Post-hbo Assistent Pijnbehandeling

Vrouw zit aan een tafel met een ipad
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 7 oktober 2025

Werk je op een pijnbehandelcentrum en wil je je vaardigheden verbeteren op het gebied van assisteren bij pijnbehandeling en de zorg voor de patiënt met pijn? Volg dan de cursus Assistent Pijnbehandeling bij HAN VDO.

In het kort

    Duur4 lesdagen op dinsdagStartdatum: 07-10-2025, vervolg: 28-10, 11-11, 02-12
    Studielast50 uur in totaal
    Contacturen24 uur in totaal
    AccreditatieIn aanvraag24 punten (V&V)
    Kosten€1775,-Prijspeil 2024

Over de cursus Assistent Pijnbehandeling

Aanhoudende ernstige pijn is een complex fenomeen, waar altijd veel verschillende factoren bij meespelen. Daarom is het van belang om als behandelteam vanuit verschillende invalshoeken (biopsychosociaal) te werken, met de focus op kwaliteit van leven en het versterken van de eigen regie van de patiënt.

Programma
De cursus Assistent Pijnbehandeling is een vierdaagse cursus waarin de verschillende achtergronden van pijn en mogelijkheden van multidisciplinaire behandeling aan de orde komen. We focussen daarbij op de rol van de Assistent Pijnbehandeling en de patiënt die een (medische) behandeling ondergaat bij een pijnbehandelcentrum.

Je maakt vooraf de keuze of je de cursus volgt voor een bewijs van deelname (1 korte opdracht), of voor een certificaat (combinatie van opdrachten die je in de praktijk uitvoert). De combinatie van opdrachten is gericht op aspecten van de zorg die voor, tijdens en direct na een pijnbehandeling van belang zijn. Zoals zorgen voor een optimaal behandelklimaat, zodat de patiënt zo ontspannen mogelijk de behandeling kan ondergaan. Zorgen voor veiligheid en weten wat te doen bij calamiteiten. Of zorgen dat administratief en logistiek alles op rolletjes loopt.

Overleg met je leidinggevende welk traject je gaat volgen. Geef bij de inschrijving je keuze aan in het opmerkingenveld.

Onderwerpen
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Het begrijpen van pijn: het pijnproces.
  • Pijn behandelen volgens het biopsychosociaal model.
  • Multidisciplinaire pijnbehandeling
  • Basisprincipes farmacologie bij pijn.
  • Zorg rondom zenuwblokkades
  • Behandeling van hoofdpijn en migraine.
  • Behandeling met Qutenza en iontoferese
  • Pijn in de palliatieve fase: zenuwblokkades.
  • Zorg rondom TENS.
  • Zorgen voor een optimaal behandelklimaat.
  • Communicatie: gesprekstechnieken.
  • Communicatie: optimaal communiceren.
  • Psychologische aspecten bij chronische pijn.
  • Uitdagingen en (pijn)gedrag.

Werkwijze
De cursus Assistent Pijnbehandeling heeft 4 lesdagen verspreid over enkele maanden. De leeractiviteiten bestaan uit lesvoorbereidingen, lessen en praktijkleren. Om zoveel mogelijk gebruik te maken van aanwezige kennis in de groep, maar ook aan te sluiten bij de leervragen die je hebt, is het belangrijk om goed voor te bereiden en tijdig je leervragen naar de docent te sturen.

Toetsing
Om de cursus Assistent Pijnbehandeling af te sluiten met een bewijs van deelname, voer je een korte opdracht uit in de praktijk naar aanleiding van een gesprek met een patiënt met aanhoudende ernstige pijn. Dit is een inspanningsverplichting).

Wil je de cursus Assistent Pijnbehandeling afsluiten met een certificaat, dan voer je ook nog een combinatie van opdrachten uit in de praktijk. Deze opdrachten worden beoordeeld door je praktijkbegeleider.

Samenwerking
De cursus is ontwikkeld met experts uit het werkveld. Daarnaast werken we met gastdocenten die werkzaam zijn in de praktijk.

Resultaat
Bij het afronden van je cursus ontvang je een bewijs van deelname en de accreditatiepunten die door Kwaliteitsregister V&V zijn toegekend.

Kosten
De kosten voor deze opleiding worden bovenaan deze pagina vermeld. Betaling in 2 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je €50,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Voor wie

  • Je hebt een afgeronde mbo-opleiding Doktersassistent (niveau 4) of Verpleegkunde (niveau 4), inservice-opleiding Verpleegkunde, bacheloropleiding Verpleegkunde of een andere relevante zorgopleiding.
  • Je denkt en werkt minimaal op mbo/hbo-niveau.
  • Je hebt minstens 2 jaar relevante werkervaring.
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Verpleegkundige vervolgopleidingen en - cursussen

 Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een van onderstaande opleidingen: 

Incompany of maatwerk

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:  024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!  

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo cursus Assistent Pijnbehandeling

Vrouw in gesprek, moet lachen. Tijdens de cursus acute pijn service, in de kantine.