Post-hbo Motiverende Gespreksvoering incompany (basis)
Startdatum in overleg
In de basistraining Motiverende Gespreksvoering (MGV) bij de HAN leer je hoe je gedragsverandering tot stand brengt. Je oefent je aardigheden tijdens de training, maar ook in je werksituatie met cliënten.
Motiverende Gespreksvoering incompany (basis)
In het kort
Volg de training Motiverende Gespreksvoering incompany
De HAN verzorgt trainingen Motiverende Gespreksvoering (kennismaking, basis of vervolg) in huis op locatie van jouw organisatie voor specifieke doelgroepen, zoals diabetesteams, dialyseteams, leefstijladviseurs, diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, looptherapeuten, zichtbare schakel-wijkverpleegkundigen, zorggroepen, artsen, sociaal werkers, jeugdzorgwerkers, vaktherapeuten, arbodiensten, docenten en (studie)loopbaanbegeleiders. Desgewenst maken we een programma op maat, toegespitst op de wensen en behoeften van de organisatie.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoon 024 - 351 1030 of per mail Team.LLO.APS@han.nl.
Meer grip op gedragsverandering
Gedragsverandering is meestal een langzaam en moeizaam proces. Tegenstrijdige gevoelens en gedachten kunnen het veranderingsproces van de cliënt belemmeren. Met Motiverende Gespreksvoering krijgen je en de cliënt meer grip op dit proces. Je gaat doelgericht in gesprek om de eigen motivatie en bereidheid tot verandering van de cliënt te versterken. Je verbetert de effectiviteit van jouw persoonlijk handelen door op gerichte wijze in gesprek te gaan over gedragsverandering. Samen met je cliënten, respectvol, met compassie en vraaggestuurd.
Toepassing in eigen praktijk
Volg je de training bij de HAN, dan weet je zeker dat je aan de slag gaat met Motiverende Gespreksvoering zoals het bedoeld is en bewezen effectief blijkt. Toepassing in eigen praktijk is altijd onderdeel van de training. Je voert gesprekken met cliënten. Op de laatste dag analyseer je deze gesprekken met de trainer en medecursisten. Met een meetinstrument/checklist beoordeel je jouw vaardigheden in Motiverende Gespreksvoering. Kortom, je brengt het geleerde direct in praktijk.
Deskundige en ervaren trainers
Onze trainers hebben ruime ervaring met Motiverende Gespreksvoering, en bij voorkeur ook met het werkveld van de cursisten. Trainers die lid zijn van MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers) komen regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen, te trainen en nieuwe onderzoeken te bespreken. Onze trainers organiseren jaarlijks een intervisiedag. Zo blijven alle trainers voortdurend in ontwikkeling en op de hoogte van de laatste inzichten.
Voor wie
Toelating
- Je werkt in de gezondheidszorg
- Je begeleidt cliënten
- Je denkt en werkt op hbo-niveau
- Je hebt een passieve beheersing van het Engels (lezen en verstaan)
- Je kan voor de praktijkopdracht audio-opnamen maken van gesprek met cliënten
Programma
De basistraining Motiverende Gespreksvoering bestaat uit een mix van theorie, inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspelen, discussies, praktijksimulaties en oefeningen. Daarnaast is er veel aandacht voor praktische vaardigheden.
Onderwerpen
- Motivatie: wat motiveert je en hoe komt motivatie tot stand?
- Motiverende Gespreksvoering: definitie, spirit en discrepantie met jouw huidige werkwijze
- De vier processen: verbinden, focussen, ontlokken, plannen
- Stages of change: gedragsverklaringsmodel, fasering, herkenning
- Basistechnieken: open vragen, bekrachtigen, samenvatten, reflectief luisteren
- Het geven van informatie en advies
- Focussen in gesprek, diverse vormen
- Ambivalentie exploreren
- Verandertaal en behoudtaal: uitnodigen tot en versterken van verandertaal
- Omgaan met wrijving, weerstand
- Meetinstrument/checklist voor het beoordelen van gesprekken
Competenties
- Theoretische en conceptuele achtergrond van Motiverende Gespreksvoering
- Attitude, basistechnieken en specifieke gespreksvaardigheden
- Beoordeling eigen vaardigheden rondom Motiverende Gespreksvoering
Werkwijze
Toetsing
- Je voert gesprekken met cliënten. Op de laatste dag analyseer je deze gesprekken met de trainer en medecursisten. Met een meetinstrument/checklist beoordeel je jouw vaardigheden in Motiverende Gespreksvoering. Deze beoordeling geldt als de afsluitende toets.
