Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 5apr
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Verpleegkunde (HBO-V)

Verpleegkunde is een erg praktische opleiding. Je leert aan de hand van praktijksituaties rondom een patiënt. Theorie breng je meteen in de praktijk: je oefent je vaardigheden in het Praktijkhuis. Deze ervaring kun je mooi meenemen tijdens je stage en straks in het echte werkveld!

Student Verpleegkunde zwachtelt een voet tijdens een praktijkles

De opbouw van Verpleegkunde

In het 1e jaar maak je kennis met het beroep en het werkveld van de verpleegkundige. Je begint met de basis, maar gedurende de opleiding ontwikkel je je steeds verder als zorgprofessional.

Ieder jaar loop je stage en doe je praktijkopdrachten. In jaar 3 en jaar 4 loop je 2 keer een half jaar stage, volg je een minor en maak je een kwaliteitsproject.

Student Verpleegkunde geeft hartmassage aan een pop in een praktijklokaal
2 studenten krijgen uitleg van instructeur over robotsimulatie onderwijs

Je propedeusejaar

Tijdens dit oriënterende jaar maak je kennis met het beroep verpleegkundige. Theorie, vaardigheden en praktijkopdrachten komen allemaal aan bod. Aan het einde van het 1e jaar weet je of de opleiding Verpleegkunde bij jou past.

Wat leer je als verpleegkundige?

In het 1e jaar van de opleiding maak je kennis met het beroep verpleegkundige en met de plekken waar je als verpleegkundige kunt werken. Denk aan ziekenhuizen, de psychiatrie of de thuiszorg. Ook leer je verpleegkundige handelingen uit te voeren, zoals bloedprikken, wonden verzorgen en bloeddruk meten. Daarnaast leer je een van de belangrijkste sociale vaardigheden als verpleegkundige: goed communiceren met de patiënt en zijn naaste(n).

HAN Praktijkhuis

Dit is de plek waar je van alles leert om een echte zorgprofessional te worden. Vanaf dag 1 van je studie oefen je hier in de praktijk wat je leert.

Je werkt veel samen met medestudenten, maar ook met studenten van andere studierichtingen, zoals Medische Hulpverlening. Nuttig voor later, want in je toekomstige beroep werk je immers ook veel samen met andere zorgprofessionals.

Ook dit komt erbij kijken

Om een goed beeld te krijgen van het beroep van verpleegkundige bieden we praktijk oriëntatiedagen in verschillende werkvelden aan. Tot slot krijg je les in het omgaan met patiënten die afkomstig zijn uit een andere cultuur. 

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij Student Support Center. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Zomerstage

In het 2e jaar loop je een 8-weekse stage. Deze stage kun je wat vervroegen en meteen aansluitend aan het 1e leerjaar doen, in de zomervakantie. Dit heet de zomerstage. Na de zomer heb je dan een onderwijsvrije periode. Met als voordeel dat je buiten het hoogseizoen op vakantie kan.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

Groep studenten in gesprek met docent Verpleegkunde bij bord

Verder ontwikkelen

Heb je in het 1e jaar voldoende studiepunten behaald? Dan start in je het 2e jaar met de hoofdfase van de opleiding. Hierin groei je verder als zorgprofessional.

Directe patiëntenzorg

Tijdens dit jaar ligt de nadruk vooral op de directe patiëntenzorg. Je krijgt daarbij meer ruimte om te werken aan kwaliteitsverbetering, zodat de tevredenheid onder patiënten toeneemt. Ook leer je mensen en middelen beter op elkaar af te stemmen, zodat ook de productiviteit van de zorg verbetert. Daarnaast krijg je coaching en begeleiding waarin je leert om zelf knelpunten op de afdeling te signaleren en oplossen.

Meer communicatie en stage

Naast dat je nieuwe vaardigheden aanleert, blijf je je bezighouden met communicatie. Goede communicatie is niet alleen van belang wanneer je contact hebt met de patiënt, maar ook met collega’s en andere zorgprofessionals. Samen zorgen jullie er namelijk voor dat de patiënt de juiste zorg krijgt. Ook loop je een stage van 8 weken. Zo maak je kennis met de verschillende plekken waar jij straks als verpleegkundige aan de slag kunt gaan.

Maak kennis met andere culturen

Tijdens Verpleegkunde aan de HAN kom je veel in aanraking met andere culturen. Ieder studiejaar biedt andere mogelijkheden met betrekking tot dit onderwerp. Zo werk je aan multiculturele casussen, volg je workshops van internationale sprekers en krijg je de kans om in het buitenland te studeren.  

