Post-hbo Transferverpleegkundige

Twee mannen en twee vrouwen staan pratend op de gang
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
  • 12mrt
    Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00

De opleiding start16 september 2025

Wil jij je verder specialiseren in het organiseren, coördineren en adviseren in het proces van door- en uitstroom van patiënten die nazorg nodig hebben dan is deze opleiding iets voor jou. Met de vernieuwde post-hbo opleiding Transferverpleegkundige professionaliseer je jezelf en je beroep!

In het kort

    Duur16 lesdagen op dinsdagStartdatum: 16-09-2025 Looptijd: september 2025 – juni 2025 (diplomering 30-06-26)
    Studielast430 uur in totaal
    Contacturen96 uur in totaal
    Accreditatie96 punten V&V NLQF6
    Kosten€5678,-Prijspeil 2024

Maak kennis met de opleiding Transferverpleegkundige

Over de opleiding

In de post-hbo opleiding voor transferverpleegkundige/coördinator staat centraal wat in de dagelijkse praktijk speelt als het gaat om in – door – uitstroom van patiënten van en naar andere zorginstellingen of de thuissituatie. We zorgen voor de juiste balans tussen theorie en leren in de praktijk. Functie-overstijgend denken en handelen neemt een belangrijke plek in, zodat je naar het grotere geheel leert kijken. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de functie van transferverpleegkundige als ook voor de persoonlijke ontwikkeling. Om optimaal aan te sluiten bij de behoeftes uit het werkveld is het programma van de opleiding opgebouwd uit drie eenheden van leeruitkomsten (EVL). De drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:

  • ​Vakinhoudelijk handelen 
  • Maatschappelijk handelen en samenwerken 
  • Professionaliteit 

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze
De opleiding bestaat uit 16 lesdagen. We zorgen voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door kerndocenten en gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk en zij zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. In ons onderwijs staat leren vanuit je eigen praktijk en ervaring voorop en maak je gebruik van elkaars ervaringen en vragen. Dit actie-leren maakt de opleiding heel concreet en toepasbaar. Door kennisdeling, discussie, casusbesprekingen, praktische oefeningen en opdrachten deel en ontwikkel je kennis en Verpleegkundige en persoonlijke leiderschapscompetenties. Door de diversiteit in de groep leer je met en van elkaar. Kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding leert zijn: ​​​​

  • Herkennen en analyseren van complexe problematiek die van invloed is op jouw handelen. 
  • Kennis van plaatselijke en regionale hulpverleningsmogelijkheden (sociale kaart), hun organisatie en werkwijze.    
  • Kennis en hanteren van actuele wet- en regelgeving en beleidskaders. 
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige. 

Toetsing
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/ of attitude te beschikken. Dit doe je door het maken van verschillende opdrachten. Aan elke EVL is een opdracht gekoppeld:

  • Klinisch redeneren 
  • Casestudy sociale kaart 
  • Kwaliteitsverbeterproject

Om de opleiding Transferverpleegkundige goed af te sluiten rond je elke opdracht minimaal met een voldoende af. 

Samenwerking
De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met een Werkveldcommissie Transferverpleegkundigen en de beroepsvereniging V&VN Transferverpleegkundigen. Daarnaast werken we met gastdocenten en professionals uit het werkveld, zoals een jurist en een psychiater, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist. 

Resultaat
Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Transferverpleegkundige. Bij het afronden van je opleiding ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend én een diploma van de HAN zodat je kunt laten zien dat je de opleiding hebt voltooid. 

Maar nog belangrijker, je hebt jezelf en je vakgebied ontwikkeld. Je weet je beter te positioneren zowel in- als extern. Je bent bekwamer in het onderbouwen van je handelen en je kan keuzes verantwoorden. Kortom: je weet wie je bent en waar voor staat.  

Kosten
Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Toelatingsvoorwaarden - voor wie

  • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde. Heb je deze opleiding voor 2016 afgerond? Dan raden we je aan om de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen.
  • Heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding? Dan ben je alleen toelaatbaar indien je de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen volgt. In deze situatie adviseren we je contact op te nemen via: secretariaat.vdo-gezondheid@han.nl.
  • Je hebt een BIG-registratie.
  • Je kunt opdrachten uitvoeren in een transfer-werkomgeving.

 

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als transferverpleegkundige maar beschik je niet over een hbo-v diploma? Dan ben je verplicht de premodule te volgen. Heb je een hbo-v diploma van vóór 2016? Dan adviseren wij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, is je kans op studiesucces groter geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!

Drie vrouwen zijn aan het overleggen
NLQF
 

Transferverpleegkundige ingeschaald op niveau 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 12 maart 2025 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten tijdens de online voorlichting Transferverpleegkundige. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur.

Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop
#cursistaanhetwoord
 

"Ik kan mijn standpunten beter onderbouwen dankzij de opleiding Transferverpleegkundige"

Nicole (49) is Cliëntadviseur bij Envida, Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorgsector (VVT) in Maastricht en Heuvelland. Lees in dit interview wat de opleiding Transferverpleegkundige voor haar heeft betekend. 

Cursist Nicole Senden

Opleidingscoördinatoren

Monique Leenders

Monique Leenders is samen met Lia de Bruyn opleidingscoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van opleiding Arboverpleegkundige en cursus IBD-verpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na een studie Psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten.

Portretfoto Monique Leenders, post-hbo november 2022

Lia de Bruyn

Lia de Bruyn is samen met Monique Leenders opleidingscoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige. Naast deze opleiding coördineert Lia ook de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Van origine is Lia onderwijskundige. Met deze achtergrond zet zij zich in voor een actueel curriculum met de inzet van de juiste professionals. Als coördinator heeft Lia oog voor de lerende volwassene en de implicaties die dat met zich meebrengt.

Portretfoto Lia de Bruyn, post-hbo november 2022

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.

Incompany of maatwerk

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie! 

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Transferverpleegkundige

Vrouw in gesprek, moet lachen. Tijdens de cursus acute pijn service, in de kantine.