Specialisatie Orofaciale Fysiotherapie

Orofaciaal fysiotherapeut laat een model van het oor-/halsgebied zien.
Meld je aan
Enige startdatum is 1 september 2025
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start 1 september 2025

Ben jij in het bezit van een master Fysiotherapie? En wil je een master worden in manuele therapie? Dit kan bij de HAN in 1 jaar! Volg de module Specialisatie Orofaciale Therapie.

In het kort

    1 jaarDuurStart in september
    20 uur per week StudiebelastingContacturen + zelfstudie
    9.00-17.00 uurLestijdenOm de week op woensdag
    masterNiveau
    € 8250,- Kosten€ 7425,- (HAN Alumni)

Voor wie is de module Specialisatie Orofaciale Therapie?

De module Specialisatie Orofaciale Therapie duurt 1 jaar en is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die al in het bezit zijn van een master Fysiotherapie, bijvoorbeeld sportfysiotherapie of manuele therapie. Dit eerder behaalde masterdiploma geeft vrijstellingen voor onze 3-jarige master Musculoskeletale Revalidatie. Daardoor kun je deze module in één jaar volgen. Je ontwikkelt je tot master Orofaciale Fysiotherapie.

Programma

Je volgt om de week op woensdag lessen in Nijmegen. Op deze lesdag volg je het specifieke orofaciaal fysiotherapeutische praktijkdeel van onze master Musculoskeletale Revalidatie. Wat je leert, kun je direct toepassen in je eigen praktijk. Na afronding geeft het certificaat toegang tot het register voor orofaciaal fysiotherapeuten (NVOF).

Je verdiept je in:

  • Temporomandibulaire pijn en (dis)functie (myogeen, arthrogeen, neurogeen)
  • Cervicale pijn en (dis)functie
  • Odontogene pijn en, bruxisme: onderzoek en behandeling
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Slaapstoornissen
  • Tinnitus en aspecifieke otalgieën
  • Paresen/paralysen hoofd-/hals; facialis parese primair en secundair
  • Dyskinesieën en dystonieën
  • Chronische klachten in de hoofd-/halsregio
  • Status na hoofd-halsoncologie, -chirurgie, -traumatologie
  • Farmacologie
  • Neurodynamica
  • Cervicale Wervelkolom, onderzoek en behandeling
  • Gesprekstechnieken en communicatie
  • Myofasciale biopsychosociale benadering van musculoskeletale klachten in de hoofd-/ halsregio.
 

Specialisatie in beeld (video)

Bekijk hieronder de video waarin Monique Bot, docent aan de master Musculoskeletale Revalidatie, vertelt over de specialisatie Orofaciale fysiotherapie.

Competenties

Deze competenties bouw je op tijdens de 1-jarige module:

  • Je richt je op patiënten met ziektebeelden die samenhangen met multidimensionale klachten binnen het hoofdhalsgebied.
  • De indicaties die vallen binnen de orofaciale fysiotherapie zijn vaak een combinatie van bredere biomedische en/of psychosociale factoren. Daarom vragen ze aanvullende competenties, kennis en vaardigheden. Je houdt rekening met sociaalmaatschappelijke, wetenschappelijke en ethische verantwoordelijkheden.
  • Je hebt aanvullende competenties in het bevorderen van gezondheidsgedrag op het gebied van ademhaling, slaap, stressregulatie, mond en tonggewoontes en mondgezondheid.
  • Je werkt bij uitstek interprofessioneel en effectief samen, initieert en onderhoudt professionele netwerken met (tand)artsen, tandheelkundig en medisch specialisten, psychologen en andere paramedische zorgverleners.
  • Je toont actief leiderschap in samenwerkingen en hebt hierbij oog voor maatschappelijke uitdagingen voor zorgvragen binnen het orofaciale domein.

Verdere informatie

Masterstudenten vertellen

Daphne Vergeer

Daphne Vergeer (29) behaalde in juni 2024 haar masterdiploma Musculoskeletale Revalidatie. Ze specialiseerde zich in Orofaciale Fysiotherapie en heeft hierdoor meer vertrouwen gekregen in de behandeling van mensen met klachten in het hoofd- en halsgebied.

Daphne Vergeer

Kirsten van der Geer

Kritisch nadenken, onderzoeken en volop reflecteren, dat leer je wél volgens Kirsten van der Geer. Ze startte zonder aarzelen met de deeltijdmaster Musculoskeletale Revalidatie en het bevalt haar goed. De mastertitel heeft ze bijna op zak.

Portretfoto Kirsten van der Geer

Marijke Kloosterziel

"Ik wil me verder specialiseren in manuele- en orofaciale therapie. Na deze 3-jarige master ben ik fysiotherapeut manuele therapie, waarbij ik meer heb geleerd over gewrichten. Daarna volg ik een extra jaar orofaciale therapie; dat richt zich op kaak-, nek- en hoofdklachten. Als ik dit heb afgerond, ben ik voor beide richtingen gecertificeerd".

Een foto van masterstudent Marijke Kloosterziel, bij het interview met haar. Geplaatst door HB.

Misschien ook interessant voor jou

Specialisatie Manuele Therapie

De module Specialisatie Manuele Therapie duurt 1 jaar en is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die al in het bezit zijn van een master Fysiotherapie.

Een student houdt het hoofd van een medestudent vast.

Specialisatie Sportfysiotherapie

De module Specialisatie Sportfysiotherapie duurt 1 jaar en is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die al in het bezit zijn van een master Fysiotherapie.

Student staat in een plank positie, 3 studenten kijken toe.

Masterclasses Paramedici

Ben je fysiotherapeut en wil je je in slechts één dagdeel verdiepen in de diagnostiek en behandeling van een specifiek thema binnen jouw vakgebied? Meld je aan voor onze masterclasses.

Student en docent oefenen in gymzaal, jongen zit op 1 knie en stretcht zijn been.

Motiverende Gespreksvoering (basis)

In de basistraining Motiverende Gespreksvoering (MGV) bij de HAN leer je hoe je gedragsverandering tot stand brengt. Je oefent je vaardigheden tijdens de training, maar ook in je werksituatie met cliënten.

Vrouw in oranje trui lacht naar medestudent.

Nieuwsgierig?

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve  module of een specifiek post-hbo traject. Bij de post-hbo leertrajecten in het paramedisch domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Dit doen we door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

Mannelijke student lacht naar medestudenten.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?