Innovatieve leeromgeving
Het werken in de driehoek met werkveld, onderwijs en onderzoek is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om wel overwogen keuzes in ontwerp van leerproces, (didactische) uitvoering en verbinding met betrokken partners. Anders bestaat het risico dat het adaptieve en innovatieve vermogen van (aanstormende) professionals zich niet optimaal zal ontplooien. De innovatieve leeromgeving, 1 van de thema's van HAN Slim - Smart Region - Slim, gaat over dat onderwerp.
Onder het thema Innovatieve Leeromgeving vallen de volgende projecten/onderwerpen:
- Prepareren voor Innoveren: hoe leiden we de innovatieve professional op?
- Innovatiehubs: neem een kijkje in één van de innovatiehubs waar de HAN samenwerkt aan innovatie met het werkveld vanuit onderwijs en onderzoek
- Data-ondersteund onderwijs: hoe zet je data in om het leerproces te ondersteunen in het innoveren?
- Leven Lang Ontwikkelen: hoe blijf je zelf actief en wendbaar op de bewegende arbeidsmarkt? Een tool als Digital Skillspaspoort helpt daarbij.
- Digitale Leer Werk Omgeving (DLWO): hoe werkt de HAN zelf aan de eigen digitale leeromgeving?
Bekijk ook deze mooie video's op deze pagina over:
Maak kennis
Team Innovatieve Leeromgeving
Wietske Kuijer
Lector Responsief Beroepsonderwijs, Academie EducatieAimée Hoeve
Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs en Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie EducatieJanneke van der Steen
Onderzoeker Kwaliteit van Leraren, Academie EducatiePierre Gorissen
Associate lector Leren met ict, Academie EducatieJeroen van den Hoogen
Docent, Academie Organisatie en OntwikkelingMarij Striekwold
Beleidsmedewerker, Academie IT en MediadesignSander Berendsen
Docent-onderzoeker, Academie Educatie en ROC Graafschap CollegeEsther van Popta
Beleidsmedewerker, Centrale Staf Onderwijs, Onderzoek, KwaliteitszorgJos Sanders
Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan, Academie Organisatie en OntwikkelingContact over thema innovatieve leeromgeving
Annelies Dickhout, kernteamlid van Slim - Smart Region.
Prepareren voor innoveren
Hoe leiden we de innovatieve professional op? Hoe stoom je iemand klaar die wendbaar is en kan acteren op de nieuwe (vaak digitale) ontwikkelingen in het beroep. Het beroepsonderwijs leidt nu op voor de arbeidsmarkt van overmorgen, op basis van de kennis van eergisteren. Dit vraagt om nieuwe grondslagen voor beroepsopleidingen. De toekomstige professional moet constructief innoveren en nieuwe, onbekende problemen leren op te pakken.
Video Preparen voor innoveren
Innovatiehubs
Steeds meer studenten lopen stage of studeren af in een innovatiehub. Een innovatiehub is een samenwerking tussen werkveld, onderwijs en onderzoek met als doel samen te innoveren. Een innovatiehub kan verschillend van samenstelling zijn. Het bestaat soms uit bedrijven uit een specifieke branche, die samen willen innoveren en kennis willen ontwikkelen. De HAN is actief in diverse innovatiehubs.
Podcast Innovatiehubs
In de innovatiehubs werken studenten aan drones op zonne-energie, slimme productiesystemen en talloze andere innovaties. De hubs draaien niet alleen om nieuwe technologie. Ze zijn onderdeel van een netwerk met bedrijven en kennisinstellingen die samenwerken aan een slimme regio. In gesprek met Maarten van Gils (HAN-programmamanager Slim - Smart Region) en Marij Striekwold (voorheen projectleider Innovatiehub Achterhoek)
Smarthub Achterhoek
Voor innovatieve stages kun je prima terecht in de Achterhoek. Dat is de boodschap van Marij Striekwold, projectleider bij Smarthub Achterhoek. Zij bundelen de krachten van bedrijven, instellingen en organisaties uit deze regio. En begeleiden studenten, zowel bij hun zoektocht naar als tijdens hun stage. De bedrijven zitten te springen om de kennis die HAN-studenten meebrengen!
