Post-hbo Arboverpleegkundige
De opleiding start17 maart 2025
Wil jij jezelf profileren in het werkveld arbeid en gezondheid? Of werk je al als verpleegkundige binnen de arbodienstverlening? De opleiding Arboverpleegkundige biedt verdieping aan professionals in het werkveld.
In het kort
Over de opleiding Arboverpleegkundige
De post-hbo opleiding Arboverpleegkundige is een brede opleiding waarin je overstijgend leert denken en handelen. Daarnaast ga je de geleerde kennis integreren in de praktijk. Er is veel aandacht voor de inhoud en ontwikkeling van de functie, maar ook voor jouw eigen groei. Om optimaal aan te sluiten bij de beroepspraktijk is het programma van de opleiding opgezet rondom drie eenheden van leeruitkomsten (EVL). De drie leereenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:
- Vakinhoudelijk handelen
- Maatschappelijk handelen en samenwerken
- Professionaliteit
Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.
Werkwijze binnen de opleiding Arboverpleegkundige
De opleiding bestaat uit 26 lesdagen verspreid over een periode van anderhalf jaar, voor exacte data zie ‘in het kort. Tijdens de lesdagen werken we volgens de kenmerken van actieleren, waarbij de eigen praktijk en leervraag van jou als cursist centraal staat. Tijdens de lesdagen gaan we met verschillende werkvormen aan de slag. Zo werken we met de casuïstiek en problematiek die je als cursist inbrengt. Ook zijn er keuzedagen, die cursisten in onderling overleg bepalen en organiseren. Wij zorgen voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tot slot werken we samen met het HAN Lectoraat Arbeid en Gezondheid. Zo implementeren we nieuwe inzichten van recent onderzoek in de opleiding.
Studeren naast je werk geeft energie
“Ik vind het belangrijk om mijn kennis en ervaring te verbreden en te verdiepen en de HAN heeft veel opleidingen en cursussen om dit te doen”, vertelt Mirjan. Na een gesprek met een loopbaanadviseur, wist ze het zeker, ze wilde wat anders en verder leren. “Wat wil ik de komende 20 jaar nog op het gebied van werk? Op mijn werk kwam een functie voor Arboverpleegkundige, dat trok mij meteen.
Vaardigheden
Er is veel aandacht voor veiligheid, gezondheid en psychosociaal welbevinden van werknemers. Je leert vragen van een werkgever te herkennen en te vertalen naar een adviesrapportage. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:
- Vakinhoudelijk handelen
- Adviseren
- Coördineren
- Organiseren
- Maatschappelijk handelen
- Professioneel handelen
- Kennis en wetenschap toepassen
De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.
Toetsing en resultaat
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om de opleiding tot arboverpleegkundige goed af te ronden, sluit je alle EVL’s met een voldoende af.
Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan heb je de opleiding Arboverpleegkundige afgerond. Je ontvangt een diploma. Ook ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend. Met het diploma kun jij je inschrijven als Arboverpleegkundige in het kwaliteitsregister van V&VN Arboverpleegkundigen.
Samenwerking
De post-hbo opleiding Arboverpleegkundige is ontwikkeld in samenwerking met de beroepsvereniging V&VN Arboverpleegkundigen, het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN en werkvelddeskundigen. Het is de enige NLQF6-geaccrediteerde opleiding tot Arboverpleegkundige in Nederland. Daarnaast werken we met gastdocenten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.
Kosten
De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief werkbezoeken en de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.
Toelatingsvoorwaarden - opleiding Arboverpleegkundige
- Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde. Heb je deze opleiding voor 2016 afgrond? Dan raden we je aan om de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen.
- Heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding? Dan ben je alleen toelaatbaar indien je de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen volgt. In deze situatie adviseren we je contact op te nemen via: secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl
- Je hebt een BIG-registratie.
- Je hebt een stageplaats of een werkplek binnen het werkveld van Arbeid en Gezondheid voor minimaal 8 uur per week.
- Je beschikt over een minimaal hbo-opgeleide praktijkbegeleider.
Kom kennismaken
Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 27 november 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten tijdens de online voorlichting voor Arboverpleegkundige. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur.
TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN
Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.
Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen
De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie.
Heb je een van deze vooropleidingen:
- Mbo-niveau;
- inservice opleiding A/B/Z/anesthesiemedewerker;
- Hbo-v (voor 2016)
Dan adviseren wij de de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.
Wil je starten met een verpleegkundige vervolgopleiding? Kijk dan bij de toelatingsvoorwaarden of het stukje ‘voor wie’ of het volgen van de premodule voor jou noodzakelijk is.
Arboverpleegkundige ingeschaald op niveau 6 (NLQF)
Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie en in het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.
Positionering Arboverpleegkundige
Arboverpleegkundigen zijn als generalisten breed inzetbaar in het gehele werkveld van veiligheid, gezondheid en welzijn. Maar ze zijn ook specialist in preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie.
Het brede profiel van de Arboverpleegkundige is de afgelopen jaren steeds breder geworden. Daarom heeft de V&VN samengewerkt met verschillende partijen om deze positionering te formuleren. Het lezen waard!
Monique Leenders
Monique Leenders is samen met Gerda Woltjer opleidingscoördinator van de opleiding Arboverpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige en de cursus IBD-verpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na de studie psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten.
Gerda Woltjer
Gerda Woltjer is opleidingscoördinator van de op de opleiding Arboverpleegkundige en medecoördinator van de opleiding Praktijkondersteuner en Technisch Thuiszorgverpleegkundige. Voordat Gerda aan de slag ging bij de HAN heeft ze verschillende functies gehad in de zorg, zowel als verpleegkundige, adviseur en manager. Ze is een echte verbinder en heeft veel kennis en ervaring in de eerstelijns zorg. Gerda ziet leren als een continue avontuur, waarin ze cursisten prikkelt om hun eigen uitdaging op te blijven zoeken.
Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.
Incompany of maatwerktraject?
HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 1040. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.
Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Arboverpleegkundige