Post-hbo Evidence Based Practice in de (Langdurige) Ouderenzorg
Startdatum is nog niet bepaald
Wil jij als (wijk)verpleegkundige, verpleegkundig specialist, PA, arts, paramedicus of psycholoog in de (langdurige) ouderenzorg zorg verbeteren en vernieuwingen implementeren? Dan is de cursus Evidence Based Practice in de (langdurige) ouderenzorg iets voor jou!
Aandacht voor passende zorg is een belangrijk strategisch speerpunt voor zorgorganisaties. De complexiteit van langdurige (ouderen)zorg neemt immers toe. EBP draagt bij aan passende zorg doordat zorg verleend wordt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de zorgvrager en de expertise van de zorgprofessionals. Het kwaliteitskompas ouderenzorg stimuleert en biedt ruimte voor zorgprofessionals om volgens EBP te handelen.
In het kort
Over de cursus Evidence Based Practice in de (langdurige) ouderenzorg
In deze cursus leer je hoe je een beslissing kunt nemen over de beste zorg voor een zorgvrager op basis van de principes van EBP. Hoewel EBP vast aan bod is gekomen in je opleiding, blijkt het in de praktijk lastig om daadwerkelijk toe te passen. Deze cursus is bedoeld om je EBP-kennis en EBP-vaardigheden weer op peil te brengen en te reflecteren op je eigen houding ten opzichte van EBP. Wat draag jij uit? Je krijgt handvatten hoe je EBP kunt integreren in de dagelijkse veeleisende praktijk. Tijdens de bijeenkomsten werk je aan een Critical Appraisal of a Topic (CAT) over een zelfgekozen thema. Informatievaardigheden en het zoeken, lezen en beoordelen van bewijslast in PubMed maar ook in bijvoorbeeld richtlijnen, de databank erkende interventies van Vilans en de UKON- toolspagina staan centraal.
Samenwerking
Na succesvolle projecten over het ontwikkelen van een Evidence Based Practice (EBP)-cultuur in teams van verpleegkundigen en verzorgenden in het verpleeghuis door het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening (HAN) en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), starten de HAN en UKON met een scholingsaanbod over (EBP) in de dagelijkse praktijk van de ouderenzorg.
Het programma van de cursus Evidence Based Practice in de (langdurige) ouderenzorg
Introductie in EBP handelen
Dag 1 is een inleiding in EBP als 1e voorbereiding op het schrijven van een CAT. Een inleiding in EBP is nodig om je verworven kennis in eerdere opleidingen op te frissen en een breed kader te schetsen van de toepassing van EBP in de praktijk. In EBP zijn naast het beste bewijs uit wetenschappelijk onderzoek ook de wensen en voorkeuren van de bewoner(s) opgenomen en de professionele expertise van jezelf en je collega’s. Deze benadering geeft aan hoe EBP oorspronkelijk bedoeld is en hoe je op deze manier bijdraagt bij aan de beste zorg en een lerende houding van de professionals. In dit 1e deel bespreken we met elkaar: Wat is EBP? Wat is het niet? Waarom en hoe pas je het toe in de praktijk? Hoe verhoudt EBP zich tot de toename van complexiteit van zorg en personeelstekorten in ouderenzorg? Wat is jouw visie op EBP? Hoe motiveer je jouw collega’s voor EBP? Tijdens deze dag is er ook aandacht voor het door het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening ontwikkelde Handboek EBP.
Het maken van een CAT, stap 1 t/m 3
Dag 2 van de cursus omvat de eerste 3 van de 6 stappen van een CAT. Dit zijn de stappen:
1. Praktijkprobleem / klinische vraag
2. Vraagstelling en de PICO
3. Zoekstrategie (methode en resultaten).
Een CAT begint altijd met een vraag uit de praktijk. Om deze vraag snel te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je deze praktijkvraag kunt omzetten in een beantwoordbare vraag via de PICO-structuur. Vanuit deze structuur kun je vervolgens een zoekstring opstellen. PubMed is één van de grootste medische databanken en kent veel zoekmogelijkheden. Tijdens dag 2 komen de mogelijkheden van PubMed aan de hand van een voorbeeld aan bod. Je gaat aan de slag met je eigen zoekstrategie in PubMed. Naast PubMed zijn er natuurlijk tal van andere kennisbronnen waar je wetenschappelijke kennis kunt vinden, zoals websites van kennisorganisaties, academischenetwerken, kennisbanken, vakbladen en symposia. We bespreken hoe je hiermee in de dagelijkse praktijk up-to-date kunt blijven en hoe je deze kennisbronnen kunt gebruiken voor je CAT. Ook is er aandacht voor het presenteren van de opbrengst van de zoekacties.
