Hoogtepunten

De 37.000 studenten uit 75 landen en bijna 4000 medewerkers maken dat er elke dag veel speciaals gebeurt op onze campussen in Arnhem en Nijmegen. Ook de uitgebreide en uitstekende samenwerking met het werkveld werpt dagelijks vruchten af. Het is letterlijk te veel om op te noemen. Maar een aantal highlights willen we je zeker niet onthouden!

Studenten in collegezaal met mondkapjes op. Covid19. Corona

Januari

  • Ingenieursbureau QING neemt actieve rol in onderzoek en onderwijs

    Ingenieursbureau QING werkt nauw samen met de HAN Academie Engineering en Automotive. Businessmanager Bram de Vrught vertelt over de samenwerking tussen de hogeschool en het jonge ingenieursbureau. "Prettig dat wens bedrijfsleven wordt gehoord door de HAN."

  • energiezuinig label

    Opening HAN W@tts: alles in huis voor energietechnologie

    Onder de noemer HAN W@TTS lanceerde de HAN op 11 december 2019 officieel hun bijzondere infrastructuur voor onderzoek en onderwijs op het gebied van energietechnologie. Janneke Hoekstra, directeur van de faculteit Techniek, knipte feestelijk een lichtsnoer door.

  • Maxima op de roltrap in het HAN-gebouw

    Koningin, studenten en asielzoekers ontmoeten elkaar bij de HAN

    “Ja, ze is het écht!” Veel HAN’ers reageren verrast op de komst van koningin Máxima, woensdag 8 januari, op de campus in Nijmegen. Ze bezoekt daar Stichting ElanArt, die studenten, vrijwilligers en jonge asielzoekers met elkaar verbindt via kunst en cultuur. “Als je elkaars taal niet spreekt, moet je iets creatiefs verzinnen.”

  • Effect fysiotherapie bij ontstekingsreuma

    Het nieuwe onderzoeksproject Physiotherapy Works is gehonoreerd door ReumaNederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Het gaat om onderzoek naar het effect van fysiotherapie op arbeidsparticipatie bij mensen met ontstekingsreuma. 

Februari

  • ziekenhuisgang met dokters en patiënt in bed

    Gesprekskaart helpt bij voorkomen problemen na opname Intensive Care

    50% van de IC-patiënten krijgt na opname last van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Als familie eenvoudige zorgtaken uitvoert, zijn klachten te verminderen of voorkomen. De tool die familieleden hierbij helpt, is ook toegankelijk voor laaggeletterden of mensen met een migrantenachtergrond.

  • HAN 4L trophy studententeam presenteert gepimpte Renault 4

    Rally voor het goede doel

    Elf studenten met tien nationaliteiten die voor een goed doel door Europa rijden om in Noord-Afrika te eindigen. Internationaler wordt het niet. En dan doen ze dit ook nog voor een goed doel. De 4L Trophy gaat binnenkort van start.

  • Minister Wiebes bezoekt het waterstoflab Still video

    Minister Wiebes onder de indruk van waterstofstad Arnhem

    Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bezocht eind januari het HAN waterstoflab! Studenten, onderzoekers, bedrijfsleven, vertegenwoordigers van het IPKW, de provincie Gelderland en gemeente Arnhem hebben de minister verwelkomd en hem nader geïnformeerd.

  • afval recycling

    Circulair en Toekomstbestendig Ondernemerschap voor aantrekkelijker Achterhoek

    In het pilotproject Circulair en Toekomstbestendig Ondernemerschap van SIKA (Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek) en de HAN gaan 3 Achterhoekse bedrijvenparken collectief aan de slag met circulair ondernemen. Het proefproject dient als voorbeeld voor de hele provincie Gelderland.

Maart

  • Portret voor DLWO online magazine

    Online onderwijs HAN schiet in allerhoogste versnelling

    Bij de HAN neemt het online leren de laatste dagen een immens hoge vlucht. Collega’s uit alle HAN-geledingen zetten werkelijk ieder zeil bij om in tijden van corona de studenten bij de les te houden. 

  • experience Elma Vriezenklok

    Armoede-Experience: zelf ervaren wat financiële onzekerheid met je doet

    Arnold, Jessica, studenten, docenten, vrijwilligers én professionals verzamelen zich op de HAN voor de primeur van de Armoede-Experience. Doel van deze ervaringsroute? Zelf in de schoenen stappen van iemand die leeft in financiële onzekerheid. 

  • met aankondiging activiteiten wijkcentrum

    De praktijk van een sterk wijknetwerk, hoe ontwikkel je dat?

    Het ontwikkelen van sterke wijknetwerken is niet eenvoudig. Tijdens een bijeenkomst van het HAN project ‘Sterk Wijknetwerk’ op 20 februari deelden projectleiders van succesvolle en beginnende wijknetwerken hun ervaringen.

