Post-hbo Samenlevingsopbouw: Samenwerken aan Sociale Kwaliteit

Groep studenten met een docent spelen een spel met een stift. (verzadiging en kleurbalans bewerkt)
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Zoek jij structurele oplossingen voor actuele uitdagingen in het sociaal domein? De post-hbo opleiding 'Samenlevingsopbouw: samenwerken aan sociale kwaliteit' leert je domeinoverstijgend samenwerken aan een inclusieve, rechtvaardige samenleving, waarin ieders welzijn en participatie centraal staat

In het kort

    14 dagenDuurStart 29-11-2024 Vervolg 13-12, 10-01-2025, 31-01, 21-02, 14-03, 04-04, 23-05, 13-06, 04-07, 05-09, 26-09, 31-10 en 28-11
    240 uur totaalStudiebelasting
    Een deel hiervan zet je direct in voor je eigen praktijk. Heb je hier vragen over neem dan contact met ons op.
    112 uurContacturen
    In aanvraagAccreditatie
    Voor deze leergang wordt accreditatie aangevraagd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en Registerplein.
    € 4395,-Kosten

Meer je weten? Bekijk de video's!

Wil meer weten over de cursus of waarom het een toegevoegde waarde heeft? We hebben twee video's opgenomen:

  • Werkveld: uit de praktijk met Hanspaul Maarseveen (Rijnstad) en Angela Jansen (Santé partners)
    https://youtu.be/omXe9LSHUvk
  • Lectoraten: Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit met lector Lisbeth Verharen en Lectoraat Wijkverpleging met lector Minke Nieuwboer
    https://youtu.be/FmccQtKLUUI

Samenlevingsopbouw: samenwerken aan sociale kwaliteit

Ben jij op zoek naar structurele sociale oplossingen voor actuele maatschappelijke uitdagingen in het sociaal domein? Zaken als welzijn, gezondheid, wonen, zingeving, veiligheid, eenzaamheid en een duurzame toekomst vragen steeds meer aandacht.   

Er is grote behoefte aan sociaal professionals die werken vanuit de gedachte van samenlevingsopbouw. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een collectieve benadering en maatschappijkritische aanpak. In deze post-hbo cursus leren deelnemers domeinoverstijgend samenwerken aan een inclusieve, rechtvaardige samenleving, waarin goed wonen, leven en samenleven centraal staat.  

Als professional of vrijwilliger werk jij binnen welzijn, zorg en/of wonen in een wijk, dorp of stad. Welbevinden en samenleven van (groepen) mensen in de samenleving zijn jouw drijfveren. Je staat dichtbij de leefwereld van mensen. Je signaleert knelpunten en drempels waardoor groepen mensen buitengesloten worden. De complexiteit van sociale vraagstukken vraagt om herpositionering en empowerment van de sociaal professional; jij wordt de aanjager van sociale verandering. Goed kunnen schakelen tussen beleid en praktijk is daarbij van belang. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen burgers, professionals en beleid.

“Sociale kwaliteit is de mate waarin mensen de mogelijkheden hebben om te participeren in sociale relaties op een manier die hun welzijn, capaciteiten en individueel potentieel verbetert”.

Voor wie

Sociaal professionals in diverse branches: zorg, welzijn en wonen. Zoals opbouwwerker, wijkverpleegkundigen, sociaal (cultureel) werker, kwartiermakers, buurtcoach, woonconsulenten. Deze post-hbo opleiding is iets voor jou wanneer je op hbo-niveau werkzaam bent in organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen.
Als professional of vrijwilliger ben je minimaal 12 uur per week actief in het werkveld.

>> Ben jij bijvoorbeeld beleidsmedewerker en wil jij je alleen verdiepen in het theoretisch deel? Kijk dan bij Samenlevingsopbouw: theorie van sociale kwaliteit

Toelatingsvoorwaarden

Je bent in het bezit van een relevant hbo-diploma en werkzaam binnen het sociaal domein als professional of vrijwilliger.

Direct toelaatbaar met:

  • Hbo-diploma (relevant diploma in zorg, welzijn, sociale domein) + relevante werkplek en werkervaring.

Toelaatbaar na intakegesprek:

  • Mbo-4-diploma (relevant diploma in zorg, welzijn of sociaal werk)
  • Zij-instromer met relevante werkervaring in een hbo-functie. Met een hbo-diploma vanuit een ander werkveld/discipline word je voor een intake uitgenodigd.

