Ben jij begonnen met het trainen/coachen van kinderen bij een sport? Erg leuk, maar ook lang niet altijd even makkelijk. Vooral als je er geen opleiding voor hebt gevolgd. Op deze pagina vind je 5 modules waarin je allerlei tips krijgt om als beginnende sporttrainer aan de slag te gaan.

Kinderen in een gymzaal met hesjes aan op de rug gefotografeerd

Vaak maak je keuzes op basis van eigen ervaringen, krijg je informatie aangedragen vanuit de club of andere trainers en zoek je oefenstof op Internet. Dat helpt zeker om leuke en uitdagende trainingen te verzorgen voor kinderen. De gemeente Nijmegen en de gemeente Berg en Dal hebben de HAN Academie Sport en Bewegen gevraagd ook materialen te ontwikkelen ter ondersteuning van de beginnende trainer/coach.

Met deze door de HAN samen met het werkveld ontwikkelde basismodule helpen we trainers en coaches op weg in het organiseren van hun training.

5 modules

Er zijn in totaal 5 modules ontwikkeld. Deze zijn voor zowel de echt beginnende trainer zonder enige ervaring als voor trainers met al enige ervaring. Voor deze trainers zijn met name module 3, 4 en 5 waardevol. De modules kunnen afzonderlijk worden gebruikt maar hebben wel samenhang en overlap met elkaar. Hieronder vind je alle 5 modules. Wil je meer verdieping? Kijk dan ook eens op het aanbod aan opleidingen van HAN SENECA.

han sport en bewegen, hulp bij een sporttraining voorbereiding aandachtspunten youtube-video

Module 1: Basismodule

In basismodule 1 vind je informatie over hoe kinderen zich ontwikkelen en wat je op een bepaalde leeftijd van kinderen mag verwachten. In het document vind je ook 10 ‘regels’ waarmee je het plezier van kinderen tijdens de training kan vergroten.

sportkunde agogiek jongen met basketbal

Module 2: Training voorbereiden

Structuur in een training is cruciaal voor een succesvolle training. Dat begint bij een goede voorbereiding. In twee animaties maken we inzichtelijk waar je rekening mee moet houden bij de voorbereiding van een training en wat je direct voor en tijdens een training kan/ moet doen om plezier en ontwikkeling te borgen. Het advies is de filmpjes meerdere keren te bekijken en voor jouw belangrijke onderdelen te noteren. Bekijk ze hieronder of via YouTube.

Een training geven voorbereidenLeren training geven in de sport
topsportklas sportkunde studenten luisteren
Voorbereiding - Aandachtspunten in de trainingLeren training geven in de sport
kinderen wandelen op pilates-ballen tijdens training op sportschool met mannelijke coach

Module 3: Warming-up

Bijna elke training start je met een ‘warming up’. Kinderen onder de 12 jaar oud hebben geen warming up nodig om de spieren op te warmen. Een inleidend spel of oefeningen zijn wel aan te bevelen, onder meer om de breed motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Via de link hieronder vind je 15 verschillende voorbeelden van oefeningen die je kan gebruiken als warming up. Deze filmpjes kun je ook ter inspiratie gebruiken en zelf andere (nieuwe) oefeningen aan toevoegen.

Wees creatief! Probeer wel altijd te komen tot een mix van oefeningen waarbij terugkomen balans/stabiliteit (evenwicht, statisch en dynamisch), verplaatsen (lopen, rennen, rollen, etc) en het controleren van objecten (slaan, schieten, vangen).

kinderen spelen een spel met een kleurrijke parachute

Module 4: Stimuleren van motivatie

Veel beginnende trainers vinden het lastig om kinderen te motiveren. Niet zozeer om te bewegen, dat doen ze op jonge leeftijd vaak nog wel maar vooral om dat te doen wat de bedoeling is. In modules 1 en 2 krijg je handvaten om te zorgen voor meer structuur. Dat is stap 1 om kinderen dat te laten doen wat de bedoeling is. Een wat meer uitdagende stap is het toepassen van een aantal principes waarmee bewezen is dat dit de motivatie van kinderen beïnvloed. Inspelen op de competentie (vaardigheid), het geven van autonomie en de betrokkenheid van kinderen vergroten helpt. Hoe? Dat leggen we in de film uit. Voor de duidelijkheid: het toepassen van deze aspecten in je training wordt pas succesvol als de structuur van jouw training staat! Bekijk de video hieronder over het stimuleren van motivatie en de checklist en uitleg over een optimaal leerklimaat.

Stimuleren autonomie, betrokkenheid en competentie

Module 5: Doelgericht leren

De hoeveelheid trainingstijd is vaak beperkt. Op zich is dat voor jonge kinderen geen probleem en geeft ze juist de mogelijkheid ook andere sporten of dingen te doen. Echter, de tijd die je hebt wil je optimaal benutten. Hoe doe je dat? Door de training doelgericht in te richten. Een groot voordeel van deze aanpak is ook dat je makkelijker in kan spelen op de verschillende niveaus in een groep. Je daagt kinderen op hun eigen niveau uit door op verschillende niveaus oefeningen aan te bieden. Bekijk deze poster over doelgericht leren en 3 video's hieronder of via YouTube.

Wat is doelgericht leren?Leren training geven in de sport
kinderen tijdens gymles

Een beginnende trainer is vaak zoekende in hoe een goede training te geven. Deze praktisch toepasbare tips uit de basismodule zijn een ideale inspiratie om een houvast te geven en je doelgroep met plezier te laten sporten.

Cursus Talentherkenning

De opleiding voor iedereen die op een nieuwe manier naar talent wil kijken. Voor trainers, coaches, scientists, scouts, hoofden opleiding, buurtsportcoaches, docenten bewegingsonderwijs en technisch directeuren.

Talent Identification & Talent Development

Het beweegtalent van een kind herkennen, ontwikkelen en het daarna begeleiden in de zoektocht naar de sport waar het talent zich het beste in kan ontwikkelen. Dat is in het kort een taak die HAN SENECA zich heeft gesteld ten aanzien van talentherkenning en -ontwikkeling in sport en onderwijs.

kinderen wandelen op pilates-ballen tijdens training op sportschool met mannelijke coach

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

 

Liever bellen?

Algemeen: 024 - 353 1262

Fitness: +31 6 50162759

HAN Sport en Bewegen en HAN SENECA

HAN Sport en Bewegen

HAN Sport en Bewegen biedt bachelor- en masteronderwijs, doet onderzoek, werkt samen met sportorganisaties, levert stagiaires en nog veel meer. De academie streeft naar een goed aangesloten driehoek van onderwijs, onderzoek en praktijk.

HAN SENECA

Of je nu inzicht in jouw gezondheid wilt hebben, je preventief met je vitaliteit aan de slag wilt, je jezelf als professional verder wilt ontwikkelen via cursussen of dat je als ondernemer wat wil doen met de vitaliteit van jouw werknemers. Bij HAN SENECA kan je terecht.

entree han seneca k33

Blijf op de hoogte van de laatste onwikkelingen

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport en bewegen, arbeid en gezondheid. Blijf ook op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief en/of bekijk ons weblog.

sport en bewegen, blog professionals