  • met aankondiging activiteiten wijkcentrum

    Hoe kunnen werkgevers medewerkers met psychische klachten ondersteunen?

    Het HAN project De Mentaal Gezonde Zaak is gericht op de vraag wat werkgevers nodig hebben om werknemers met psychische problemen te ondersteunen en aan het werk te houden. HAN-onderzoekers Bouwine Carlier en Suzanne van Hees ontwikkelen een handreiking vóór en dóór werkgevers en arbeidsdeskundigen. 

April

  • 2 mannen verpleegkundigen bekijken app op mobieltje aan bed IC

    Uitputtingsslag om voor coronapatiënten beademingsmachines te produceren

    Wat doe je als de overheid je in deze coronatijd vraagt om zo snel mogelijk 500 beademingsmachines te produceren? Dan ga je als een dolle aan de slag om deze apparaten zo snel mogelijk af te leveren.

  • van een virus

    Wordt corona de gamechanger, op weg naar een nieuwe manier van leven?

    Corona staat constant in de schijnwerpers. Verslapt onze aandacht zo niet voor die andere mondiale ramp: de klimaatverandering? Of kunnen we straks in de ‘wederopbouwjaren’ een dubbelslag slaan? 

  • Lector Marijke Kral

    Het hoger onderwijs bevrijd van handelingsverlegenheid

    De plotselinge en drastische omschakeling naar afstandsonderwijs is een ware shocktherapie voor leraren en docenten. HAN-lector Leren met ict Marijke Kral doet al jaren onderzoek naar de wijze waarop leraren digitale mogelijkheden toepassen in hun lessen en licht toe.

  • in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel

    Kletsbot gaat eenzame ouderen een actief luisterend oor bieden

    Kletsbot is een empathische chatbot voor ouderen die zich thuis eenzaam voelen. De chatbot kan een hulpvraag herkennen en professionals voorzien van een extra middel voor preventie. De landelijke kick-off van het project in Ede is in maart vanwege de coronacrisis afgelast. 

Mei

  • Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

    Familieparticipatie op Intensive Care

    Op 12 mei is het de Internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag is de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2020 voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren toegekend. De winnaar is het HAN project PICS is niet niks: familieparticipatie op Intensive Care (IC).

  • Foto van een gloeilamp die wordt vastgehouden door een lamp

    Servitizatie: met het oplossen van de ene crisis ook de andere aanpakken

    De industrie moet niet focussen op de verkoop ván producten, maar op dienstverlening mét producten. Dat stimuleert het zuiniger omgaan met grondstoffen, die later niet als vervuiling in het milieu belanden.

  • ‘Zo’n student brengt nieuw licht op onze processen wat heel waardevol is’

    Sinds 1 februari 2019 is het NRO project ‘impactvol afstuderen in het hoger economisch beroepsonderwijs’ in samenwerking met Hogeschool Utrecht en Avans van start gegaan.

  • Afbeelding-SEECE-2021

    Enowatts van start: consortium onderzoekt waterstofopslag voor Arnhemse windenergie

    Kennisinstellingen, bedrijven en de gemeente Arnhem gaven 6 juni het startschot voor het project Enowatts (ENergieOpslag in WATerstof: Toepassingen en Scenario’s). Zij doen onderzoek naar een waterstofcentrale op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, voor de opslag van windenergie en een scala aan andere toepassingen.

Juni

  • panorama waalkade en stadsaanzicht

    Start Volunteers 2.0: burgers en gemeenten werken samen aan leefbaarheid in Euregio Rijn-Waal

    Op 26 mei is in Weeze het startschot gegeven voor het nieuwe INTERREG VA project Volunteers 2.0. De HAN, Hochschule Rhein Waal, vrijwilligers en ambtenaren uit 10 Duitse en Nederlandse gemeenten verbinden zich 2 jaar lang in een grensoverschrijdend netwerk. 

  • student scherp achter groente en fruit op tafel

    HAN-lector benoemd tot buitengewoon hoogleraar Diëtetiek aan de WUR

    Dr. Marian de van der Schueren, HAN-lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, is per 1 juni benoemd tot buitengewoon hoogleraar Diëtetiek aan de Wageningen University & Research (WUR). Zij is daarmee de eerste hoogleraar Diëtetiek in Nederland.

  • Fokko Bakker en Remco Hofijzer poseren met hun robotpak

    De man achter de man met het robotpak

    Na voormalig HAN-student Roel Bleumer een week geleden is het gisteren ook Elektrotechniekstudent Remco Hoftijzer gelukt om bij ondernemersprogramma Dragons’ Den een flinke financiële injectie te krijgen voor de verdere ontwikkeling van zijn robotpak.

