selectie en plaatsing puzzel

De komende jaren werken we aan de onderwijsinnovatie van de hbo-v opleiding. We gaan het curriculum toekomstbestendig maken passend bij het landelijke opleidingsprofiel BN2030, de actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de behoefte van de beroepspraktijk in de regio.

Het BN2030 opleidingsprofiel

Op dinsdag 31 oktober 2023 is het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2030 (BN2030) gelanceerd. BN2030 omschrijft de landelijk vastgestelde competenties van de bacheloropleiding Verpleegkunde, waarmee hogescholen in Nederland zelf het curriculum van de opleiding kunnen vormgeven. 

Op dit moment worden Bachelor verpleegkunde studenten opgeleid conform het opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020 (BN2020). Maar door de recente maatschappelijke en demografische trends en ontwikkelingen in de zorg, het welzijn en het sociaal domein roept de vraag op in hoeverre het opleidingsprofiel BN2020 nog steeds aansluit bij de transitie naar de zorg van de toekomst. De uitkomsten van de evaluatie van BN2020 hebben geleid tot het nieuwe BN2030 opleidingsprofiel. Met ingang van 2026 worden studenten opgeleid volgens het BN2030 profiel. Deze hbo-v professionals komen dus in 2030 uit de schoolbanken.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij Bernhoven.
Waarom onderwijsinnovatie?
 

Nieuw HAN HBO-V curriculum BN2030

BN2030 is voor alle hogescholen het vertrekpunt bij het ontwerpen van het nieuwe hbo-v curriculum. De HAN ziet, met de introductie van BN2030, de mogelijkheid het nieuwe curriculum zo vorm te geven dat het toekomstbestendig is en aansluit op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de behoefte van de beroepspraktijk in de regio. Tegelijkertijd streven we naar een hbo-v curriculum dat voldoet aan de ambities van de HAN zoals verwoord in het HAN Koersbeeld.

Met het nieuwe HAN hbo-v curriculum leiden we sociaal betrokken, gedreven en positief-kritische bachelor verpleegkundigen op. Verpleegkundigen die in de dynamiek van veranderingen in de maatschappij hoogwaardige zorg (kunnen blijven) bieden vanuit een brede kijk op gezondheid. Dit doen we in de context van de regio en in nauwe samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij de Waalboog.
Ontwerpprincipes HAN 

Vernieuwde hbo-v visie

De HAN heeft een vernieuwde hbo-v visie en bijbehorende ontwerpprincipes ontwikkeld. Deze zijn richtinggevend in het ontwerp van het nieuwe curriculumbouwwerk en de beoogde hbo-v leerresultaten. De nieuwe visie en ontwerpprincipes ze zijn uitgewerkt in een visiedocument. Lees hier de samenvattende flyer

 

Waar staan we nu? 

Innovatieproces

Samen werken we toe naar 2026 waar het nieuwe hbo-v curriculum gelanceerd zal worden voor de studenten die dan starten met hun opleiding. 

Om deze onderwijsinnovatie te realiseren wordt per fase in het innovatieproces bepaald welke input of perspectieven er nodig zijn om de beoogde resultaten te bereiken. Dit maakt dat we gebruikmaken van een innovatienetwerk waarbij een beroep doen op onze werkveldpartners om mee te denken en tevens de expertise van collega’s binnen de HAN benutten. 

Het innovatieproces is opgedeeld in fasen:

  • De opstartfase en voorbereidingsfase liggen reeds achter ons. 
  • Momenteel bevinden we ons in de contourfase. In deze infographic leggen we meer uit hoe we deze stap in de contourfase gaan inrichten. 
    • In maart 2024 heeft het innovatienetwerk de vernieuwde hbo-v visie en bijbehorende ontwerpprincipes opgeleverd.
    • Tot aan het einde van 2024 wordt gewerkt aan het grof ontwerp.
    • In januari 2025 breekt de fase aan van het fijn ontwerp. Tijdens het fijn ontwerp wordt onderwijs, toesting en de onderwijsleeromgeving ontwikkeld.
  • Implementatiefase

Wat betekent BN 2030 voor jou?

