Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is een van de meest online gezochte termen. Veel mkb-bedrijven vragen zich af wat zij kunnen met deze snel ontwikkelende digitale technologie. Dit grote gebied van kennis biedt onkenbaar veel mogelijkheden met data als basis. Hoe kom je hieraan en wat kun je ermee?

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Deze data lost allerlei soorten maatschappelijke-, organisatie- en technische vraagstukken op door zichzelf kennis aan te leren. Deze eigenschap draagt sterk bij aan het professionaliseren van een organisatie, het vergroten van de kennis of het ontwikkelen van nieuwe business. Daarnaast kan data in het onderwijs ingezet worden om het leren te verbeteren. HAN Smart Region - Slim verkent deze mogelijkheden.

Onder het thema Articial Intelligence vallen de volgende onderwerpen:

Maak kennis

Team Artificial Intelligence / Predictive Maintenance

Stijn Hoppenbrouwers

Lector Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Portretfoto Stijn Hoppenbrouwers. Lectoraat MBIS Arnhem. Academie IT en Mediadesign.

Erwin Folmer

Lector Applied Data Science & AI
Portretfoto van lector Erwin Folmer

Marijn Siebel

Onderzoeker Data & Knowledge Engineering, Academie IT en Mediadesign
Academie IT en Mediadesign. Lectoraat MBIS. Portretfoto Marijn Siebel.

Inez Kohlmann

Onderzoeker, Academie Engineering en Automotive
Portretfoto Inez Kohlmann 2022 smart business lectoraat

Marlous van den Tooren

Procescoördinator, Academie Financieel Economisch Management
Portretfoto Inez Kohlmann 2022 smart business lectoraat

Neem contact op

Hoe organiseer je AI en wat vraagt dit van de omgeving? Onze onderzoekers, docenten en studenten voelen zich altijd uitgedaagd om de mogelijkheden van artificial intelligence te exploreren. Neem vrijblijvend contact op met:

Beluister de podcast 

Data en semantiek als fundament voor AI

In deze podcast-aflevering van de serie Dataloog zijn HAN-lectoren Erwin Folmer en Stijn Hoppenbrouwers te gast. 

Stijn is reeds 12 jaar lector op het gebied van informatie en kennissytemen; model based information systems bij de HAN en heeft zich gespecialiseerd in de betekenis van taal. 

Erwins lectoraat komt voor uit dat van Stijn en gaat over Applied Data Science en AI. Hij heeft een achtergrond bij het Kadaster en bouwt kennis op rondom hybride AI, neurosymbolica, kennisrepresenatie en betrouwbaarheid.

Beide lectoraten hebben onderzoeksprojecten met partners uit het werkveld, zoals Thales, Alliander en diverse gemeentes. Ze bouwen aan een toolbox waarin standaarden worden ontwikkelt voor eindgebruikers. 

Nieuwsgierig naar hun verhaal? Luister dan naar deze aflevering.

Samen sterker
 

Werkveld en AI

Vanuit onderwijs en onderzoek werken we samen met het werkveld om de grenzen te verleggen met AI.

Zo ook met het project DEMAND. Organisaties beschikken vaak over vele dataketens. Hoe meer datastromen, hoe complexer het geheel en hoe groter de behoefte aan structuren om deze te integreren en te managen. Het project DEMAND helpt data-gedreven organisaties die hier hulp bij willen met nieuwe methodologieën en tooling.

Serverruimte HAN
AI in het onderwijs 

Dataondersteund onderwijs

Hoe zet je data in zodat je het leren kan verbeteren? Met data over het leren kunnen er leeromgevingen ontstaan die zich aanpassen aan wat een student nodig heeft of wat een lerende werkomgeving nodig heeft. De student kan met data de regie nemen over zijn eigen leerproces. Kunstmatige intelligentie (AI) kan de docent en student ondersteunen hierbij.

Bekijk de pagina AI in je onderwijs om een kijkje in de HAN-keuken te nemen. 

Kennisclip

Artificial Intelligence in het onderwijs: wat is het, hoe werkt het, hoe verbetert AI de kwaliteit van het onderwijs en wat is de keerzijde van AI?

Podcast AI Tussenuurtje: over AI in het onderwijs

AI in de fabriek 

Predictive maintenance

Onderhoud aan machines in fabrieken wordt meestal gepland met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld iedere maandag. Als machines eerder stuk gaan komt productie stil te liggen met als gevolg een te late levering aan klanten en lagere inkomsten voor het bedrijf. Dit kan voorkomen worden door met kortere tussenpozen onderhoud te plegen, maar dit levert vertraging op van de productie en kost ook meer geld, want er zijn meer mensen nodig om deze machine te onderhouden.

Predictive maintenance gebruikt data om te bepalen wanneer onderhoud nodig is. Het optimaliseert de timing van onderhoud, oftewel: het onderhoud machines op precies het juiste moment. Precies op het juiste moment betekent, voordat storingen optreden of onderdelen versleten zijn. Door de staat van machines te analyseren kan onderhoud dus op exact het juiste moment worden ingepland. Met als resultaat een verlaging van de onderhoudskosten en een hogere beschikbaarheid.

Kennisclip: Predictive Maintenance

Deze kennisclip gaat over predictive maintenance, oftewel voorspelbaar onderhoud. Want hoe kan AI helpen bij het onderhouden van apparaten en machines in het werkveld? En wat heb je daaraan als ondernemer?