  • Fokko Bakker en Remco Hofijzer poseren met hun robotpak

    Rob Verhofstad nieuwe voorzitter College van Bestuur

    Drs. Rob Verhofstad is door de Raad van Toezicht van de HAN benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur. Per 1 september 2020 start hij bij de HAN. Verhofstad volgt Kees Boele op, die tot 16 maart 2020 collegevoorzitter van de HAN was. 

Juli

  • studenten staan te praten

    Subsidie voor ID-Contact: veilige identificatie voor overheidsinstanties

    Het project ID-Contact, een samenwerkingsverband van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Drechtsteden, de Belastingdienst, Digicampus (Logius), de Sociale Verzekeringsbank (NOVUM), de Radboud Universiteit (iHub) en de HAN, heeft een subsidie vanuit het Innovatiebudget Digitale Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verkregen. 

  • Maxima op werkbezoek Gelders Vakmanschap in Apeldoorn

    Rondetafelgesprek met Koningin Máxima over leven lang ontwikkelen in de techniek

    Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 25 juni het Gelders Vakmanschap bij het Apeldoornse gastbedrijf Hamer. Op het programma stonden, naast 3 bedrijfspresentaties tijdens de rondleiding door Hamer, Henk van Tongeren Water & Techniek en Evema Beveiliging & Communicatie, ook een rondetafelgesprek met alle betrokkenen over een actueel issue: een leven lang ontwikkelen in de techniek.

  • Arnhem

    Trolley 2.0 voordeligste elektrische oplossing voor Rijnlijn

    Recent hebben Iwan Bochove en Abhishek Tomar namens het Lectoraat HAN Automotive Research, bijgedragen aan Trolley 2.0, een onderzoek van de Gemeentes Arnhem en Renkum in samenwerking met Hermes, KiepeElectric en HAN naar de nieuwe snelle elektrische busverbinding tussen Arnhem en Ede.

  • op palet

    Digitale vaktherapie, kansen voor een online vaktherapeut

    Hoe werk je in een tijd dat je niet fysiek bij elkaar kunt zijn als vaktherapeut? Wat zijn de mogelijkheden ‘op afstand’? Suzanne Haeyen, bijzonder lector Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen, duikt in de wereld van 3D, Virtual Reality (VR) en meer digitale toepassingen om te kijken hoe dit helpt.

Augustus

  • dashboard autonome navigatie

    Beurzen van €50K voor HAN Lectoraat Automotive Research

    In een sterk veld van universiteiten, hogescholen en TO2-instellingen wisten Karel Kural, Abhishek Tomar, Moksheeth Padarty en Rakshith Kusumakar van het Lectoraat Automotive Research maar liefst 2 Ideeëngenarator-beurzen van elk € 50K in de wacht te slepen! Het gaat om de projecten STIMULATE en ENVELOPE.

  • HAN-brede Ethische Commissie Onderzoek is een feit

    Op 27 augustus jl. is de HAN-brede Ethische Commissie Onderzoek (ECO) officieel geïnstalleerd. Eind 2018 ondertekenden de hogescholen in Nederland de gedragscode wetenschappelijke integriteit, waarmee zij de taak hebben zich in te spannen voor een verantwoorde uitvoering van onderzoek. 

September

  • Slimme kookplaat voor ouderen met dementie

    Om thuiswonende mensen met beginnende dementie in staat te stellen zelfstandig te koken, is bij het Lectoraat Architecture in Health (gekoppeld aan de HAN-opleiding Bouwkunde) het idee van een slimme kookplaat ontstaan. De COOK3R is een interactieve kookplaat die meedenkt en begeleidt bij het koken.

  • Gerda Geerdink

    Sociaal economische gezondheidsverschillen in de klas

    Gezond leven begint bij gezond leren leven, zegt Gerda Geerdink, associate lector Kwaliteiten van Lerarenopleiders aan de HAN in een colomn op SAM. "Wordt kinderen dat thuis te weinig bijgebracht, dan is de school aan zet.” 

  • Jongens speelt met drone

    Onderwijs op z’n leukst: je eigen drone bouwen

    Veertien leerlingen van middelbare scholen in en om Arnhem storten zich momenteel enthousiast op het leeravontuur “Bouw je eigen drone”. Onderwijs op z’n leukst. De HAN doet mee, ook uit eigenbelang.

  • Man robot graphic

    Future factory brengt massale verduurzaming van woningen een stap dichterbij

    In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Om dat enorme aantal te halen werken 28 partijen, waaronder SEECE en de HAN, aan Future Factory. Dit project zorgt dat renovatieprojecten sneller én efficiënter uitgevoerd kunnen worden. 

Oktober

  • Een portret van minister Ingrid van Engelshoven.