Voor het werkveld

Opleiden doen we in onze regio en samen met onze werkveldpartners. Met de introductie van BN2030 zien we de mogelijkheid het nieuwe curriculum zo vorm te geven dat het toekomstbestendig is en aansluit op de actuele ontwikkelingen in het zorglandschap en de behoefte van de beroepspraktijk in de regio. Samen met werkveldpartners bereiden we de overgang naar nieuwe HAN hbo-v curriculum voor. Input en perspectieven vanuit het werkveld zijn daarbij cruciaal. Als proef gebruiken we de pilots voor vergaande samenwerking om te experimenteren en te leren. Door dialoog, het uitwisselen van kennis en ervaringen en reflectie wordt een niveau van denken en doen bereikt passend bij de bachelor-verpleegkundige van de toekomst.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij CWZ. LET OP web versie

Voor HAN medewerkers

De komende jaren werken we samen binnen de hbo-v met elkaar aan de onderwijsinnovatie van onze hbo-v opleiding. In het innovatieproces hebben we aandacht voor wat de veranderingen van jou als medewerker vragen op het gebied van professionalisering. We gaan je helpen om de veranderingen mogelijk te maken en zullen je daarin begeleiden en ondersteunen. We richten hiervoor de processen zo in dat een grote groep collega’s betrokken is bij deze onderwijsinnovatie. Wil je meedenken? Meld je dan aan voor de netwerkschil! Hier wordt meerdere malen om input gevraagd. Daarnaast zullen we je met regelmaat informeren over de activiteiten, voortgang en opbrengsten.

Voltijd student Verpleegkunde en docent aan het bed van patiënt meten bloeddruk-2

Voor studenten

Start je in 2026 met jouw studie? Dan word je opgeleid volgens het nieuwe HAN hbo-v opleidingsprofiel BN2030. Met het nieuwe HAN hbo-v opleidingsprofiel word jij klaargestoomd voor de toekomst van de zorg en word je opgeleid tot een zorgprofessional waar de zorgsector straks écht behoefte aan heeft. HBO verpleegkundigen die in 2030 van de schoolbanken komen zijn opgeleid volgens het nieuwe HAN hbo-v opleidingsprofiel BN2030. Dit betekent dat studenten die in 2026 starten met hun opleiding hbo-v het nieuwe curriculum volgen.

Fotoshoot vergaande samenwerking door HAN academie gezondheid en vitaliteit bij CWZ. LET op web versie
Academie
 

Academie Gezondheid en vitaliteit

De Academie Gezondheid en Vitaliteit (AGV) is de thuisbasis van bachelor- of masteropleidingen op het gebied van verpleegkunde, medische hulpverlening of vaktherapie en post-hbo-cursussen. Ook bieden we maatwerktrajecten voor werkgevers in het verpleegkundig domein. Samen met studenten onderzoeken we hoe zorg direct kan aansluiten en inspelen op actuele ontwikkelingen. In de gezondheidszorg, of op het vlak van vitaliteit. We bestuderen vraagstukken uit de praktijk, die we meteen weer implementeren in die praktijk en in het onderwijs. Dit praktijkgerichte onderzoek voeren we samen met onze eigen lectoraten uit. 

Zorgpersoneel en cliënten en patiënten slaan de handen ineen

Nieuws en artikelen

Congres Over de BogenSamen bouwen aan duurzame zorg
Onthulling nieuw logo over de Bogen tijdens het congres op 12 november 2024
Deel je idee, inspireer en winVerpleegkundig congres 'Over de Bogen'
Overzichtsfoto Verpleegkundig Congres Over de Bogen 10-11-2022
Hoofdfoto voor congres WAAN-ZINNIG #3, met afgebeeld Jöran voor Zlatan is Gek
Nieuw opleidingsprofiel VerpleegkundeBN2030 gelanceerd op 31 oktober
Header voor het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2030.
Voltijd Verpleegkunde student in gesprek met cliënt/ patiënt-4
Sfeerfoto Jacques van Hoof tijdens het IMHA tekenmoment op 15 september 2023
Groepsfoto van de certificering van het Leerwerktraject in de Zorg voor statushouder, mei 2023