Post-hbo Medewerker Acute Pijn Service (APS)
De opleiding start13 januari 2026
Wil je als Medewerker Acute Pijn Service je kennis en vaardigheden uitbreiden. Zoek je verdieping in je deskundigheid op het gebied van consultatie en advisering bij acute complexe pijnproblemen.
In het kort
Medewerker Acute Pijn Service (APS)
Wil je als Medewerker Acute Pijn Service je kennis en vaardigheden uitbreiden? Zoek je verdieping in je deskundigheid op het gebied van consultatie en advisering bij acute complexe pijnproblemen? Volg nu dan de specialisatie tot Medewerker Acute Pijn Service (APS) bij HAN VDO. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als medewerker APS binnen je instelling.
De medewerker Acute Pijn Service is een professional die ingezet kan worden bij consultatie, coördinatie, ondersteuning, monitoring en deskundigheidsbevordering bij acute complexe pijnproblematiek. De medewerker APS werkt nauw samen met de betrokken disciplines binnen het ziekenhuis om optimale kwaliteit en veiligheid van acute pijnzorg te realiseren. Optimale acute pijnzorg is gebaseerd op werken volgens biopsychosociaal model en conform de laatste inzichten uit de wetenschappelijke literatuur.
Voor wie
Verpleegkundige niveau 4, 5 of gespecialiseerd, verpleegkundig specialist, anesthesiemedewerker, physician assistant.
Programma
Behalve meer kennis en vaardigheden op gebied van acute pijnzorg, word je getraind in onder meer klinisch redeneren, anatomie en fysiologie van pijn, farmacologie, regionaal anesthesie, niet-farmacologische technieken, consultatie, complexe gespreksvoering en organisatie van de acute pijn service.
Onderwerpen en thema’s die onder meer aan de orde komen zijn:
- klinisch redeneren (onder andere pijnbeoordeling, diagnostiek, interventies)
- anatomie en fysiologie van pijn
- preventie en scannen van risicofactoren chronische pijn
- farmacologie
- regionaal anesthesie
- niet-farmacologische technieken
- consultatie
- complexe gespreksvoering
- organisatie van de acute pijn service
- patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg
Werkwijze
Tijdens de lesdagen gaan we in verschillende werkvormen aan de slag met de lesstof. Er wordt veel zelfstandigheid en een actieve inbreng verwacht. Zo wordt veel gewerkt aan de hand van zelf ingebrachte casuïstiek.
De opleiding is sterk praktijkgericht, gebaseerd op het verwerven van competenties zoals die zijn aangegeven volgens de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM), de Beroepsvereniging van Recoveryverpleegkundigen (BRV) en de V&VN Pijnverpleegkundigen. Verschillende manieren van leren komen aan bod: online leren, contactonderwijs, praktijkleren (casusuitwerking, werkbezoek) en zelfstudie. Er wordt steeds een link gelegd tussen situaties uit de praktijk en evidence based werken.
De meeste docenten zijn werkzaam in het werkveld als anesthesioloog/pijnarts, pijnconsulent, klinisch farmacoloog of verpleegkundig specialist.
Competenties en toetsing
Toetsen van competenties vindt plaats door middel van individuele opdrachten en groepsopdrachten. Individuele opdrachten bestaan uit het maken van (online) kennistoetsen en praktijktoetsopdrachten (casusuitwerking). Gezamenlijke opdrachten worden uitgevoerd binnen de lessen over klinische advisering en complexe communicatie.
Certificaat
Je ontvangt een HAN VDO certificaat als
- alle opdrachten met een voldoende of voldaan hebt afgerond.
- minimaal 80% aanwezig bent geweest tijdens de lesdagen.
- een positieve beoordeling hebt van de supervisor op je werkplek.
Samenwerking
In samenwerking met V&VN Pijnverpleegkundigen en NVAM.
Toelichting op de kosten
- Inclusief (digitaal) studiemateriaal.
- Exclusief literatuur (maximaal € 300,-).
- Je betaalt de kosten voor de startdatum.
-
Betaling in (maximaal 3 termijnen is mogelijk). Hiervoor betaal je € 50 extra. Vermeld in het aanmeldformulier 'termijnbetaling' in het opmerkingenveld.
TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN
Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.
Postdoc | Rianne van Boekel
In 2019 kreeg Rianne Boekel -als gepromoveerd onderzoeker en hbo postdoc- subsidie voor het onderzoeksproject 'Pijn op één lijn' (NWO/SIA). Haar doel? De verdere ontwikkeling van het thema ‘Intensieve pijnzorg’ voor verpleegkundigen en paramedici en de verbinding met onderwijs en onderzoek. Zij onderzocht daarnaast -in samenwerking met het Radboudumc- ook de vraag: ‘Hoe kunnen patiënten vóór een operatie geïdentificeerd worden als risico-patiënt voor het krijgen van postoperatieve pijn’?
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.