Labs en werkplaatsen

Als verpleegkundige werk je veel samen met anderen. Vaak werk je samen met een team van professionals die allemaal hun eigen expertise hebben. Daarom leer je bij de HAN interprofessioneel werken. Dat wil zeggen: je leert samenwerken met professionals, zoals een ergotherapeut, logopedist of social worker. Zo zorgen jullie er samen voor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je leert dit onder andere in onze Labs en Werkplaatsen. Als student kun je bijvoorbeeld meedoen bij:

  • Lent - Thermion
  • Lingewaard
  • Overbetuwe
  • ZZG Herstelcentrum
Docent geeft uitleg aan docenten over bloeddrukmeter

Stage en minor

In het 3e jaar van de opleiding ga je meer aan de slag met zorgoverstijgende taken. Denk bijvoorbeeld aan collega’s coachen. Of de organisatie van de zorg rondom patiënten. Je leert hoe dit eraan toe gaat in de praktijk door een intensieve stage te lopen. Verder volg je een minor of doe je een afstudeeronderzoek. Door het flexibele karakter van onze opleiding, kun je zelf kiezen of je dit in je 3e of 4e jaar wil doen!

Waarom wijkverpleging?

Wijkverpleging stoffig en saai? Helemaal niet! Deze vorm van zorg is juist heel complex. Ouderen blijven langer thuis wonen en worden steeds afhankelijker van zorg aan huis. Plekken in verpleeghuizen zijn namelijk schaars. Daarom besteed je tijdens de opleiding Verpleegkunde veel aandacht aan wijkverpleging.  

Bekijk hieronder de video over blogzuster Anne. Zij schrijft over haar ervaringen in de wijkzorg. Ditmaal richt ze zich tijdens haar vaste ronde direct tot cliënten Jacques en Anita om te vertellen wat dit werk voor haar betekent.

Welke minor kies jij?

Ook volg je dit jaar een minor. Hiermee verbreed óf verdiep je juist je verpleegkundige kennis. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is maar net waar jou interesse ligt! Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationaal

Je minor in het buitenland doen? Dat kan! Dat kan via 3 mogelijkheden. Via de minor Internationalisering, via de minor Global Health en via een onderwijsprogramma aan een buitenlandse universiteit. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kiest een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Is het jouw droom om naar de Verenigde Staten of Australië te gaan? Via een vrije minor kun je daar stage lopen.

2 studenten zijn met het infuus bezig bij student die in bed ligt

Stage en afstuderen

In het 4e en laatste jaar laat je zien wat je in huis hebt: je loopt een intensieve stage van 18 weken, je doet een afstudeeronderzoek of doet een minor. Dit hangt samen met welk onderdeel je in je 3e jaar al gevolgd hebt!

Complexe zorgstage

In dit jaar mag je een voorkeur opgeven over waar je stage zou willen lopen. Wat wel vast staat, is dat je tijdens deze stage aan de slag gaat met zorgverlenen aan patiënten of cliënten die complexe problemen hebben. Denk daarbij aan stages in werkgebieden als de verslavingszorg, psychiatrie, jeugdgezondheidszorg of de thuiszorg. Ook kun je kiezen voor een stage waarin, in plaats van verplegende taken, juist meer organisatorische aspecten een grote rol spelen. Dit kom je meer tegen in een verpleeghuis, bijvoorbeeld.  

Praktijkgericht onderzoek

In het laatste semester is het tijd om af te studeren. Dit doe je aan de hand van een kwaliteitsproject. Op deze manier maak je op een hele andere manier kennis met de praktijk. Je werkt namelijk een (onderzoeks)opdracht uit voor een externe opdrachtgever. Samen met een medestudent zoek je oplossingen voor een probleem uit de praktijk. Je kunt je onderzoek ook in het buitenland doen.

Maps overzicht van stageplekken in de buurt:

  • Rijnstate
  • Gelderse Vallei
  • CWZ
  • Radboudumc

Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW)

Een aantal geselecteerde studenten gaat, in plaats van het reguliere afstuderen, in het 4e jaar (soms 3e jaar) meedoen aan de innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn (PZW). Hierin ga je samenwerken met studenten van ander zorg- en welzijnsopleidingen. Samen werk je aan een vraagstuk uit de praktijk. Meer info over PZW.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Nursing

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend verpleegkundige en je mag jezelf Bachelor of Nursing noemen!

Maak kennis

Kom online sfeer proeven en kennismaken: onze online deuren staan voor je open!

Student Verpleegkunde met studieboek in gesprek met klasgenoten