Post-hbo Persoonsgerichte Voedingstherapie bij Diabetescomplicaties

Studenten lachen naar elkaar.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start14 mei 2025

Wil jij je verder verdiepen en vaardig worden in een persoonsgerichte benadering bij voedingstherapie in relatie tot diabetescomplicaties om jouw werk als diëtist in de eerste of tweede lijn nog beter te kunnen uitvoeren? Volg dan deze online post-hbo cursus bij de HAN.

Deze cursus is vernieuwd!

Na het volgen van deze cursus kun je een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van jouw beroep als diëtist en ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We hopen dat de cursus je inspireert om met de opgedane kennis aan de slag te gaan.

In het kort

    2 dagdelenDuurStart: 14-05-2025, Vervolg: 20-06-2025. Lestijden online: 9.15-12.30 uur
    11 uurStudiebelasting
    6 uurContacturen5 uur zelfstudie
    In aanvraagAccreditatieADAP
    € 395,-Kosten€ 345,- voor leden NVD, DCN, CODIE, VBVD en FOOD

Volg de vervolgcursus Persoonsgerichte Voedingstherapie bij Diabetescomplicaties
Het volgen van de cursus stelt je in staat jouw patiënten met micro- en macrovasculaire complicaties ten gevolge van diabetes, zoals nefropathie, neuropathie en cardiovasculaire complicaties, beter te begeleiden en te ondersteunen bij zelfmanagement.

Toelating

  • Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond of vergelijkbaar.
  • Je hebt een certificaat van de HAN basiscursus Voeding en Diabetes 
  • Je bent werkzaam in de eerste of tweede lijn of hebt belangstelling voor diabetes in relatie tot voeding en complicaties.

Programma

Tijdens deze module wordt actuele kennis aangeboden en er wordt gewerkt aan vaardigheden om opgedane kennis te kunnen toepassen. De behandeling met een combinatie van verschillende soorten diabetesmedicatie heeft hierin een plaats, evenals de voedingstherapie bij diabetes in combinatie met de aanwezigheid van complicaties en persoonlijke kenmerken zoals cultuur, geloof, budget etc. 

Onderwerpen

  • Persoonsgericht behandelen bij voedingstherapie in relatie tot diabetesmedicatie in combinatie met aanwezigheid van complicaties.
  • Verbeteren van de kwaliteit van leven van de mens met diabetes, door het verlichten van de last die het dieet soms met zich meebrengt, specifiek bij aanwezigheid van complicaties.
  • Het door middel van effectieve voedingsadviezen bijdragen aan het terugdringen van complicaties.
  • Het door middel van persoonsgerichte voedingstherapie bijdragen aan aanwezigheid van complicaties met daarbij aanwezige factoren als religie, cultuur, budget en levensverwachting.
  • Bevorderen van zelfmanagement.
  • Deskundig en professioneel overleggen en samenwerken met overige (diabetes)hulpverleners.

Werkwijze

Voorafgaande aan en tijdens de cursus heb je toegang tot de online leeromgeving, waar het cursusmateriaal staat en waar je de weblecture van een internist kunt raadplegen. Een diëtist, die alles weet over het begeleiden van cliënten met diabetes, begeleidt deze cursus en licht de bestudeerde literatuur toe. Via zelf ingebrachte casussen maak je meteen de vertaalslag naar je dagelijkse praktijk. Ook ontdek je wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je werkwijze. Kortom, theorie en praktijk gaan hand in hand. 

Competenties

Na afronding van deze online cursus kun je:

  • behandelmogelijkheden benoemen voor de patiënt met diabetes van  (combinatie van)  diabetesmedicatie in combinatie met aanwezigheid van complicaties volgens de bestaande richtlijnen.
  • voedingsadviezen toepassen in relatie tot het werkingsprofiel van  (combinatie van) diabetesmedicatie.
  • relevante bijwerkingen benoemen van diabetesmedicatie met een relatie naar het dieetadvies c.q. voedingspatroon.
  • (combinatie van) diabetesmedicatie afstemmen met voeding en beweging.
  • voedingsadviezen toepassen bij diabetescomplicaties te weten (beginnende) nefropathie, hypertensie, hart- en vaatziekten, neuropathie en retinopathie.
  • onderzoeksresultaten interpreteren, waaronder laboratoriumuitslagen als ook zelfcontrole dagcurves.
  • persoonsgericht behandelen bij voedingstherapie in relatie tot (combinatie van) diabetesmedicatie en aanwezigheid van complicaties.
  • persoonsgericht behandelen bij de relatie van voeding met beweging en/of stress en/of ziekte en het gebruik van bepaalde (combinatie van) diabetesmedicatie.
  • persoonsgericht behandelen bij voedingstherapie in relatie tot laboratorium- en zelfcontrole uitslagen.
  • met overige (diabetes)hulpverleners c.q. diabetesteamleden overleggen in relatie tot de voedingstherapie en (combinatie van) diabetesmedicatie.

Toetsing

  • Voldaan aan (op tijd) aanleveren huiswerkopdrachten.
  • Voldoende voor uitwerking opdracht individuele casuïstiek rondom een praktijkvoorbeeld en een presentatie daarvan.
  • 100% aanwezigheid.

Resultaat

  • Certificaat
    Bij volledige participatie en voldaan aan de punten vermeld onder toetsing ontvang je een certificaat met accreditatiepunten, gebaseerd op de contacturen, het bestuderen van literatuur en trainen van vaardigheden in eigen praktijk. 
  • Bewijs van deelname
    Bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toets ontvang je een bewijs van deelname met het aantal studiebelastinguren (niet geaccrediteerd) gebaseerd op de gevolgde contacturen

Toelichting op de kosten

  • Inclusief digitaal studiemateriaal
  • Je betaalt de kosten voor de startdatum
  • Betaling in 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra. 

Door wie

Coördinatie

  • Marga Strijbos

Trainers

  • Syska Walgemoet
  • Elise Kuipers
  • Clementine Wentink

Projectgroep

Deze vervolgmodule is in 2022/2023 ontwikkeld en beoordeeld door:

  • Clementine Wentink, diëtist, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch
  • Syska Walgemoet, diëtist, Gelre ziekenhuizen, Apeldoorn
  • Elise Kuipers, dietist en leefstijlcoach, zelfstandig gevestigd, Amsterdam
  • Gerda van Rooijen, diëtist, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg/Waalwijk
  • Marianne Knape, diëtist, zelfstandig gevestgid, Wassenaar/Katwijk/Valkenburg (ZH)
  • Wilma Broers-Verburgt, docent Voeding en Diëtetiek, HAN_University of Applied Sciences, Nijmegen
  • Marga Strijbos, docent Voeding en Dietetiek, projectleider LLO-APS, HAN_University of Applied Sciences, Nijmegen

Zoek je maatwerk?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over een incompany leertraject online of op locatie of de ontwikkeling van een leertraject op maat. Wij zijn bereikbaar op telefoon: 024 - 351 1030 of per mail: Team.LLO.APS@han.nl

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Nieuwsgierig?

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo traject.  Bij de post-hbo leertrajecten in het paramedisch domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Dit doen we door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

HBO studenten houden projectoverleg met laptop buiten bij de kantine van groenewoudseweg