Programma

Het programma van 14 lesdagen biedt theoretische colleges waarin je duidelijkheid krijgt over de belangrijkste kaders en uitgangspunten. Samen met docenten uit het werkveld ga je aan de slag met hoe je vervolgens methodisch aan de slag kunt gaan in je eigen praktijk.

De vier condities van sociale kwaliteit: sociaal-economische zekerheid, sociale inclusie, sociale cohesie, sociale empowerment vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarnaast komen ook andere relevante theorieën en methoden van werken aan bod:

Thematische onderdelen in het programma zijn onder andere:

  • waarde en condities voor het werken aan Sociale Kwaliteit;
  • politiserend werken;
  • wijkgericht ondernemen;
  • impact creëren;
  • co-creatief ontwerpen;
  • buurtgerichte aanpakken;
  • ABCD;
  • werken met tools, zoals de gesprekskaarten Waarden van Welzijn.

De opleiding biedt 7 intervisiemomenten, waarin je binnen de leergroep uitwisselt en begeleidt wordt in het werken aan producten voor je eigen praktijk. Kennisontwikkeling en peer coaching in leergroepen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Actuele kennis en verbonden aan onderzoek

De opleiding is verbonden aan het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. En geeft toegang tot actuele kennis uit praktijkgericht onderzoek van ook het Lectoraat Sociaal Duurzame Praktijken.

Kennis van experts op het gebied van methoden van werken, gebruik van tools in samenlevingsopbouw, werken met ervaringsdeskundigheid en sociaal artistieke samenwerking wordt aangeboden.

Werkwijze

Je maakt in de opleiding gebruik van een interprofessionele setting in cross- sectorale samenwerkingsverbanden. Aan de hand van een eigen thema in jouw (werk)context.  Aan de hand van een eigen thema in jouw (werk)context.

In een traject van ‘samenwerkend onderzoekend leren’ ontwikkel je jouw vermogen om aan de slag te gaan met praktijkontwikkeling in complexe sociale vraagstukken. Gezamenlijke kennisontwikkeling en werken in leergroepen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. In leergroepen werk je aan aan het versterken van de eigen professionele identiteit.

In deze opleiding werk je co-creatief samen met collega’s, beleid en bestuur aan structurele vernieuwing in de eigen werkpraktijk.

  • De principes van samenwerkend leren zijn belangrijk in de opleiding.
  • In leergroepen van 5 tot 7 medestudenten, leer je de competenties behorend bij de beroepstaken: onderzoekend vermogen, verbindend handelen en innoveren binnen de verschillende samenwerkingsniveaus, in je eigen leerproces toe te passen.
  • Je neemt de regie van het leren in eigen hand en wordt daarbij begeleid door de docenten.

Leeromgeving en begeleiding

Naast intensieve begeleiding tijdens de opleiding maak je gebruik van een digitale leeromgeving en digitale communicatiemiddelen waar je je leerproces en ervaringen kunt delen. Gezamenlijke kennisontwikkeling en peer coaching in leergroepen vormen een belangrijk onderdeel van de cursus. De leergroepen worden begeleid door de intervisiebegeleider van de cursus die tevens je aanspreekpartner is gedurende de cursus. 

Toetsing

Je toont je verworven competenties aan door de onderstaande beroepsproducten. Bij elke opdracht ontvang je inhoudelijke feedback op:

  • de uitwerking van een complex sociaal vraagstuk;
  • de bespreking van een gesprekssituatie in een interdisciplinair verband inclusief reflectie daarop;
  • het uitwerken en presenteren van een innovatievoorstel vanuit je waarnemingen in de praktijk met een theoretische onderbouwing;
  • een reflectieverslag over je leerproces.

Resultaat

Je ontvangt een certificaat.

Toelichting op de kosten

De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal en koffie & thee tijdens de lesdagen. 

Samenwerking

De leergang is ontwikkeld onder ander in samenwerking met het regionale werkveld, post-hbo Academie Mens en Maatschappij en de HAN Lectoraten: Versterken van Sociale Kwaliteit en Sociaal Duurzame Praktijken.

Maatwerk en incompany trajecten welzijn

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

Foto van Master Ontwerpen van Eigentijds Leren. 3 masterstudenten zijn in gesprek en lopen de trap af op Kapittelweg 35, Nijmegen.

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!
 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Nieuwsgierig?