kun je die aanvragen vanaf de datum dat je officieel staat ingeschreven voor Social Work. Je vraagt hiervoor een speciaal formulier aan bij de examencommissie van Social Work.
De taaleis
Heb je een buitenlands diploma en wil je starten met een Nederlandstalige hbo-opleiding? Dan moet je aantonen dat je aan de taaleis voldoet. Dat betekent dat je moet laten zien dat je goed Nederlands spreekt en schrijft, minimaal op B2-niveau.
Wanneer voldoe ik aan de taaleis?
Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je voldoet aan de taaleis.
Je bent geslaagd voor alle 4 de onderdelen van het Staatsexamen NT2, programma II.
Je hebt 1 van deze certificaten 'Nederlands als Vreemde Taal' (CNaVT) van de Taalunie:
- Educatief Startbekwaam (STRT)
- Zakelijk Profesioneel (PROF)
- Educatie Professioneel (EDUP)
Je hebt een diploma van het Taalschakeltrajectvan de HAN (of een andere erkende instelling) waarop staat vermeld dat je het Nederlands op alle onderdelen beheerst op B2-niveau. Heb je een ander soort certificaat B2? Als je dit na je aanmelding aanlevert, bepaalt een speciale commissie of dit certificaat geaccepteerd wordt.
Je bent Nederlandstalig opgevoed of hebt op je middelbare school minstens 2 jaar Nederlands gevolgd (op B2-niveau). Je moet dit wel kunnen aantonen. Hoe je dat doet, hoor je na jouw aanmelding. Bureau Toelating bepaalt dan samen met een speciale commissie of je aan de taaleis voldoet.
Je hebt een Duits diploma op minimaal havo-niveau, waar in de cijferlijst staat vermeld dat je de Nederlandse taal hebt gevolgd op B2 niveau.
Met een Nederlandstalig buitenlands diploma (bijvoorbeeld uit België of de Nederlandse Antillen/Caribisch Nederland) voldoe je ook aan de taaleis.
Deadline
Je moet aantonen dat je aan de taaleis voldoet voordat je met je opleiding begint, dus voor 1 september of 1 februari.
Om een Nederlandse hbo-opleiding te volgen moet je minimaal op B2 niveau Nederlandse kunnen spreken en schrijven. Je kunt een vreemde taal op verschillende niveaus beheersen. A1 is het laagste niveau, C2 is het hoogste niveau. Die niveaus zijn bepaald door het Europees Reverentiekader. B2 niveau betekent onder andere dat je vloeiend en spontaan kunt reageren in het Nederlands zonder dat het veel moeite kost en dat je duidelijke teksten kunt schrijven.
Besparen op studieboeken
Studieboeken zijn duur. Maar je hebt ze nu eenmaal nodig. 2e-hands boeken zijn vaak een prima idee. En je kunt je studieboeken natuurlijk altijd weer verkopen.