Docent Noortje vertelt waarom lesgeven bij HAN Social Work een genot is voor haar. Lees hieronder verder.
Waar ik het meest van geniet is de enorme diversiteit aan studenten. De studenten zijn sociaal en weten van aanpakken, maar wat ze willen met deze kwaliteiten verschilt sterk. Sommige studenten hebben de ambitie om op creatieve wijze aan de slag te gaan met mensen met een verstandelijke beperking, anderen om jongeren mentaal bij te staan en weer anderen willen zich richten op praktische ondersteuning van statushouders. Ik vind het bijzonder en uitdagend om met de studenten samen te zoeken naar de kennis, vaardigheden en zelfinzichten die ze nodig hebben om hun droomcarrière te verwezenlijken.
Kennis van wat er speelt in de samenleving is altijd van groot belang geweest voor het sociaal werk. De dromen, angsten en uitdagingen van Nederlanders veranderen, en daar moeten de sociaal werkers van de toekomst op voorbereid zijn. Ik denk dat het de rol van de opleiding Social Work is om aandacht te besteden aan diversiteit, internationale vraagstukken en een creatieve basishouding. Dan kunnen de sociaal werkers die wij opleiden de passende ondersteuning bieden, die cliënten zo hard nodig hebben.
Wat ik zie is dat studenten die het goed doen op stage oprecht geïnteresseerd in alle verschillende mensen waar ze mee werken. Ze hebben de intrinsieke behoefte om aan de slag te gaan en zo de kwaliteit van leven van hun cliënten te verbeteren. Ze staan open voor feedback en zijn assertief in het vragen van hulp. Ze zijn creatief in het vinden van oplossingen en betrouwbaar voor hun cliënten en collega’s. Ze hebben kennis van zaken of weten hoe ze aan die kennis kunnen komen. Door al die eigenschappen zijn ze in staat om mee te bewegen met de veranderende samenleving.
Noortje Thuis-Veldhuizen, docent HAN Social Work