Jouw toekomst als vaktherapeut
Als vaktherapeut kun je je expertise heel breed inzetten. Je probeert mensen te behandelen en genezen van psychische aandoeningen, zoals angst, stress, depressie of een burnout. Met je Bachelor of Arts kun je straks alle kanten op.
Wat kun je worden met na je opleiding Vaktherapie?
Als vaktherapeut kun je je expertise heel breed inzetten. Grotendeels werken vaktherapeuten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Daarnaast zie je vaktherapeuten ook in vele andere werkvelden. Wat dacht je van coachen? Mensen behandelen met eetstoornissen, verslaving, autisme of adhd? Ook in de culturele sector kun je aan de slag. Begin anders je eigen praktijk!
-
Beeldend therapeut
Als beeldend therapeut gebruik je beeld, zoals een schilderij of kleiwerk, om cliënten vorm te laten geven aan hun gevoelens. Je gebruikt verschillende materialen, vormen en kleuren.
-
Dramatherapeut
Als dramatherapeut werk je veel met verbeelding. Je bedenkt situaties, probeert uit. Je creëert afstand, of juist herkenning voor de cliënt, je laat grenzen verleggen. Dit alles doe je door middel van spel en samenspel, expressie en improvisatie.
-
Muziektherapeut
Als muziektherapeut help je je cliënten grip te krijgen op gevoelens en gedrag om zo lastige situaties beter aan te kunnen. Dit doe je door samen te zingen, te spelen, te luisteren, te improviseren en te componeren.
-
Psychomotorisch therapeut
Als psychomotorisch therapeut zet je je cliënten in beweging. Met sport en spel word je cliënt zich bewust van zijn lichaam en bewegingen en daardoor ook van zijn handelen, denken en voelen.
Lees het verhaal van Stan!
Sinds april 2021 is Stan werkzaam als muziektherapeut binnen Stichting Innoforte te Velp/Arnhem. Dit is een instelling voor ouderen. Binnen de instelling is hij de eerste muziektherapeut, dus hij is zelf zijn functie aan het opzetten. Voorafgaand aan zijn opleiding tot muziektherapeut heeft Stan eerst een MBO opleiding gevolgd in de zorg. Daar heeft hij de opleiding muziektherapie ontdekt. “Door een aantal keren mee gelopen te hebben met muziektherapeuten in verschillende werkvelden, ben ik uiteindelijk in contact gekomen met de opleiding Vaktherapie muziek van de HAN te Nijmegen.”
Doorstuderen
Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een master aan de HAN of andere hogeschool of universiteit.
-
Master Vaktherapie
Bij de Master Vaktherapie leer je generalistisch werken en onderzoeken. Je richt je op innovatie en wetenschappelijke onderbouwing en je specialiseert je verder in je eigen vakgebied. Deze opleiding is uniek in Europa en geeft jouw carrière een flinke boost. De opleiding duurt 2 jaar in deeltijd.
-
Master Psychomotorische Therapie
Bij de Master Psychomotorische therapie ga je dieper in op psychosociale en psychiatrische problemen. Ook ontwikkel je je methodische en therapeutische vaardigheden tot op excellent niveau, evenals je reflectievermogen. Je ontwikkelt je professioneel leiderschap en leert gedegen onderzoek doen. De opleiding duurt 2 jaar in deeltijd.
-
Master Pedagogische Wetenschappen
Ben je geïnteresseerd in de wetenschap achter Pedagogiek? Op de universiteit kun je een 1-jarige master volgen die ingaat op de beperkingen, gedrags- en leerproblemen van jeugdigen. Je kunt kiezen uit 8 specialisaties.
-
Master Sport- en Beweeginnovatie
Heb jij PMT gedaan? Dan is deze master mogelijk interessant voor jou. In deze master leer je hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht tijdens deze master.
Dit is je studie
Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de opleiding Vaktherapie.