Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Voeding en Diëtetiek

Voeding en Diëtetiek is een echte hands-on opleiding. Docenten dagen je uit om het beste in jezelf naar boven te brengen. Al vanaf het 1e jaar voer je veel praktijkopdrachten uit. Ook is onderzoek erg belangrijk. Met theorieën uit de wetenschap leer je jouw begeleiding en behandeling goed te onderbouwen.

Studenten krijgen instructie in de keuken.

Jouw ontwikkeling staat centraal
 

Hoe ziet de opleiding eruit

Je werkt vanuit thema’s die een aantal weken duren. Hierbij werk je aan het behalen van je datapunten. Dit doe je door het maken van verschillende opdrachten waarin je kennis en vaardigheden opdoet. Dat wordt getoetst door middel van programmatisch toetsen. Hiermee staat jouw ontwikkeling als student centraal. 

In vier jaar tijd word je opgeleid tot een diëtist. Als diëtist ben je in staat om:

  • Mensen te begeleiden bij het bereiken voor een voor hen optimale voeding zodat ze meer kwaliteit van leven hebben en gezond ouder worden. 
  • Mensen te helpen met een gezondere en duurzame leefstijl- en voedingskeuze.  
  • Te werken aan persoonlijke ontwikkeling en te blijven innoveren binnen het vakgebied.  
  • Samen te werken met andere professionals om het best mogelijke resultaat te leveren. 
Studenten zitten in groepje en één student wijst organen aan op pop
Docent staat voor een whiteboard en luistert naar een vraag van een leerling over diabetes.

Je propedeuse jaar

In het 1e jaar leer je over belangrijke onderwerpen van voeding en diëtetiek. Ook ga je daar direct mee aan de slag in de praktijk. Je maakt kennis met het beroep van diëtist en ontdekt of de opleiding écht bij jou past.

Jaar 1: gelijk aan de slag als diëtist in opleiding

Je gaat meteen aan de slag als diëtist in opleiding (dio). De praktijk stuurt het leren. Je werkt samen met mede-dio’s aan diverse praktijkopdrachten. Hierdoor maak je kennis met het werkveld van de diëtist. Doordat je met verschillende doelgroepen en cliënten werkt en daarop reflecteert, ontdek je of de opleiding echt bij je past.  

Samenwerken vanuit de praktijk

Tijdens de opleiding leer je niet alleen uit boeken. Je leert juist veel door samen te werken in de praktijk. Hierbij kun je denken aan de sportkantines, scholen, ouderenzorg of gezondheidscentra, waarbij je bijdraagt aan een gezondere leefstijl en leefomgeving. 

Haal meer uit jezelf!

Naast je inhoudelijke kennis en vaardigheden werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling tot beginnend beroepsbeoefenaar. Je wordt je bewust van je kwaliteiten en door te reflecteren geef je sturing aan je ontwikkeling 

Wanneer krijg je studiepunten?

Je krijgt studiepunten voor onderwijseenheden die je hebt afgerond. Denk hierbij aan een toets, opdracht, tentamen of een stage. Een onderwijseenheid bij de opleiding Voeding en Diëtetiek is minimaal 15 ECTS.

Voldoende studiepunten behaald? Op naar jaar 2!

De meeste diëtisten in opleiding behalen hun propedeuse in het 1e jaar. Dit staat gelijk aan 60 ECTS. Lukt dit niet, geen probleem. Ook met 45 ECTS mag je door naar leerjaar 2.

Studiebegeleiding nodig?

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studiebegeleider: die is er voor jou.

Studenten in de keuken overleggen terwijl ze bezig zijn met eten bereiden.

Verdiepen

In het 2e jaar bouw je verder aan je kennis en vaardigheden waarbij je je gaat verdiepen in ziektebeelden.

