Artificial Intelligence
Artificial Intelligence is een van de meest online gezochte termen. Veel mkb-bedrijven vragen zich af wat zij kunnen met deze snel ontwikkelende digitale technologie. Dit grote gebied van kennis biedt onkenbaar veel mogelijkheden met data als basis. Hoe kom je hieraan en wat kun je ermee?
Deze data lost allerlei soorten maatschappelijke-, organisatie- en technische vraagstukken op door zichzelf kennis aan te leren. Deze eigenschap draagt sterk bij aan het professionaliseren van een organisatie, het vergroten van de kennis of het ontwikkelen van nieuwe business. Daarnaast kan data in het onderwijs ingezet worden om het leren te verbeteren. HAN Smart Region - Slim verkent deze mogelijkheden.
Onder het thema Articial Intelligence vallen de volgende onderwerpen:
- ASGARD: het AI-netwerk van de HAN
- Koburg-lunches: maandelijkse bijeenkomst over AI en Data Science
- Dataondersteund onderwijs: hoe zet je Artificial Intelligence in in het onderwijs?
- Predictive Maintenance: toepassing van AI bij het onderhoud van o.a. machines
Maak kennis
Team Artificial Intelligence / Predictive Maintenance
Stijn Hoppenbrouwers
Lector Data & Knowledge Engineering, Academie IT en MediadesignErwin Folmer
Lector Applied Data Science & AIMarijn Siebel
Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en MediadesignInez Kohlmann
Onderzoeker, Academie Engineering en AutomotiveMarlous van den Tooren
Procescoördinator, Academie Financieel Economisch ManagementNeem contact op
Hoe organiseer je AI en wat vraagt dit van de omgeving? Onze onderzoekers, docenten en studenten voelen zich altijd uitgedaagd om de mogelijkheden van artificial intelligence te exploreren. Neem vrijblijvend contact op met:
- Stijn Hoppenbrouwers (thematrekker): Stijn.Hoppenbrouwer@han.nl
- Marijn Siebel (Koburg Lunches): Marijn.Siebel@han.nl
ASGARD
ASGARD staat voor Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences. Dit is hét netwerk van de HAN voor iedereen met kennis van/interesse in AI en Applied Data. Ontstaan in 2020 en sindsdien groeiend. Onderdeel van ASGARD zijn de Koburg Lunches.
Koburg Lunches
De Koburg lunches zijn maandelijkse (online)bijeenkomsten georganiseerd door de leergemeenschap ASGARD. Deze lunches richten zich op het delen van ervaringen en kennis met betrekking tot data (science) en AI met een breed publiek van binnen en steeds meer buiten de HAN. Tijdens elke Koburg lunch is er een spreker die een korte presentatie geeft over hoe hij of zij vanuit hun eigen discipline en vakgebied bezig is met de (bredere) toepassing van data (science) en/of kunstmatige intelligentie.
Dataondersteund onderwijs
Hoe zet je data in zodat je het leren kan verbeteren? Met data over het leren kunnen er leeromgevingen ontstaan die zich aanpassen aan wat een student nodig heeft of wat een lerende werkomgeving nodig heeft. De student kan met data de regie nemen over zijn eigen leerproces. Kunstmatige intelligentie (AI) kan de docent en student ondersteunen hierbij.
Kennisclip
Artificial Intelligence in het onderwijs: wat is het, hoe werkt het, hoe verbetert AI de kwaliteit van het onderwijs en wat is de keerzijde van AI?
Predictive maintenance
Onderhoud aan machines in fabrieken wordt meestal gepland met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld iedere maandag. Als machines eerder stuk gaan komt productie stil te liggen met als gevolg een te late levering aan klanten en lagere inkomsten voor het bedrijf. Dit kan voorkomen worden door met kortere tussenpozen onderhoud te plegen, maar dit levert vertraging op van de productie en kost ook meer geld, want er zijn meer mensen nodig om deze machine te onderhouden.
Predictive maintenance gebruikt data om te bepalen wanneer onderhoud nodig is. Het optimaliseert de timing van onderhoud, oftewel: het onderhoud machines op precies het juiste moment. Precies op het juiste moment betekent, voordat storingen optreden of onderdelen versleten zijn. Door de staat van machines te analyseren kan onderhoud dus op exact het juiste moment worden ingepland. Met als resultaat een verlaging van de onderhoudskosten en een hogere beschikbaarheid.
Samen grenzen verleggen met Smart Region - Slim?
Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!
Smart Region - Slim
Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region - Slim werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Smart Region.