Post-hbo Vakbekwaam Indiceren
Startdatum is nog niet bepaald
Is het ook een uitdaging voor jou om indicaties voor cliënten te stellen en zorg toe te wijzen? In deze cursus leer je hoe je vakbekwaam indiceert gebaseerd op de visie van positieve gezondheid.
In het kort
Is het ook een uitdaging voor jou om indicaties voor cliënten te stellen en zorg toe te wijzen? In deze cursus leer je hoe je als wijkverpleegkundige vakbekwaam kan indiceren gebaseerd op de visie van positieve gezondheid, terwijl je rekening houdt met actuele wet- en regelgeving, draagkracht, draaglast en het sociale netwerk van de cliënt. Door middel van verpleegkundig redeneren leer je complexe casussen analyseren en samen met de cliënt een zorgplan op te stellen.
Over de cursus Vakbekwaam Indiceren
In 3 intensieve lesdagen leer je zorgvraagstukken effectief te indiceren. We bieden ondersteunende kennis en tools aan, zoals klinisch en palliatief redeneren, het OMAHA-systeem en shared decision making. Tijdens de cursus werk je zowel zelfstandig als in subgroepen aan opdrachten en casussen. De 3e lesdag is er 's middags een assessment waarin je aantoont dat je een professioneel indicatiegesprek kunt voeren, een passende indicatie kunt stellen en samen met de client een voorlopig zorgplan weet op te stellen. Na afloop volg je 3 online terugkommomenten voor intercollegiale toetsing, waarmee je vaardigheden up-to-date blijven.
Voor wie is deze opleiding?
- Net afgestudeerde wijkverpleegkundigen
- Wijkverpleegkundigen die hun kennis over indicatiestelling willen opfrissen
- Mbo-verpleegkundigen met een NLQF6-opleiding die werkzaam zijn in de thuiszorg
Programma
In de opleiding ligt de focus op twee eenheden van leeruitkomsten (EVL):
1. Vakinhoudelijk handelen
2. Maatschappelijk handelen en samenwerken
De lesdagen zijn gespreid over 4 maanden, waarin je contactonderwijs en praktijkopdrachten combineert. Een mix van klassikale en online lessen zorgt voor een interactieve leerervaring.
Werkwijze
Je hebt een actieve rol tijdens de opleiding. We verwachten dat je praktijkvoorbeelden en casussen inbrengt en samen met medecursisten en docenten werkt aan de diepgang van jouw leerproces. Het lesmateriaal is toegankelijk via een online leeromgeving.
Kennis en vaardigheden
Naast vakinhoudelijke kennis leer je essentiële vaardigheden die je ook op je werkplek verder kunt ontwikkelen. Onderwerpen zijn onder andere:
- Het indicatieproces
- Wet- en regelgeving
- Klinisch redeneren voor diverse cliëntgroepen
- Zelfredzaamheid en eigen regie versterken
- Draagkracht en draaglast
- Shared decision making
- Het OMAHA-systeem
- Interprofessioneel samenwerken en sociale kaart
- Ethiek en ethische dilemma’s.
Toetsing
Tijdens de cursus werk je via zelfstudie en praktijkopdrachten toe naar het praktijkgericht assessment. Hierin toon je aan dat je een goed onderbouwde zorgindicatie kunt stellen.
Samenwerking
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen (AWWN) en regionale zorgorganisaties.
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.