Jaar 2: meer kennis en vaardigheden

In het tweede jaar verdiep je je in de verschillende ziektebeelden die je bij de verschillende werkplekken van de diëtist tegenkomt. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. De werkvelden van de diëtist zijn bijvoorbeeld een gezondheidscentrum en ziekenhuis. Je breidt je kennis uit en oefent de vaardigheden van de diëtist in theorie en praktijk. Je werkt met verschillende onderzoeksmethoden en leert zo de praktijk te onderbouwen vanuit de wetenschap. Dit ga je ook toepassen in een wijkcentrum. 

 

HAN Praktijkhuis 

Je wordt een echte prof

In het praktijkhuis van Voeding en Diëtetiek oefen je samen met andere dio’s en docenten je vaardigheden die je nodig hebt in het beroep. Zo volg je practica voedselbereiding. Hierin maak je kennis met voedselproducten en de bereiding ervan, maar de focus ligt op hoe je dit kunt toepassen binnen de diëtetiek. Ook ga je aan de slag in het nutritional assessment lab. Hier ga je onder andere lichaamssamenstellingen en energieverbruik meten. Verder vind je in het praktijkhuis spreekkamers; hier werk je aan je gespreksvaardigheden zoals het afnemen van een diëtistische anamnese als onderdeel van het diëtistisch consult.

Labs en Werkplaatsen

Als diëtist werk je lang niet altijd alleen. Vaak werk je samen met een team van professionals die allemaal hun eigen expertise hebben. Daarom leer je bij de HAN interprofessioneel werken. Dat wil zeggen: je leert samenwerken met professionals, zoals een verpleegkundige of social worker. Zo zorgen jullie er samen voor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je leert dit onder andere in onze Labs en Werkplaatsen. Als student kun je bijvoorbeeld meedoen bij:

  • iXperium Health
  • Lent - Thermion
  • Oosterhout
  • Wijchen
  • ZZG Herstelcentrum

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

Studenten oefenen met een apparaat.
Student geeft uitleg over crackers.

Verdiepen en verbreden (vervolg)

In het derde jaar volg je, naast je reguliere onderwijs, een minor die past bij jouw persoonlijke interesses en ambities.

Jaar 3: Verdiepen en verbreden (vervolg)

In het 3e jaar heb je keuze om te starten met een door jou gekozen minor die past bij jouw persoonlijke interesse en ambities, of de cursus 'diëtist als smaakmaker'. De volgorde mag je zelf kiezen.  

Wil je graag snuffelen aan een andere opleiding? Of verdiep je je liever verder in je vak? Met een minor kun je alle kanten op. Eén ding staat vast: een minor, een soort keuzepakket dat ongeveer 1 semester duurt, maakt je opleiding een stuk persoonlijker. Je kiest ‘m zelf! 

In de cursus 'de diëtist als smaakmaker' ga je op zoek naar welke ‘smaak’ van de diëtetiek het beste bij jou past. Je gaat je verder oriënteren op het werkveld en kiest een specialisme, bijvoorbeeld klinisch, kinderdiëtetiek of voedselallergie. Het leren van en met het beroepenveld staat centraal. Hierin verdiep je je eerst in een cliënt waar vanuit je op zoek gaat naar hoe en wat je het beste in zijn of haar (leef) omgeving kunt beïnvloeden om gezonder te kunnen leven.   

 

 

 

Minor Samen Sterker

De minor 'Samen Sterker' is een verdiepende en verbredende minor voor Paramedische studies en een verbredende minor voor Verpleegkunde en Sociale studies. Je specialiseert je verder binnen je eigen beroeps(profiel) en ontwikkelt beroepscompetenties in een andere/bredere context. 

De minor leert jou, als gezondheidsprofessional in opleiding, de gezondheid en het welzijn van een cliënt en zijn omgeving te bevorderen. Dit doe je vanuit jouw eigen beroepsidentiteit in samenwerking met studenten van andere opleidingen. Je wordt opgeleid richting een veranderende toekomst die deels onbekend is maar deels ook wordt gemaakt door jou. Dit maakt je wendbaar! 

Studeren in het buitenland?

