Post-hbo Kauw Observatie en Evaluatie-instrument (KOE)
De opleiding start 1 juni 2025
Werk jij als logopedist regelmatig met kinderen die moeite hebben met kauwen? Zie jij kinderen met lichamelijke beperking die kokhalzen of zich verslikken bij het eten van vast voedsel? Met het Kauw Observatie Evaluatie instrument speur je naar de onderliggende oorzaken van de kauwproblemen.
In het kort
Over KOE
KOE is een instrument om de ontwikkeling van kauwen te volgen. KOE kun je gebruiken naast de Nijmeegse Observatielijst Lepelvoeding (NOL) en de Eating and Drinking Ability Classification System for lndividuals with Cerebral Palsy (EDACS). De betrouwbaarheid en validiteit van KOE is vastgesteld bij jonge kinderen van 0 tot 6 jaar, kinderen met cerebrale parese, premature kinderen en kinderen met een totale schisis. Met KOE kijk je naar de verschillende orale bewegingen van het kauwen. Je bepaalt wat de juiste interventie is en wat het effect van de interventie is.
Voor wie is deze training?
- Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Logopedie of een getuigschrift van een gelijkwaardige opleiding.
- Je werkt met kinderen met motorische eetproblemen.
Wat ga je doen?
Tijdens de training leer je gedetailleerd te kijken naar kauwbewegingen en kun de juiste score interpreteren. Je leert meer over:
- kauwbewegingen
- kauwontwikkeling bij kinderen;
- de ontwikkeling van het KOE-instrument;
- vaardigheid bij het classificeren van het instrument;
Werkwijze
De cursus duurt 2 dagdelen. Tijdens de training leer je het scoreformulier gebruiken en bespreken we scorefilmpjes. Tussen de 2 bijeenkomsten ga je zelf aan de slag met het scoren. Je krijgt veel ruimte om vragen te stellen en om praktijkervaringen in te brengen.
Resultaat
Ben je 100% bij de training aanwezig geweest en je hebt 5 opnames gescoord? Dan ontvang je een bewijs van deelname met accreditatiepunten.
Toelichting op de kosten
- De kosten voor de cursus zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, koffie en thee.
- Je betaalt de kosten voor de startdatum.
Over de trainer
Lianne Remijn heeft Logopediewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en was 22 jaar werkzaam als logopedist in het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.
Lianne Remijn is in 2017 gepromoveerd op het onderzoek “Mastication in children with cerebral palsy”. Ze ontwikkelde en testte een klinische observatielijst om de kauwbeweging van kinderen te meten. Dit onderzoek is de basis voor de training Kauw Observatie Evaluatie.
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.
Nieuwsgierig?
Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo traject. Bij de post-hbo leertrajecten in het paramedisch domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Dit doen we door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!