Samen gezondheidsverschillen verkleinen

Thema Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

In ons dagelijkse leven draagt niet alles bij aan een gezond bestaan. Hoe zorgen we voor een leefomgeving en leefstijl die de gezondheid bevordert, ook voor mensen in een kwetsbare situatie?

Verkenning

Welke factoren spelen een rol bij een gezonde leefomgeving en leefstijl? En hoe dragen deze factoren bij aan het ontstaan en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Deze verkenning voorziet studenten, docenten, onderzoekers en beleidsmakers van relevante informatie.

 

Illustratie focus Health

Thema

"Als lector richt ik me onder andere op preventie. Daarbij draait het om het voorkomen van gezondheidsproblemen, door mensen te helpen hun leefstijl aan te passen. Maar het gaat verder dan dat. De sociale en fysieke leefomgeving telt net zo goed mee. Het feit of er veel groen in de buurt is, je ’s avonds veilig een ommetje kunt maken, of dat er een laagdrempelige sportclub in de wijk is, is dus ook van belang.”

portret lector Minke Nieuwboer

Zo werken we aan Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl

Postdoc over gezondheidsvaardigheden vergroten

Twee jaar geleden startte Suzan Mooren een postdoconderzoek naar het voorkomen van nek-, schouder- en rugklachten bij mensen die fysiek zwaar werk verrichten. Inmiddels heeft ze scherp dat bijvoorbeeld een participatieve aanpak werkt. Een samenvatting van haar onderzoek aan de hand van 8 vragen.

HAN-schoonmaker en student-onderzoeker Charles

Gezonder leven met leerlingen in de lead

Wat als uit GGD-onderzoek blijkt dat middelbare scholieren te weinig bewegen en ongezond eten? Dan werk je samen met hen aan een betere leefstijl. Precies zoals in het project Fitlab gebeurt.

Foto's van het Fitlab op het Mondial College

Wat brengt jongeren wél in beweging?

Gwendolijn Boonekamp deed een promotieonderzoek dat zich richt op een actieve leefstijl onder vmbo-leerlingen. Vaak haakt deze groep af bij het sporten. Belangrijk om daar wat in te veranderen!

Groepje VMBO-scholieren

SPRONG-project 2SHIFT

De ambitie om eerlijke kansen op een gezond leven te vergroten, dat is waar 2SHIFT voor staat. Dit samenwerkingsverband gaat uit van een sterk netwerk met allerlei verschillende partners. Bij de kickoff van SPRONG-programma 2SHIFT kwamen alle betrokkenen bij elkaar.

Netwerkmarkt Uden Gemert Bakel kickoff bijeenkomst SPRONG 2SHIFT 13 nov 23

Samen kansen creëren in de wijk

Wil je in Arnhemse wijken (Geitenkamp, Presikhaaf, Malburgen en Klarendal) gelijke kansen op gezondheid creëren, dan moet je samen aan de slag. Krachten bundelen. Daarom kwamen bewoners, professionals en docenten bij elkaar.

speeltuin in presikhaaf

Gezondheidsverschillen en het belang van sport

Blijf sporten, je hele leven lang. Liefst in teamverband. “Het is leuk, heeft een groot sociaal aspect, verbetert de gezondheid en voorkomt zorgkosten”, concludeert onderzoeker Willem de Boer in zijn promotieonderzoek.

Teamsport is gezond, zo ook hockey

Sterker en weerbaarder: mbo’ers in de zorg

De kans op uitval bij jonge, net gestarte zorgmedewerkers is groot. Zonde. Want daarmee slinken hun kansen op een succesvolle loopbaan en een gezond leven. Of een sport- en beweegprogramma helpt hun mentale vitaliteit te vergroten? Dat zoekt Velibor Peters uit in zijn postdoconderzoek.

fitnesstrainer in de sportschool in gesprek met een blonde vrouw met overgewicht
Zwaartepunt
 

Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
ter inspiratie

HAN | Sociaal: 4 thema’s van Fair Health