Certificicaat en accreditatie
- Certificaat. Bij volledige participatie en minimaal een voldoende voor de toets ontvangt deelnemer een certificaat, gebaseerd op de contacturen, het bestuderen van literatuur en trainen van vaardigheden in eigen praktijk. Het aantal accreditatiepunten varieert per accrediterende instantie.
- Bewijs van deelname. Bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toets ontvangt deelnemer een bewijs van deelname met het aantal studiebelastinguren (niet geaccrediteerd) gebaseerd op de gevolgde contacturen.
Op uw verzoek onderzoeken we de mogelijkheden om deze training voor een andere beroepsgroep te laten accrediteren. De kosten die de accrediterende instantie de HAN hiervoor in rekening brengt worden aan u doorbelast.
Goed om te weten
- De cursus omvat 2 dagen met 1 terugkomdag(deel)
- De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Bij het analyseren van de gevoerde gesprekken tijdens de terugkomdag wordt de groep gesplitst
Samenwerking
Deze training is ontwikkeld door mensen in het werkveld en wordt mede mogelijk gemaakt door:
- Stichting Voedingscentrum Nederland
- ZonMw
- Diabetes and Nutrition Organization (DNO)
Projectgroep
Deze training wordt actueel gehouden en aangepast door een projectgroep bestaande uit:
- Corine Vernooij, lid MINT, Motivational Interviewing Network of Trainers, freelance docent/trainer bij Corine Vernooij, Mens & Motivatie;
- Clementine Wentink, lid MINT, Motivational Interviewing Network of Trainers, diëtist Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s Hertogenbosch;
- Melissa Zevenhoven, docent Voeding en Diëtetiek, projectleider, Academie Paramedische Studies, HAN University of Applied Sciences.
Ontwikkeling van training
De training is ontwikkeld door mw. C.J.E. Aarsen en mw. drs. F.J.M. Spikmans, Stichting Voedingscentrum Nederland met behulp van de klankbordgroep:
- Dhr. R. Bes, MI-trainer/adviseur, Stichting Centre for Motivation & Change, Postbus 1200 CA Hilversum, www.motivationalinterview.nl
- Dhr . prof.dr.ir. J. Brug, hoogleraar Determinanten van de Volksgezondheid, Instituut voor Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam, hoogleraar Voedingsgedrag, Capaciteitsgroep Gezondheidsvoorlichting, Universiteit Maastricht
- Dhr. drs. M.E. Havinga, docent Communicatie en stage, Hanzehogeschool Groningen, Voeding & Diëtetiek/Food and Business
- Mw. M.E. Linden-Wouters, docent Communicatie en voorlichtingskunde, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Voeding & diëtetiek
- Mw. J. Murris, diëtist, Amsterdam Thuiszorg, regio Zuid-Oost
- Mw. J.M. Vernooij, diëtist, freelance docent/trainer, voormalig bestuurslid Diabetes and Nutrition Organization
Voor wie
- Artsen
- Diëtisten
- Fysiotherapeuten
- Ergotherapeuten
- Logopedisten
- Oefentherapeuten
- Verpleegkundigen
- Praktijkondersteuners
- Maatschappelijk werkers
- Jeugdzorgwerkers
- Vaktherapeuten
- Docenten / trainers
- (Studie)loopbaanbegeleiders
Liever op locatie bij de HAN?
Je kan deze training ook volgen op locatie van de HAN aan de Groenewoudseweg 1 in Nijmegen. De groep cursisten bestaat uit mensen van verschillende organisaties. Klik hier om direct naar de opleidingspagina te gaan, waar je je ook kunt aanmelden.
Nieuwsgierig?
Mail ons als je interesse hebt om voor jouw medewerkers deze training incompany aan te bieden. Wij sturen je dan vrijblijvende informatie. Het is ook mogelijk om eerst een kennismakingstraining op locatie aan te bieden. Informeer naar de mogelijkheden.