Via de minor 'Health Professionals in International Perspective' kun je 15 weken in het buitenland meewerken aan een project of in een organisatie.

Je kunt ook deelnemen aan buitenlandse projecten. Zoals het Theewaterskloofproject in Zuid-Afrika. Of het 'Bangalore Programme' in India. Ook kun je studeren in het buitenland. De opleiding werkt samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma. Of stel zelf je vakkenpakket samen.

Docent helpt studenten door iets aan te wijzen op een laptop die voor de student op tafel staat.

Maak je eindsprint

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint, dat noemen we de afstudeerfase. Deze fase bestaat uit twee semesters van ieder een half jaar. Het ene semester ga je stage lopen, dat doe je alleen. Het andere semester ga je een onderzoek uitvoeren met één of meerdere medestudenten. De volgorde bepaal jezelf.

Jaar 4: je stage

Je leert nergens zoveel als in de echte praktijk, daarom is de stage een belangrijk onderdeel van je opleiding. De stage is altijd onder begeleiding van een diëtist, waarbij je mensen begeleidt met een voedings-, leefstijl- of dieetvraag. Dat kan met één-op-één gesprekken of in groepen. Alle voorkomende werkzaamheden en vraagstukken die zich afspelen op de stage horen daarbij. Wil je meer weten over deze stage mogelijkheden, kom dan naar een Open Dag of schrijf je in voor een proefstudeerdag

Je afstudeeropdracht

Het andere semester ga je een onderzoek uitvoeren voor een externe opdrachtgever. Samen met een medestudent zoek je oplossingen voor een probleem uit de praktijk. De uitkomst van het onderzoek vertaal je in een bruikbaar eindproduct voor de opdrachtgever of de doelgroep waar het onderzoek over gaat. 

Je kan ook een interprofessionele opdracht uitvoeren. Je werkt dan in groepjes van 3 tot 4 studenten van andere zorg- en welzijnsopleidingen. Samen werk je aan een vraagstuk uit de praktijk.  Meer info over PZW. 

De uitkomsten van dit onderzoek presenteren jullie aan je opdrachtgever, aan je begeleiders van de HAN en bij het afsluitend symposium. 

 

 

Afstudeerprojecten

In het project 'Koken met IDDSI' deden logopediestudent Anke van Dinther en student voeding en diëtetiek Demi Dellemann onderzoek naar voeding voor kinderen met slikproblemen. IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Dit classificatiesysteem beschrijft hoe dik bepaalde voeding moet zijn voor zowel kinderen als volwassenen met slikproblemen, legt Anke uit. Ze voerden hun onderzoek uit in opdracht van een logopediste en een kinderdiëtiste, waarbij ze door hun wijkdocent(en) en diverse coaches van Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn, Logopedie en Voeding en Diëtetiek werden begeleid.  

WAARUIT BESTOND HET ONDERZOEKSPROJECT? 
Anke en Demi leggen uit. “Onze opdrachtgevers wilden een receptenboek voor ouders van kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar die onvoldoende eiwitten en calorieën uit de dagelijkse voeding halen. Daar kwam bij dat deze kinderen niet genoeg voeding binnenkrijgen door slikproblemen. Wij moesten ook rekening houden met de voedingswaardes van de huidige medische bijvoeding. Daarom zochten we naar ingrediënten die geschikt zijn voor de doelgroep en hoe wij aan dezelfde voedingswaarde kunnen komen. Vervolgens gingen wij zelf de keuken in en bekeken we hoe wij de voeding op de juiste dikte konden krijgen.

Anke van Dinther (student Logopedie) en Demi Dellemann (student Voeding & Diëtetiek) wonnen op het symposium van Praktijkinnovatie in Zorg en Welzijn de publieksprijs voor hun onderzoeksproject. Hun onderzoek ging over voeding voor kinderen met slikproblemen. Het resultaat - een receptenboek - maakt het verschil!

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen.

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend Diëtist en je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Handen op groenten, deze liggen op een snijplank in een keuken.