    HAN-studenten online in gesprek met onderwijsminister Van Engelshoven

    We missen vooral het echte contact, vertelden HAN-studenten maandagochtend in een onlinegesprek met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Maar ‘online’ scheelt soms ook een hoorcollege van drie uur. “Maak er gewoon het beste van.”

  • HAN vlaggen bij R31

    Met alle hogeschoolneuzen dezelfde kant uit richting Brussel!

    Over het nut en maatschappelijk belang van praktijkgericht onderzoek hoef je de Nederlandse hogescholen zelf natuurlijk niets meer te vertellen. Bij de beleidsmakers in Brussel mogen onze Universities of Applied Science echter wel wat meer in de spotlights komen te staan. Daarom wordt op 29 oktober officieel Universities of Applied Sciences Nederland (UASNL) gelanceerd. 

  • animatie laptop armen

    HAN Open Science Platform versnelt onderwijsinnovatie

    Een briljant idee is altijd zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom het niet al lang bestaat. Zo ook met het Open Science Platform: een digitaal platform waar studenten, onderzoekers en ondernemers elkaar vinden en kennis met elkaar delen. Het is er nog niet, maar er wordt binnen de HAN wel hard gewerkt aan dit Smart Education-instrument.

  • campus Nijmegen gebouw LvS2

    Campus Nijmegen: veiliger, autoluw en groener

    Het is druk op de campus in Nijmegen. Dagelijks reizen zo’n 50.000 studenten, 17.000 medewerkers en 5.000 polikliniekbezoekers van en naar dit verkeersknooppunt. Om de campus duurzaam bereikbaar te houden, en om de verkeersveiligheid te verbeteren, moet het autoverkeer de komende jaren met 20 procent afnemen. 

November

  • Duurzame stadsdistributie voor HAN in Nijmegen

    Weer een stap dichterbij een duurzame HAN campus. CWS, onze leverancier van sanitaire voorzieningen, bezorgt de goederen bij de HAN vanaf nu via een elektrische hub. 

  • studeren

    Burgemeester Marcouch in gesprek met pabostudenten

    Het was een mooie ontmoeting: burgemeester Marcouch nam echt de tijd om van studenten van HAN Pabo Arnhem te horen hoe zij het ‘studeren in coronatijd’ ervaren. Marcouch: “De zeven maanden durende greep waarin Corona ons houdt - en waarvan wij voorlopig niet verlost zijn - laat groot verlies zien, op alle fronten.

  • HAN en Radboudumc werken samen

    Sinds 2016 werken HAN en Radboudumc intensief samen aan interprofessioneel onderwijs (IPE). Om de samenwerking te bevorderen, is onlangs een gezamenlijke handreiking ‘Interprofessioneel samenwerken’ ontwikkeld. Doel is docenten en begeleiders te helpen bij het begeleiden van IPE. 

  • met huisje, meetlat, potlood en tang

    Ex-bouwkunde studenten runnen succesvol tekenbureau

    Alle drie zijn ze 21 jaar: Peter van de Berg, Rick van de Steeg en Jesper van Laar. Ze zijn nét afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde op de HAN. Alle opdrachten deden ze tijdens de studie samen. De jongens voelden elkaar zó goed aan dat ze een jaar vóór hun afstuderen een onderneming opzetten: Visional Design.

December

  • convenant innovatiehub

    Meer stagemogelijkheden in de Achterhoek!

    Leren in de praktijk is voor een student essentieel. Dat geldt zeker voor het opleiden van een student in deze periode van snelle technologische ontwikkelingen. De HAN ondertekent daarom vandaag een overeenkomst die zich richt op meer en betere stage- en afstudeermogelijkheden in de Achterhoek.

  • Ergotherapie Hill Jonker voorlichting

    De praktijk van responsief onderwijs

    Een hbo-opleiding moet ‘responsief’ zijn, ofwel inspelen op de beroepspraktijk. Hoe dat vorm krijgt binnen de opleiding Ergotherapie, vertelt docent Hill Jonker.

  • Studenten Master Social Work genomineerd voor de Movisie Scriptieprijs

    Twee studenten van de HAN Master Social Work zijn dit jaar genomineerd voor de Movisie Scriptieprijs. Al zeven jaar rijkt Movisie deze prijs uit. Drie genomineerden uit de categorie hbo-master en drie genomineerden uit de categorie wo-master maken kans op € 750,- prijzengeld én ondersteuning bij het schrijven van een artikel voor socialevraagstukken.nl.

  • Studenten sneller bevoegd voor de klas door samenwerking HAN en Lyceo

    HAN University of Applied Sciences start samen met Lyceo, de grootste aanbieder van aanvullend onderwijs in Nederland, een initiatief om het lerarentekort tegen te gaan. Samen hebben zij de ambitie om studenten met een bijbaan in het onderwijs versneld naar hun lesbevoegdheid te begeleiden.