Dit is je studie Sportkunde Hbo
Tijdens de studie Sportkunde kun je je verder specialiseren. Deze keuzes maak je zelf. Zo word je de sportkundige die jij graag wilt worden. Je kunt je specialiseren op het gebied van Society, Health of Business. Aan jou de keus! Welke richting je ook bewandelt: je hebt theorie- en praktijkonderwijs én je loopt stages.
De opbouw van de studie Sportkunde
Je begint de studie Sportkunde met een brede basis. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft komt in je 1e jaar aan bod.
Vanaf je 2e jaar maak je gerichtere keuzes voor je stages en onderwijsopdrachten. Op die manier kun je je steeds verder specialiseren binnen het domein Sports & Society, Sports & Health of Sports & Business. Ook loop je stage en kies je een minor.
In het 4e jaar maak je de eindsprint en studeer je af als Bachelor of Arts!
Topsportklas Sportkunde
Als topsporter ben je natuurlijk ook welkom bij de studie Sportkunde. De HAN-Topsportregeling biedt jou de kans om je sport te combineren met je studie. Je draait mee in een reguliere klas en je krijgt mogelijkheden om gemiste lessen en tentamens in te halen.
Je kunt ook kiezen voor de speciale Topsportklas Sportkunde op Papendal in Arnhem. Daar krijg je les tussen de trainingen door. In deze video vertelt topsporter Lieke Klaver over haar ervaringen.
Je propedeuse jaar
Tijdens dit oriënterende jaar klim je in de wereld van sport en bewegen. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft, komt aan bod. Zo ontdek je de brede basis van Sportkunde.
Jaar 1: aan de slag!
In je 1e jaar loop je meteen al een aantal uren per week stage. Natuurlijk ben je ook veel in beweging: je hebt zo'n 8 uur per week sportpractica. Daarnaast verdiep je je in alle taken van een sportkundige. Onderwerpen die aan bod komen:
- Leefstijl
- Coachen
- Marketing
- Organiseren
Je krijgt volop begeleiding
Bij HAN Sportkunde heb je een persoonlijke begeleider: je studentcoach. Je studentcoach begeleidt je in je persoonlijke en professionele ontwikkeling en is je eerste aanspreekpunt voor alle vragen die je hebt binnen of rondom je studie. Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap ook dan gerust naar je studentcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studentcoach wijst je de weg!
Leren in en uit de praktijk
Tijdens je Hbo opleiding Sportkunde ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische sport- en beweegvraagstukken werkt. Je docenten komen uit (of werken nog in) de praktijk.
Neem ook een kijkje op de studentenblog van onder andere de opleiding Sportkunde waar studenten hun producten, ideeën en ervaringen uit de praktijk laten zien.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Tijdens een studiejaar kun je 60 studiepunten halen. 1 studiepunt (EC) staat voor 28 uren, zowel contacturen als zelfstudie.
Wanneer krijg je studiepunten?
Je krijgt studiepunten voor ‘onderwijseenheden’ die je hebt afgerond. Denk aan een toets, (praktijk)opdracht en/of een tentamen.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.
Verdiepen
In je 2e jaar ga je ondernemen en evenementen organiseren. Je gaat ook sport- en beweeginterventies inzetten in verschillende omgevingen.
Jaar 2: je eigen invulling en stagelopen
Net als in jaar 1 volgt iedereen in jaar 2 hetzelfde programma. Je kunt zelf bepalen met welke soort stages en onderwijsopdrachten je aan de slag gaat. Tijdens je stage ga je bijvoorbeeld werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen of vrijwilligers van sportverenigingen.
Je ontwikkelt je verder en je hebt de mogelijkheid om jezelf te specialiseren binnen het sportdomein dat jou het meeste aanspreekt.
- Ben je geïnteresseerd in gedragsverandering en breng je mensen graag in beweging? Ontwikkel je dan binnen het domein Sports & Society.
- Word je liever expert op het gebied van leefstijl? Dan is Sports & Health meer jouw ding.
- Heb je meer interesse in de commerciële tak van de sport? Dan kun je jezelf ontwikkelen richting Sports & Business.
Ondernemen en evenementen
In je 2e jaar ga je ook samen in een groepje een half jaar ondernemen binnen 'De Ondernemende Sportkundige'. Je bedenkt samen een nieuw sportproduct of -dienst en probeert om die echt op de markt te krijgen. En je gaat met een groepje studenten een sportevenement organiseren voor een opdrachtgever. De doelgroep bepaal je meestal zelf.
Nieuwsgierig naar de hbo studie Sportkunde?
Ontdek vooral zelf of deze sportopleiding bij jou past. Kom langs en proef de sfeer van de opleiding Sportkunde en de leslocatie.
Specialisatie en minor
In jaar 3 loop je stage en gekoppeld daaraan volg je onderwijs.
Jaar 3: specialiseer je!
Je krijgt in je 3e jaar een verdere verdieping en je eigen inbreng is daarbij belangrijk. Daarnaast kies je een minor: een soort vakkenpakket waarmee je jezelf nog verder ontwikkelt.
Welke minor kies jij?
In het 3e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als sportkundige. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Blessurepreventief samenwerking in de sport’, ‘Voedings- en beweegcoach’ of de 'Voetbalminor'. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minoren:
Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.
Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.
Doe ervaring op in het buitenland!
De kans dat je straks in het werkveld in een multiculturele omgeving terecht komt, is groot. Daarom is het goed om zelf verder te kijken dan ons eigen land.
Wil jij studeren of stage lopen in het buitenland? Dat kan in je 3e en 4e jaar. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten en organisaties. In het 2e jaar word je geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden. Pak je kans tijdens de opleiding Sportkunde aan de HAN!
Nieuwsgierig? Onderzoek het!
HAN SENECA is een expertisecentrum voor sport en bewegen. Daar vind je de ideale omgeving om onderzoek te doen. Allerlei moderne sport- en inspanningslaboratoria staan tot je beschikking. Bovendien werk je samen met docenten en professionals uit de sportwereld.
Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan het talentenproject met eredivisieclub NEC: daarin leer je om talent te herkennen en te ontwikkelen. Of het evenement 'Sportief Ervaren', een evenement waarbij deelnemers ontdekken hoe het is om te leven met een handicap.
Je afstudeerjaar
Je eindsprint voor je Sportkunde hbo opleiding! In dit jaar loop je weer stage.
Jaar 4: afstuderen
Tijdens je stage in het 4e jaar werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Dit is een onderzoek binnen één van de sportdomeinen van Sportkunde. Daarin maak jij zelf keuzes in de richting die jij interessant vindt. Dat blijft niet alleen bij theorie: de resultaten pas je meteen toe!
Diploma
Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement van de HAN Sportkunde is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement!
Bachelor of Arts
Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Sportkundige en mag jezelf Bachelor of Arts noemen.
Maak verder kennis met de opleiding
Kom sfeer proeven en kennismaken met dé hbo sportopleiding: onze deuren staan voor je open!