Dit is je studie
‘Behandelen door te laten ervaren.' Dat is de rode draad tijdens de opleiding. Zowel vakkennis als zelfkennis staan centraal. Je doet veel opdrachten om jezelf goed te leren kennen. En je leert methodisch behandelen in de psychomotorische praktijk. Dankzij flexibele cursussen heb je zelf de regie over jouw leerweg en leertempo.
De opbouw van Vaktherapie - Psychomotorische therapie deeltijd
Propedeuse, hoofdfase en afstuderen: Vaktherapie PMT deeltijd duurt in principe 4 jaar. De opleiding bestaat uit zes cursussen. Heb je een relevante vooropleiding of werkervaring? Dan kom je wellicht in aanmerking voor vrijstellingen en/of het versneld doorlopen van een cursus. Op die manier hoef je niet te herhalen wat je al weet en kun jij je eigen leerweg bepalen.
Flexibele cursussen
De studie bestaat uit zeven cursussen. De propedeuse en hoofdfase 1 volgen elkaar op daarna is de volgorde van overige drie cursussen naar eigen keuze. Je bepaalt dus zelf wanneer je wat leert. Je kan keuzes maken die passen bij je beroepspraktijk of eigen interesses. Tevens heb je de mogelijkheid om, indien van toepassing, tegelijkertijd aan leeruitkomsten uit de propedeuse en hoofdfase 1 te werken. Tot slot heb je zelf regie over je leertempo; versnellen of vertragen is beide mogelijk.
De nodige ervaring in huis?
Als je veel ervaring hebt en de juiste vooropleiding, kun je je opleiding wellicht inkorten. Dan kun je namelijk vrijstellingen aanvragen bij de examencommissie. De cursussen van de propedeuse (jaar 1) en hoofdfase 1 (jaar 2) kun je op je eigen tempo doorlopen waardoor je relatief makkelijk kunt versnellen. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de competenties die je al bezit en hoe snel jouw ontwikkeling als beginnend PMT'er gaat.
Programma
De leerweg van iedere student is uniek. Daarom wordt iedere student begeleid door een leercoach om zijn eigen weg te bewandelen. Het onderwijsprogramma van Vaktherapie – Psychomotorische Therapie deeltijd is gebaseerd op het zogenaamde ‘programmatisch toetsen’. Je leert door feedback te verzamelen, gericht op de leeruitkomsten die horen bij de betreffende cursus.
Wij bieden datapunten aan: opdrachten waarmee je feedback verzamelt. Je bent echter ook vrij om hier op je eigen manier invulling aan te geven. Met alle feedback die je verzamelt, bouw je jouw portfolio op. Heb je eerder competenties verworven of een relevante opleiding afgerond? Die kun je ook inzetten om feedback te verzamelen. Uiteindelijk gaat het erom dat je aantoont dat je alle leeruitkomsten op niveau beheerst.
Positieve Gezondheid
Binnen de opleiding Vaktherapie – Psychomotorische Therapie hanteren we een brede kijk op gezondheid: we werken met de benadering van Positieve Gezondheid. Gezondheid is daarin het vermogen om je aan te passen en zelf de regie te voeren, gegeven lichamelijke, psychische en sociale uitdagingen. Vanuit de visie van Positieve Gezondheid leer je psychomotorisch methodisch behandelen volgens de volgende zeven onderdelen:
1. In kaart brengen van de behandelcontext
2. Psychomotorische werkalliantie
3. Casus conceptualisatie
4. Psychomotorische doelformulering
5. Psychomotorisch interveniëren
6. Transfer
7. Systematisch evalueren
Daarnaast leer je kritisch reflecteren op jezelf en je eigen psychomotorisch methodisch handelen. Tot slot leer je hoe jij jezelf als psychomotorisch therapeut profileert en verder ontwikkelt.
Kom goed beslagen ten ijs
Alles wat je wilt weten over Vaktherapie - Psychomotorische Therapie deeltijd.