Post-hbo Toekomstbestendig Bouwen

studenten in de bouw
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start29 oktober 2024

Heb jij de behoefte om duurzaamheidsvraagstukken praktisch én integraal op te kunnen lossen? Dan zijn de masterclasses ‘Toekomstbestendig Bouwen’ iets voor jou! Tijdens deze masterclasses, nemen 1 of meerdere experts je mee in de diverse thema’s, zoals ‘groen’, ‘water’ en ‘carbonbased design’.

In het kort

    8 dagenDuur
    DinsdagLesdag
    13:00-17:30uTijd
    € 445Kosten per bijeenkomst
    Bewijs van deelnameResultaat

Programma

Onze experts zijn allen werkzaam in het bedrijfsleven en brengen de praktijk mee in de masterclasses. Iedere masterclass bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk waarbij je de theorie direct kunt toepassen onder begeleiding van de docenten.

Alle masterclasses samen, zorgen voor een integrale benadering op de gebiedsontwikkeling, waarbij er niet alleen gekeken wordt naar het gebouw en het materiaalgebruik, maar ook naar de verdere impact van de impact van de gebiedsontwikkeling op mobiliteit, sociale duurzaamheid en klimaatadaptatie.

Met deze reeks masterclasses kun jij in een periode van acht weken expert worden in het integraal inrichten van de gebouwde omgeving. Je start met het volgen van een verplichte algemene introductie, waarna er 5 interessante masterclasses volgen met verschillende thema's. De opbouw van het programma is als volgt:  

  • Verplichte algemene introductie (1 bijeenkomst)
    • 29-10-24: Vertrekpunt duurzaamheid en subsidiestromen 
  • Energie, materiaal, afval en grondstoffen (3 bijeenkomsten) 
    • 05-11-24: Carbon based design
    • 12-11-24: Toxicologie
    • 19-11-24: Energiezuinig bouwen
  • Groen (1 bijeenkomst)  
    • 26-11-24: Klimaatadaptatie en natuur inclusief 
  • Water (1 bijeenkomst ) 
    • 03-12-24: Gebouw/wijkniveau
    Sociale duurzaamheid (1 bijeenkomst) 
    • 10-12-24: Inrichting wijken
  • Energie, mobiliteit en transport (1 bijeenkomst) 
    • 17-12-24: Autoluwe zone’s

De masterclasses duren 4,5 uur per bijeenkomst. Dit is verdeeld in 2 uur kennisoverdracht en 2,5 uur werken aan de casus. Je werkt in een vast duo als je de gehele reeks besluit te volgen. Zo heb je altijd een sparringpartner over de vraagstukken.

Aanmelden

BELANGRIJKE INFORMATIE: Lees dit voordat je je gaat aanmelden!

  • Als je je wilt inschrijven voor de hele serie masterclasses, klik dan op de roze button 'Meld je aan' bovenaan deze pagina!
  • Als je je wilt inschrijven voor een of meer masterclasses, klik dan op dit aanmeldformulier of klik op de kaarten bij 'De Masterclasses'. 

Voor de Verplichte algemene introductie kun je je niet apart aanmelden. Je wordt hiervoor automatisch aangemeld als je je inschrijft voor de gehele cursus of voor een of meer masterclasses.

De masterclasses:

Introductie

In de introductie maak je kennis met onze vaste docent Carla Rongen en de 7 thema’s die gehanteerd worden bij de Massterclasses. Ook komt Edine Pape uitleg geven over verschillende soorten subsidies die mogelijk zijn bij toekomstbestendige projecten. Zo is de financiering van je project in ieder geval géén probleem meer.

bouwkunde groen en duurzaam bouwen gebouw stockfoto

Energie, materiaal, afval en grondstoffen

Tijdens deze masterclass van drie bijeenkomsten leer je meer over carbon based design, toxicologie, ontwerpmethodieken en materiaalgebruik. Onder leiding van Carla Rongen geven experts: Hans Hammink, Han Vrijmoed en Frank Schipper inzicht in het reduceren van je CO2-footprint, bouwen met earth wind and fire en de impact van toxicologische stoffen.

Bouwkunde Houtbouw duurzaam bouwen houtskelet bouwkunde

Groen

Tijdens deze bijeenkomst behandelen Bert van de Wiel en Shannen Dill twee thema's: Klimaatadaptatie en Natuurinclusief bouwen. Hierbij wordt o.a. dieper ingegaan op: klimaatrisico's zoals hittestress en overstroming en positief effect creëren op de omgeving. Na afloop kun je maatregelen op ‘groen’ integraal inzetten en toepassen.