Het maken van een CAT, stap 4 t/m 6
Dag 3 omvat de laatste 3 van de 6 stappen van een criticial appraisal of a topic (CAT). Dit zijn de stappen:
4. Kritische beoordeling van de gebruikte artikelen
5. Conclusies
6. Toepassing in de praktijk en aanbevelingen.
Het kritisch beoordelen van de gevonden artikelen is een belangrijke stap in een CAT omdat je bij het interpreteren van de resultaten rekening moet houden met de validiteit van de bevindingen. We besteden ook aandacht aan de toepasbaarheid van de bevindingen in de praktijk, het integreren van de wetenschappelijke kennis met de wensen en voorkeuren van de zorgvrager en de professionele expertise van jezelf en je collega’s. Ook komt het presenteren van de CAT aan bod.
Mini-symposium - presentaties
Tijdens een mini-symposium in één van de deelnemende zorgorganisaties presenteren alle cursisten hun CAT. Collega-zorgprofessionals, leidinggevenden, managers en bestuurders van alle cursisten zijn uitgenodigd.
Voor wie is de cursus Evidence Based Practice in de (langdurige) ouderenzorg bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor hbo-verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, (basis)artsen, specialisten ouderengeneeskunde, paramedici, psychologen, en UKON-science practioners die werken in de (langdurige) ouderenzorg. Ben je mbo-verpleegkundige? Dan houden we een intakegesprek om te kijken wat je al weet over EBP.
Toetsing en resultaat
De cursus wordt afgesloten met een presentatie tijdens het mini-symposium op de laatste middag waar ook je collega-zorgprofessionals, leidinggevenden, managers en bestuurders zijn uitgenodigd.
Na het afronden van de post-hbo ontvang je een certificaat.
Duur
Het lesprogramma bestaat uit 4 dagdelen:
- Dag 1: woensdag 9 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Locatie HAN Nijmegen, GWW
- Dag 2: woensdag 6 november van 14.00 tot 17.00 uur. Locatie: HAN Nijmegen, GWW
- Dag 3: woensdag 4 december van 14.00 tot 17.00 uur een online bijeenkomst
- Dag 4: woensdag 15 januari van 14.00 tot 17.00 uur een afsluitend mini-symposium op locatie UKON-organisatie.
Cursisten aan het woord
Wat houdt het in om de cursus Evidence Based Practice (EBP) in de (langdurige) ouderenzorg te volgen? Wat hebben cursisten geleerd en hoe integreren ze hun nieuwe kennis in hun huidige werkzaamheden? 4 cursisten aan het woord.
Maak kennis met het team
Docenten binnen de cursus
Viviane Knoops
DocentOpleider en adviseur, Academie Gezondheid en Vitaliteit, HAN University of Applied Sciences, Nijmegen.
Marleen Lovink
DocentVerplegingswetenschapper en post-doc onderzoeker bij UKON, Radboudumc Nijmegen.
Harmke Hulshof
DocentOpleidingscoördinator van de opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie en geeft les op het gebied van onderzoek, verbeterplannen en samenwerken in (zorg)netwerken, HAN VDO, Nijmegen.
Vervolg
Op dit moment werken we aan een vervolg van de cursus Evidence Based Practice (EBP) in de (langdurige) ouderenzorg. Naast dat je praktisch met je eigen praktijkvraag aan de slag gaat in cursus 1, zijn implementatie in de zorgteams en persoonlijk en professioneel leiderschap belangrijke thema’s in het vervolgaanbod. Wie ben ik en waar sta ik voor in het verbeteren van de kwaliteit van zorg? Hoe positioneer ik mezelf om mijn invloed te vergroten en collega’s in veranderingen mee te nemen? Naast persoonlijk en professioneel leiderschap is verandermanagement ook een belangrijk thema in het aanbod. Hoe voer ik deze vernieuwing in, waar loop ik tegenaan en hoe ga ik hiermee om? Mocht je interesse hebben in het vervolgaanbod neem dan contact op via:
Aanbod Verpleegkundige vervolgopleidingen
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: https://www.han.nl/studeren/scholing-voor-werkenden/zorg-vitaliteit/
Incompany of maatwerk
Zowel cursus 1 als cursus 2 en 3 bieden we ook in company aan. Bovendien is een op maat EBP traject altijd mogelijk. Interesse? HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40 of stuur een e-mail naar coordinatie.VDO-gezondheid@han.nl. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.