HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, pabo docent geeft instructie aan studenten, 2024

In het kort

    5Bijeenkomsten
    25 uurStudiebelastingin totaal
    15 uurContacturen
    hboNiveau
    IncompanyVorm

Ontdek de kracht van Taalgericht Vakonderwijs: versterk je lespraktijk

Je geeft vol enthousiasme les in je vakgebied, maar merkt dat leerlingen moeite hebben met het begrijpen van de vakinhoud. Ze worstelen met vaktaal, complexe teksten of het helder formuleren van antwoorden op toetsvragen. Dit kan frustrerend zijn en leidt soms tot lagere prestaties en motivatie bij je leerlingen. 

Taalgericht vakonderwijs biedt handvatten om hieraan te werken. Met deze didactiek verbind je taalverwerving en vakinhoudelijke kennis naadloos met elkaar. Door vaktaal en vakinhoud gelijktijdig te onderwijzen, help je je leerlingen niet alleen de lesstof beter te begrijpen, maar ook hun taalvaardigheden te versterken. Dit leidt tot diepgaand begrip en betere prestaties in jouw vakgebied.

Wat kun je verwachten van de cursus Taalgericht Vakonderwijs?

Deze cursus omvat vijf praktische bijeenkomsten, waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen: 

  1. Woordenschat: welke vaktaal- en schooltaalwoorden bied je aan en welke didactiek past daarbij? We introduceren verschillende categorieën van woorden, en inventariseren  potentiële struikelblokken voor leerlingen.  Wat kun jij als vakdocent bijdragen aan de woordenschat van je leerlingen? 
  2. Dagelijkse versus schoolse taalvaardigheid (DAT en CAT): de taal die leerlingen thuis spreken, heeft hele andere kenmerken dan de taal die we op school van hen verwachten. Die schooltaal pikken leerlingen niet vanzelf op: ze hebben steun nodig om deze taal te leren kennen en gebruiken. 
  3. De drie pijlers van Taalgericht Vakonderwijs: context, interactie en taalsteun. In deze bijeenkomst ga je de diepte in met de didactiek van jouw eigen vak: welke begrippen en redeneervormen moet een leerling beheersen? En hoe richt je je les in gericht op die beheersing? 
  4. Taalsteun bij leesvaardigheid: ook voor de zaakvakken moeten leerlingen langere teksten lezen, en daar worstelen ze vaak mee. Wat kun je doen om leerlingen op een goede manier de teksten uit het boek te leren verwerken en begrijpen? 
  5. Meertaligheid: steeds meer leerlingen groeien op in een meertalig gezin. Wat betekent dat voor de leerling, en hoe kun je meertaligheid benutten in je lespraktijk? 

In de cursus richten we ons op direct toepasbare didactieken. We laten zien hoe je deze kunt inzetten (modeling) en vragen je om tussen de bijeenkomsten zaken uit te proberen en hierop te reflecteren. Indien mogelijk observeer je ook een les van een collega. Zo dragen we gericht bij aan de implementatie van taalgericht vakonderwijs in jouw lessen. 

Meer informatie

Stel je vragen 

Neem contact op

Mogelijkheden om de cursus Taalgericht vakonderwijs incompany te volgen zijn bespreekbaar. Neem voor vragen hierover contact op.

Ondersteuningsteam Educatie PRO

Vier studenten van de Master Advanced Nursing Practice zitten rond een laptop en overleggen samen op de HAN in Nijmegen.

Voor algemene vragen en advies over opleidingen en cursussen

Carla van Rijn

Hoofddocent
Carla van Rijn portretfoto. Educatie PRO

Advies incompany trajecten en maatwerk