Het AI-netwerk van de HAN
 

ASGARD

ASGARD staat voor Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences. Dit is hét netwerk van de HAN voor iedereen met kennis van/interesse in AI en Applied Data. Ontstaan in 2020 en sindsdien groeiend. Onderdeel van ASGARD zijn de Koburg Lunches.

null
Maandelijkse kennisdeling
 

Koburg Lunches

De Koburg lunches zijn maandelijkse (online)bijeenkomsten georganiseerd door de leergemeenschap ASGARD. Deze lunches richten zich op het delen van ervaringen en kennis met betrekking tot data (science) en AI met een breed publiek van binnen en steeds meer buiten de HAN. Tijdens elke Koburg lunch is er een spreker die een korte presentatie geeft over hoe hij of zij vanuit hun eigen discipline en vakgebied bezig is met de (bredere) toepassing van data (science) en/of kunstmatige intelligentie.

null

Nieuws en artikelen

Toekomstbestendig Media Design verbindt mens, tech

Artificial Intelligence (AI) is in een stroomversnelling beland. Wat betekent dit voor de toekomstige rol van professionals in de creatieve industrie? En hoe ontwerp je toepassingen zó, dat je het ingewikkelde verband tussen mens, technologie en omgeving respecteert?

Echte hand en door AI vormgegeven hand beschermen een lichtje

Studenten werken mee aan nieuwe anti-muggenspray

TropIQ ontwikkelt vaccins en preventieve hulpmiddelen tegen tropische infectieuze ziektes zoals malaria. HAN-student Thijs van der Wielen en Avans-student Freya Evers werken momenteel mee aan het ontwikkelen van een nieuw middel dat DEET moet gaan vervangen.

3 studenten in beeld met labjassen aan

Grote stap voor DEMAND

Op 23 november vond de eerste bijeenkomst van projectleden uit de betrokken onderwijsinstellingen plaats in Arnhem. Tijdens deze uitwisseling van kennis tussen (docent-)onderzoekers en lectoren vanuit de HAN, Saxion en Fontys zijn grote stappen gezet. De bijeenkomst heeft bijgedragen aan de gedeelde koers voor de onderzoeksgroep DEMAND.

meerdere personen aanwezig bij kickoff bijeenkomst

Etalage van Smart Industries

De HAN heeft op het gebied van de maakindustrie een stuk of 15 labs en werkplaatsen. Om deze in kaart te brengen, beter met elkaar te laten samenwerken en naar buiten toe te etaleren, is het project Smart Industries opgericht.

Samenwerken is belangrijk in een innovatie ecosysteem.

Forse impuls voor onderzoek datagericht digitalise

Het onderzoeksproject DEMAND heeft samen met het project 2Shift 2 miljoen euro ontvangen. De toekenning, gelijk verdeeld over 2 projecten, komt van een SPRONG-subsidie voor praktijkgericht onderzoek. De HAN gaat samen met hogeschool Saxion en Fontys Hogeschool onderzoek doen naar het beter en betrouwbaarder gebruiken van data.

Vrouw en data

AI en de energietransitie

Met almaar stijgende energieprijzen en de commotie rondom gas is de energietransitie urgenter dan ooit. Om die soepel en snel te laten verlopen, is het inzetten van Artificial Intelligence (AI) onvermijdelijk. De HAN houdt zich volop bezig met het samenspel tussen mens en machine.

Portretfoto Stijn Hoppenbrouwers. Lectoraat MBIS Arnhem. Academie IT en Mediadesign.

Nationaal Onderwijslab AI van start

Op 6 oktober is het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) gestart. Het is een living lab waar scholen, onderzoekers en het bedrijfsleven samenkomen om gezamenlijk te werken aan digitale onderwijsinnovatie met AI om de kwaliteit van het primair en voortgezet onderwijs te verbeteren.

Groep 5,6,7 op de school Da Vince. Een leerling is aan het werk achter haar laptop in de klas.

Dataondersteund onderwijs

Wat is de invloed van dataondersteund onderwijs, learning analytics en kunstmatige intelligentie (AI) voor docenten en studenten? Deze vraag stond centraal tijdens de sessie Educational Analytics op HAN Unexpected.

null

AI in onderwijs

Kunstmatige Intelligentie (AI) in het onderwijs stond centraal tijdens een bijeenkomst van de HAN-leergemeenschap ASGARD. 'Wat kun je in het onderwijs probleemloos door AI laten ondersteunen en wat juist niet?'

null

AI-kennis klotst over de regiogrenzen

Een centraal loket voor AI-startups en betere kennisdeling. Het zijn de doelen van het nieuwe TTT-AI-consortium, een groep kennisinstellingen waar de HAN bij betrokken is. 'Wij zorgen dat AI-kennis wordt ingevlochten in de context van de praktijk.'

null

Samen sterker in artificial intelligence

Op 24 september werd vanuit het zwaartepunt Smart Region een spiksplinternieuwe learning community gelanceerd: HAN ASGARD. Voluit: Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences.

vrouw artifical intelligence (AI)
Laat het ons weten
 

Samen grenzen verleggen met Smart Region - Slim?

Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!​

Belangrijke termen die van toepassing zijn bij een innovatie ecosysteem en bij innovatie.
Focus van de HAN
 

Smart Region - Slim

Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region - Slim werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.   

Region vrouw met bril
Blijf op de hoogte
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van al het nieuws binnen Smart Region.

Region vrouw met bril