Aanpak digitale leermaterialen

Bij de HAN willen we dat studenten en docenten makkelijk toegang hebben tot leermaterialen van hoge kwaliteit. Dat docenten en studenten zelf hun ideale mix kunnen samenstellen: uit open, semi-open én commerciële bronnen. We ontwikkelen zelf ook leermaterialen en delen die zoveel mogelijk open. Zo brengen we kennis in beweging en helpen we het onderwijs vooruit.

Studenten HAN in de klas

Wat bedoelen we?
 

Open digitale leermaterialen

Digitale leermaterialen zijn alle materialen die je in het onderwijs gebruikt en die digitaal beschikbaar zijn. Denk aan presentaties, video's, afbeeldingen en kennisclips.

Open leermaterialen zijn materialen die je vrij kunt gebruiken, aanpassen en delen. Werken met open leermaterialen maakt samenwerken en vernieuwen een stuk makkelijker.

Docent wijst iets aan op een laptop, studenten kijken mee
Waar werken we aan? 

Visie en strategie

De ambitie van de HAN op het gebied van digitale leermaterialen is hoog. In 6 statements vertellen we waar de HAN naartoe wil:

Onderwijsstrategie en beleid

Open digitale leermaterialen zijn van grote waarde voor het onderwijs – en dat zien we bij de HAN. Daarom moedigen we actief aan om ze in te zetten in de lessen. We helpen docenten en studenten om open leermaterialen slim te gebruiken. Ook denken we mee over duidelijke afspraken en richtlijnen die daarbij helpen.

Cultuur en professionalisering

We maken zichtbaar hoe belangrijk digitale leermaterialen zijn – en wat ze opleveren voor goed onderwijs. We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers – en moedigen aan dat ze blijven groeien. Medewerkers die met digitale leermaterialen vernieuwen, krijgen bij ons de waardering die ze verdienen.

Organisatie

We zorgen voor een stevige organisatie achter de schermen, zodat medewerkers en studenten eenvoudig digitale leermaterialen kunnen gebruiken én delen.

Technologie en infrastructuur

Bij de HAN werken docenten en studenten met een gebruiksvriendelijk digitaal platform. Daar stel je makkelijk je eigen mix van leermaterialen samen – alles overzichtelijk op één plek.

Economische en financiële toegankelijkheid

We moedigen studenten en docenten aan om open leermaterialen te gebruiken. Waar dat nodig is, betaalt de HAN de licentiekosten – zo zorgen we dat iedereen toegang heeft tot de juiste kennis.

Juridische kaders en regelgeving

Bij de HAN zorgen we dat ons publicatiebeleid actueel en transparant is. Ook maken we duidelijke afspraken met leveranciers over intellectuele eigendomsrechten, privacy, standaarden en data-eigenaarschap.

Onze aanpak 

Verandertraject aanpak digitale leermaterialen

Met het traject ‘Aanpak Digitale Leermaterialen’ werken we stap voor stap aan onze ambitie: digitale leermaterialen toegankelijk maken voor iedereen. We dagen uit, ondersteunen en blijven scherp op wat werkt. Benieuwd naar onze visie en aanpak? Lees hoe hoe we dat vormgeven. We delen onze aanpak, zodat anderen ermee aan de slag kunnen, we samen leren en elkaar inspireren.

We werken samen met:

Open Education Global

Open Education Global (OE Global) is een wereldwijde non-profit organisatie die de ontwikkeling en het gebruik van open onderwijs over de hele wereld ondersteunt.

Npuls  

Npuls werkt samen met het Nederlandse vervolgonderwijs aan de integratie van betere digitale en open leermaterialen.

Edusources vakcommunity’s

Community Edusources is de nationale community om samen te werken rond open leermaterialen. 

Bibliotheken OOO

De werkgroep Bibliotheken Open en Online Onderwijs is een samenwerkingsverband van universiteits- en hogeschoolbibliotheken en SURF. 

Platform Samen Opleiden & Professionaliseren 

Dit platform brengt schoolbesturen, scholen en lerarenopleidingen samen voor een duurzame opleiding en professionalisering van (aanstaande) leraren.

UKB/SHB Werkgroep Information Literacy

Universiteitsbibliotheken & Nationale Bibliotheken (UKB) en hogeschoolbibliotheken (SHB) versterken landelijk de ondersteuning van informatievaardigheid door samenwerking en open kennisdeling. 

Laat je inspireren

De HAN sluit aan bij Open Education Global

De HAN is officieel lid geworden van de internationale organisatie Open Education Global (OE Global). De HAN ziet het open delen en (her)gebruiken van digitale leermaterialen als een belangrijke voorwaarde om ons onderwijs toekomstgericht en toegankelijk te maken. De samenwerking met OE Global versterkt ons in onze aanpak.

Vlaggen HAN

Podcast aanpak Digitale Leermaterialen

Welke ambitie heeft de HAN op het gebied van open digitale leermaterialen? Daarover ging Michiel de Jong-Steenbrink in gesprek met Yvonne de Haan (vicevoorzitter college van bestuur), Marja Versantvoort (projectmanager Aanpak Digitale Leermaterialen), Marijn Post (beleidsadviseur onderwijs).

Deelnemers podcast zitten om een tafel

Webinar Open Leermaterialen met Marja Versantvoort

Het gebruik van open leermaterialen kan veel voordelen bieden voor de student, onderwijsinstelling, docent en samenleving. In deze NRO-webinar, met Marja Versantvoort, kom je meer te weten over die voordelen en overwegingen voor het gebruik en implementatie.

Marja Versantvoort neemt deel aan webinar

HAN neemt regie op digitale leermaterialen

De HAN is serieus aan de slag met regie op leermaterialen. Daarom ligt er nu een visie, een framework met kaders voor het delen en (her)gebruiken van digitale en open leermaterialen en een roadmap tot aan 2035. In een Npuls-sprintsessie deelden Marijn Post en Michiel de Jong het HAN-plan van aanpak.

Mensen werken samen rond een laptop