Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • 18jan
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie: wat leer je bij Technische Bedrijfskunde aan de HAN?

Praktijk, praktijk en nog eens praktijk. Dát is jouw studie Technische Bedrijfskunde. Ja, natuurlijk ga je met je neus de boeken in, maar je gaat vooral aan de slag met échte projecten. En na 4 jaar mag jij jezelf bachelor of science in Technische Bedrijfskunde noemen. Dat opent deuren. Véél deuren!

Technische Bedrijfskunde student geeft een presentatie.

Je krijgt verstand van veel zaken
 

Hoe ziet de opbouw van Technische Bedrijfskunde eruit?

In het 1e jaar verken je de basis van Technische Bedrijfskunde. En die is breed! Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten maak je kennis met alles wat de opleiding te bieden heeft. In jaar 2 en 3 werk je aan meerdere projecten, samen met studenten van andere technische opleidingen. Je gaat ook 2 keer op stage! Je krijgt zo héél veel nieuwe kennis mee! In het 4e jaar volg je nog een minor ter verbreding of verdieping van je studie. En daarna? Afstuderen natuurlijk! 

De Technische Bedrijfskunde studenten Derk en Jort overleggen op de werkvloer van ARA.
Technische Bedrijfskunde studenten Derk en Jort werken samen.

Wat ga je doen in je 1e jaar (propedeuse)?

In het 1e jaar maak je kennis met de volle breedte van het vakgebied. Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten, maak je kennis met alles wat de opleiding jou te bieden heeft. Dat doe je ook door te dóen.

Wat leer je in je 1e jaar?

In je 1e jaar leer je over de beginselen van Technische Bedrijfskunde.

Je leert niet alléén over techniek, want jij bent immeers straks de schakel tussen de mensen op de werkvloer en het management. Je leert hoe processen beter (sneller, goedkoper) kunnen en producten innovatiever.

Natuurlijk krijg je ook de nodige lesstof voor de kiezen. Heel veel praktijk en ook theorie in je propedeuse!

Daarbij krijg je vakken die de projecten ondersteunen. Veel kennis van zaken over verschillende gebieden is namelijk nodig. Want daar moet een technisch bedrijfskundige iets van weten en vinden!

Het 1e jaar krijg je 12 verschillende theoretische vakken.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Kom je er even niet uit? Of kun je meer motivatie gebruiken? Je kunt tijdens je hele studietijd op ondersteuning rekenen.

Je krijgt je eigen leerteamcoach (mentor, studiebegeleider) en je studeert binnen een leuk en klein team van medestudenten, je leerteam. Met steun van een leerteamcoach beantwoorden jullie alle vragen die in de groep spelen: zo help je elkaar vooruit en leer je van elkaar.

Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je leerteamcoach biedt graag een helpende hand.

Technische Bedrijfskunde student Jort overlegt met medewerker op de werkvloer van ARA.

Theorie en de praktijk combineren in je 2e jaar

In je 2e studiejaar ga je theorie met de praktijk combineren. Je loopt eerst stage. Vervolgens ga in een projectteam bezig met Operations Management in een echt bedrijf.

Wat ga je doen in jaar 2?

Je gaat eerst op een korte stage. Daarna ga je samen met medestudenten een eigen fictief bedrijf opzetten: de Student Company. Je start met inkopen en vervolgens ga je aan de slag met produceren, verzorgen van de marketing en het verkopen van je product!

Vervolgens ga je verder met 'Business & Quality Management' en 'Operations Management'. Deze thema's zijn verder opgedeeld in verschillende vakken.

Je eerste stage

Maar je gaat dus eerst op een korte stage om live mee te maken hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat. Hoe draag jij daar als toekomstig technisch bedrijfskundige aan bij? Je gaat ook in de weer met technieken om producten en processen binnen een bedrijf te verbeteren. 

Student Company: ontdek je ondernemerskwaliteiten!

Na je stage zet je met medestudenten een eigen bedrijf op: de Student Company. Je leert alvast de kneepjes van het ondernemersvak. Want hoe is het om te ondernemen en een product op de markt te zetten? 

Voor het studentenbedrijf bedenk je samen met studiegnoten een nieuw product, je regelt de financiering met hulp van aandeelhouders, je zoekt een producent en je zorgt voor afzet en omzet. Marketing? Doe je ook! 

De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio. Dat kunnen interessante opdrachtgevers zijn die oplossingen zoeken voor hun bedrijfsproblemen. Gaat jouw Student Company daar slim en doelmatig op inspelen?

Technische Bedrijfskunde studenten werken samen op werkvloer.

Stagelopen in je 3e jaar

Je gaat in je 3e jaar wederom eerst een half jaar op stage. Deze is intensiever dan het 2e jaar.

Organisatieontwikkeling en Technologie Management

Na je stage volg je lessen Organisatieontwikkeling en Technologie Management. Die theorie pas je samen met andere studenten gelijk toe in de praktijk op bedrijven die over hun toekomst willen nadenken.

Op het afsluitende symposium 'Powerhouse of Innovation' toon je aan hoe je met elkaar hebt samengewerkt, welke toepassingen zijn onderzocht en welke mogelijke oplossingen jullie adviseren aan de opdrachtgever.

Internationalisering

Vanaf je 3e jaar wordt aandacht besteed aan internationalisering. Hoe? Mogelijk volg je een internationale stage , een minor in het buitenland of je doet een project samen met internationale studenten.

Technische Bedrijfskunde student Jort geeft een presentatie.

Minor kiezen en afstuderen in je 4e jaar

Het 4e jaar begint met een zelfgekozen minor: een vakkenpakket met een thema. Je brengt je de laatste accenten aan in je studie en daarna studeer je af. Je hebt dan je Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde op zak. Dat opent veel deuren!

Kies je eigen minor, hoe doe je dit?

Als technisch bedrijfskundige heb je straks de banen voor het uitkiezen. Je bent immers breed opgeleid. Leg je toch graag een accent op jouw studie? Dan doe je dat bijvoorbeeld tijdens je minor en zéker tijdens je afstuderen! 

Het 4e jaar begint met een minor die je zelf kiest. Tijdens de minor leg je je eigen accent in de opleiding. Ga je voor de minor Lean Management of kies je Effectief leiderschap of Circulaire economie? Ook is het mogelijk om een minor op een andere hogeschool of in het buitenland te volgen.

Om het samen te vatten, er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Hoe studeer je af?

In het laatste halfjaar sluit je je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Spannend!

Voor je afstudeeropdracht loop je de deur plat bij een opdrachtgever in de techniek. Misschien ga je daar een nieuwe productielijn opzetten, of een bestaande productietechniek veranderen. Je laat hoe dan ook zien wat je in huis hebt. Je rapporteert uitgebreid over je bevindingen. 

Je voorgangers deden bijvoorbeeld afstudeeropdrachten bij Gazelle, ATAG, Scania of Heyster-Yale. Maar in de regio zijn heel veel kleine productiebedrijven waar ze te gekke opdrachten voor jou in petto hebben. 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde.

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Groepje studenten zitten buiten aan de picknicktafel, op de campus Arnhem, kijken in de camera.