Adoptieve organisatie
De digitale revolutie raast over organisaties heen. Een adoptieve organisatie is een organisatie die heel snel in kan spelen op veranderende omstandigheden doordat het zich de benodigde kennis en kunde eigen kan maken. En tegelijkertijd huidige activiteiten laten doorlopen.
Onder het thema Adoptieve Organisatie vallen de onderwerpen:
- Organiseren van ambidexteriteit: hoe vind je de balans tussen de huidige processen en je toekomstig bedrijfsmodel?
- Innovatie ecosystemen: regio's presenteren zichzelf vaker als een innovatie ecosysteem. Wat is het en hoe werkt dit?
- Leven Lang Ontwikkelen: hoe blijf je actief en wendbaar op die bewegende arbeidsmarkt?
Maak kennis of neem contact op met
De HAN werkt met partners in de regio mee aan het organiseren van ambidexteriteit en innovatie ecosystemen en denkt mee over de instrumenten die daarvoor nodig zijn. Zoek je een samenwerkings- of sparringspartner? Neem voor meer informatie contact op met Smart Region.
Team Adoptieve Organisatie
Maarten van Gils
Leading lector Smart Region en Lector Smart Business, Academie Organisatie en OntwikkelingEls van der Pool
Lector Human Communication Development, Academie Business en CommunicatieHilde de Groot
Onderzoeker Smart Business, Academie Organisatie en OntwikkelingMariëlle Verhoef
Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs, Academie EducatieMaureen Elshof
Onderzoeker Strategie en Werkveld, Academie Gezondheid en VitaliteitIvo Hendriks
Projectmanager Strategie en Werkveld, Academie Gezondheid en VitaliteitWill Bongaerts
Projectmanager, Academie Organisatie en OntwikkelingErkan Yalçin
Docent, Academie Organisatie en OntwikkelingJos Sanders
Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Organisatie en OntwikkelingOrganiseren van ambidexteriteit
Niet alle organisaties weten hoe zij om moeten gaan met de digitale revolutie. Het vraagt om een nieuwe balans tussen enerzijds het reguliere proces van bijvoorbeeld zorg verlenen (in o.a. ziekenhuizen) en onderwijs verzorgen (in scholen) en anderzijds leren pionieren en innoveren in het ecosysteem. Het implementeren van die balans, ook wel ambidexteriteit genoemd, is het hoofdonderwerp bij dit thema.
"Vernieuwende oplossingen vragen om radicale verandering van processen, producten en diensten. Ook zijn nieuwe manieren van werken en aansturen nodig. Enerzijds vragen we van organisaties om toekomstbestendig te zijn, terwijl we tegelijkertijd willen dat de huidige dienstverlening wordt geoptimaliseerd om efficiënt en effectief bestaande processen en activiteiten uit te voeren. Het omgaan met deze paradox vereist een lenigheid van de organisatie, ook wel aangeduid als organisationele ambidexteriteit," licht onderzoeker Hilde de Groot toe.
Een mooi voorbeeld is de samenwerking met innovatoren in de zorg vanuit het Center of Expertise (CoE) Sneller Herstel. Smart Region heeft met hen onderzocht hoe ze het best met het spanningsveld in tegengestelde processen om moeten gaan.
Een robuuste organisatie en een innovatie die broodnodig is. 2 elementen die per definitie haaks op elkaar staan. Met vernieuwers uit de zorgpraktijk keken we tijdens 2 workshops naar dit spanningsveld binnen hun eigen organisatie. Hoe zien we dit spanningsveld en welke dilemma’s komen we tegen? Met alleen de nadruk op optimaliseren en efficiënter maken van zorg, geven we onvoldoende perspectief op toegankelijke en houdbare zorg voor de toekomst. We moeten als organisatie processen, structuren en strategieën verfijnen en tegelijkertijd is het nodig om deze omver te werpen om op een langere termijn succesvol te zijn. Deze processen zijn van nature tegengesteld en niet goed verenigbaar. Het goed kunnen omgaan met het spanningsveld dat deze tegengestelde processen geeft, noemen we ook wel ambidexteriteit (Kassotaki, 2022). Dit spanningsveld geeft verschillende dilemma’s. Hilde de Groot gaat in haar blog verder in op van één van de dilemma’s dat naar voren kwam tijdens de workshop.
Smart Business in de Metercast
In de podcast MeterCast van Alliander praten Maarten van Gils en Hilde de Groot van het Lectoraat Smart Business over het innoveren van bedrijven en instellingen en de balans met het reguliere proces. Aan de hand van 3 thema's: diverse perspectieven, kennis van klanten en samenwerking tussen organisaties. Als terugblik op deze aflevering van de MeterCast van Alliander heeft de Arnhemse stadsdichter Jesse Laport een gedicht geschreven.
Innovatie ecosystemen
Het duikt steeds vaker op: regio’s die zichzelf presenteren als een innovatie ecosysteem. Voor hen een manier om aan te geven dat innovatie, ondernemerschap en samenwerking hoog in het vaandel staat. Maar wat is een innovatie ecosysteem precies? En hoe stuur je de ontwikkeling datagedreven bij? Onze onderzoekers ontplooien de nieuwste inzichten en werken samen met studenten en het werkveld aan het Regionale Ecosysteem Monitoring Instrument (REMI).
Bekijk de animatie: REMI
REMI helpt programmamanagers inzicht te krijgen in de programma’s die in het regionale ecosysteem aanwezig zijn en hoe deze programma’s aansluiten op de behoeften in de markt. REMI maakt het innovatieve ecosysteem inzichtelijk voor bedrijven en voor de gehele regio.
Kijk onder de motorkap van het regionale ecosysteem
''Het zijn van de krachtbron voor het regionale ecosysteem vraagt om een visie op hoe álle -dus niet alleen de eigendeeloplossingen
in samenhang het proces voor de gewenste verandering bij belanghebbenden kunnen helpen versnellen.''
Programmamanager Slim - Smart Region, Maarten van Gils, laat in het boek 'Stippen aan de horizon' zijn licht schijnen over wat het inhoudt om als HBO een regionale innovatiemotor te zijn. Een rol die steeds meer weerklank vindt, maar in de nabije toekomst ook (in ieder geval) één uitdaging behelst: het vinden van kundige ecosysteem-monteurs!
Lees de hele column hier
Leven Lang Ontwikkelen
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Banen veranderen en verdwijnen, maar er komen ook nieuwe banen bij. Technologische ontwikkeling en digitalisering zorgen ervoor dat banen vooral ook in het lagere en middensegment onder druk komen te staan. Daarnaast kunnen groeiende sectoren zoals de ict, zorg, hospitality en techniek moeilijk geschikt personeel vinden. Om actief en wendbaar op die arbeidsmarkt te bewegen is het belangrijk inzicht te hebben in wat je kent en kunt, wat je skills zijn. De HAN werkt met een groot aantal partners in de regio mee aan de vorming van een skillsbased arbeidsmarkt en de instrumenten die daarvoor nodig zijn. Zoals een digitaal skillspaspoort.
Samen grenzen verleggen met Smart Region - Slim?
Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!
Slim - Smart Region
Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Smart Region - Slim.