Toekomstbestendig Bouwen gebouwen Japan

Water

Dat Nederland kampt met verdrogingsproblematiek is niet nieuw. Wat kan je op gebouw/ wijkniveau doen om drinkwatergebruik te beperken? Dat leer je van Sybrand Metz en Fred Prins tijdens deze bijeenkomst. Je komt meer te weten over het gebruik van een grijswatersysteem en het aanleggen van een water-, nutriënten- en energiekringloop.

Een kraan waar schoon drinkwater uitkomt. 23 maart is het Wereldwaterdag.

Sociale Duurzaamheid

De gebouwde omgeving beïnvloedt de sociale duurzaamheid van inwoners. Dit betreft zowel de planologische en bouwkundige inrichting (conceived space), zoals multigenerationeel wonen, als de manier waarop de fysieke omgeving wordt ervaren en gebruikt (lived space). Dort Spierings en Erik Jansen leren je hoe je deze aspecten beïnvloedt.

bouwkunde groen en duurzaam bouwen gebouw stockfoto

Mobiliteit en transport

Autoluwe wijken en een bouwhub zijn een steeds vaker terugkerende thema’s, maar welke invloed heeft dit eigenlijk op de mens en de waarde van de woningen? Én nog een stapje verder hoe ga je om met alle bijkomende logistieke uitdagingen? Carla Rongen legt de bouw biologische kant uit waar Bram Kin je bij brengt in alle logistieke gevolgen.

bouwkundige bespreekt bij een venster de voortgang met een medewerker

Verdere Informatie

(Gast)docenten

De masterclasses worden verzorgd door een diverse groep gastdocenten, waaronder lectoren van de HAN, directieleden uit het bedrijfsleven, en onderzoekers van Wageningen University & Research en Hall Larenstein. Deze toonaangevende experts zetten zich in voor de toekomstbestendigheid van de gebouwde omgeving en brengen waardevolle praktijkervaring mee naar de masterclasses.

Elke masterclass wordt het programma verzorgd door onze vaste docent en bouwbioloog Carla Rongen. Zij is een van de begeleiders tijdens het werken aan het casusproject. De overige begeleiders zijn de gastdocenten van de verschillende masterclasses.

Maak kennis met

Carla Rongen

Carla is docent bij de HAN en tevens bouwbioloog. Zij is de vaste docent van deze cursus 'Toekomstbestendig Bouwen' en wordt elke masterclass bijgestaan door een gastdocent.

Docent Carla Rongen Toekomstbestendig Bouwen

Bert van de Wiel

Bert is docent/onderzoeker Psychologie en Bouwkunde bij Van Hall Larenstein University of Applied Sciences. Hij is gastdocent bij de masterclass Groen.

Toekomstbestendig Bouwen docent Bert van de Wiel

Bram Kin

Bram is associate lector Sustainable Logistics bij de HAN en researcher Sustainable Urban Mobility and Logistics bij TNO. Hij is gastdocent bij de masterclass Mobiliteit en Transport.

Bram Kin

Dort Spierings

Dort is architect bij Fundament en senior lector Urban Renewal and Social Geography bij de HAN. Hij is gastdocent bij de masterclass Sociale Duurzaamheid.

Kartrekker van de minor Stad en Land van Built Environment, Dort Spierings

Edine Pape

Edine is senior grant consultant bij Hezelburcht en is gastdocent bij de Introductie.

Toekomstbestendig Bouwen docent Edine Pape

Erik Jansen

Erik is lector Sociale Duurzame Praktijken bij de HAN en is gastdocent bij de masterclass Sociale Duurzaamheid.

Energiearmoede, Erik Jansen, lector, SCEPA project, duurzaamheid,

Frank Schipper

Frank is specialist bouwfysica bij Aveco de Bondt en is gastdocent bij de masterclass Energie, materiaal, afval en grondstoffen.

Toekomstbestendig Bouwen docent Frank Schipper

Fred Prins

Fred is eigenaar van GEP Water BV en is gastdocent bij de masterclass Water.

Toekomstbestendig Bouwen docent Fred Prins

Han Vrijmoed

 Han is bouwbioloog bij bouwbiologie Zwolle en is gastgocent bij de masterclass Energie, materiaal, afval en grondstoffen.

Toekomstbestendig Bouwen docent Han Vrijmoed

Hans Hammink

Hans is architect bij Archtekten Cie en is gastdocent bij de masterclass Energie, materiaal, afval en grondstoffen.

Toekomstbestendig Bouwen docent Hans Hammink

Shannen Dill

Shannen is onderzoeker bij Wageningen Universiteit & Research en is gastdocent bij de masterclass Groen.

Toekomstbestendig  Bouwen docent Shannen Dill

Sybrand Metz

Sybrand is technisch directeur bij Desah en is gastdocent bij de masterclass Water.

internationaal
stel je vragen 

Ontvang persoonlijk advies

Wil je deze post-hbo cursus volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de opleiding aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Meer weten? Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?