Studentenproject bij Giesbers Bouwen
Bedrijven hebben veel behoefte aan professionals die nieuwe technologie begrijpen en kunnen toepassen. In de minor Smart Industry verdiepen studenten zich in een specifiek werkproces van een bedrijf en maken het ‘slim’. Zie hier hoe studenten van de minor hebben onderzocht hoe Giesbers het doorlooptraject van prefab bouwelementen konden verbeteren. Ze hebben gekeken naar inzet van verschillende Internet of Things middelen zoals RFID-chips of 360-camera’s om meer efficiëntie of automatisering in het proces te behalen. Hiervoor hebben ze onderzoek moeten doen naar deze middelen, maar ook de stakeholders bij het proces in kaart gebracht. Wat is hun invloed of impact?
Studentenproject bij impact smart solutions
Bedrijven hebben veel behoefte aan professionals die nieuwe technologie begrijpen en kunnen toepassen. In de minor Smart Industry verdiepen studenten zich in een specifiek werkproces van een bedrijf en maken het ‘slim’. Zie hier hoe studenten van de minor de HomeCube mee hebben ontwikkeld voor Impact Smart Solutions om particuliere energieverbruik voor de consument beter beheersbaar te maken.
Studentenproject bij Van Raam
Bedrijven hebben veel behoefte aan professionals die nieuwe technologie begrijpen en kunnen toepassen. Tijdens de minor Smart Industry verdiepen studenten zich in een specifiek werkproces van een bedrijf en maken het ‘slim’. Bekijk hoe HAN studenten Job (student Embedded Systems) en Daan (student Elektrotechniek) dat hebben gedaan bij opdrachtgever Van Raam.
Data-ondersteund onderwijs
Hoe zet je data in zodat je het leren kan verbeteren? Met data over het leren kunnen er leeromgevingen ontstaan die zich aanpassen aan wat een student nodig heeft of wat een lerende werkomgeving nodig heeft. De student kan met data de regie nemen over zijn eigen leerproces. Kunstmatige intelligentie (AI) kan de docent en student ondersteunen hierbij.
Kennisclip AI in het onderwijs
Artificial Intelligence in het onderwijs: wat is het, hoe werkt het, hoe verbetert AI de kwaliteit van het onderwijs en wat is de keerzijde van AI?
Leven Lang Ontwikkelen
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Banen veranderen en verdwijnen, maar er komen ook nieuwe banen bij. Technologische ontwikkeling en digitalisering zorgen ervoor dat banen vooral ook in het lagere en middensegment onder druk komen te staan. Daarnaast kunnen groeiende sectoren zoals de ict, zorg, hospitality en techniek moeilijk geschikt personeel vinden. Om actief en wendbaar op die arbeidsmarkt te bewegen is het belangrijk inzicht te hebben in wat je kent en kunt, wat je skills zijn. De HAN werkt met een groot aantal partners in de regio mee aan de vorming van een skillsbased arbeidsmarkt en de instrumenten die daarvoor nodig zijn. Zoals een digitaal skillspaspoort.
Het digitaal Skills Paspoort, jouw nieuwe CV?
Blijven ontwikkelen is nodig in de bouw-, infra- en technieksector van nu. De bouwwereld verandert snel, bijvoorbeeld door de energietransitie en door innovaties. Om je persoonlijke ontwikkeling en Skills beter zichtbaar te maken, zijn we hard bezig om een Digitaal Skills Paspoort (PSP) te ontwikkelen.
House of Skills
Met het Skillspaspoort 2.0 verkrijg je inzicht in je actuele skills en kun je deze aantoonbaar maken. We onderzoeken hoe het Skillspaspoort kan helpen bij het intreden in en reizen over de arbeidsmarkt. Vergelijkbaar met een diploma of branchecertificaat, maar dynamischer, vollediger en actueler.
Digitale Leer Werk Omgeving (DLWO)
Leren, werken en onderzoeken: wie actief is in die driehoek, heeft ICT-ondersteuning nodig. Excellente ondersteuning, met de modernste middelen, effectiefste toepassingen en hoogste kwaliteit. Die biedt de HAN-DLWO, of op zijn minst zijn we flink op weg. Het project DLWO2021 levert een aantrekkelijke digitale omgeving op voor studenten, docenten, onderzoekers en (inter)nationale partners die samen willen leren en interacteren. Laat je inspireren!
Samen grenzen verleggen met Slim - Smart Region?
Werk jij bij een bedrijf/instelling en wil jij met ons grenzen verleggen met digitale technologie? Wij werken graag samen aan de maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering. Dit doen wij vanuit ons onderwijs en onderzoek in nauwe samenwerking met het werkveld. Heb je een interessant (nieuw) thema? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil!
Slim - Smart Region
Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Slim - Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van al het nieuws binnen Slim - Smart Region .