Arnhem Centraal Station met trolleybussen

Chloé: Ja, wij zijn de toekomst, dus wij moeten daar ons steentje aan bijdragen, vind ik. 

MUZIEK: Leader Changemakers-podcast 

Presentator: Welkom bij HAN Changemakers, de podcast van de HAN University of Applied Sciences. Over slimme, schone en sociale oplossingen voor de wereld van morgen. In deze aflevering gaan we in gesprek over een slimme innovatie die steden groener en leefbaarder maakt. Ik sta hier met Chloé Deniz en Vincent van den Heuvel, studenten Commerciële Economie - Innovation. We zitten in de kou buiten. Waar zijn we precies, Vincent? 

Vincent: We zitten op dit moment op onze innovatie. Onze groene modulaire stadsbank die we hebben ontworpen binnen onze opleiding. 

Presentator: Ja, mooi. Jullie zitten op een houten bankje met een metalen onderstel. Achter jullie zie ik wat klimop op een rek, daarbovenop nog iets van een plantenbak en allerlei mooie groen wat er overheen steekt. Mis ik nog iets, Chloé? 

Chloé: Ja, je mist waterberging. Dat is een belangrijk onderdeel van de bank. Er zitten zes waterbuffers in de bank. Dat water wordt opgevangen door regenwater, dus hemelwater. En misschien is het leuk als ik even opsta, kan dat? Dan moeten we die kant op. Hier kan je dat ook goed zien. Hier zie je, hier kan je zeg maar zien hoeveel water er in de buffers zit. Die kan je ook handmatig bijvullen met een tuutje, die zie je nu even niet. Maar ja, op het moment dat het dus een tijdje wat droger is of dat er water bij gevuld moet worden, dan kan dat handmatig. Dat water wordt dan zo geleidelijk vanuit de druppelaarsysteem die we hier in de buis hebben, bewaterd dat de hedera en trekt het ook via een systeem naar boven om de bloemen in de bak bovenop te bewateren. 

Presentator: Ja, prachtig. En ik begreep dat het systeem ook helemaal modulair is. Dat het ook nog aangepast kan worden, dat het vrij gemakkelijk uit elkaar kan. Kun je daar iets over vertellen, Vincent? 

Vincent: Het modulaire bouwsysteem wat we gebruiken is een metalen rek dat je ziet. En eigenlijk is het een harmonica frame dat je in verschillende vormen en afmetingen, tot 2 bij 2 meter kan vervaardigen. En het modulaire daaraan is dat alle onderdelen die we daaraan hebben gekoppeld, dus zoals de bak bovenin en het zitgedeelte, worden er allemaal via pinnen aangeklikt. Waardoor op het moment dat bijvoorbeeld de bank afbreekt of daar iets mis mee is, hoeft niet de hele constructie vervangen te worden, maar kan je het bankje eraf klikken en een nieuwe eraan bevestigen. 

Presentator: Kun je iets vertellen over het materiaal waar het van gemaakt is? 

Vincent: Ja, zeker. We hebben naast de beplanting ook gebruik willen maken van zoveel mogelijk duurzame producten. Dus om te beginnen bijvoorbeeld het hout dat we gebruiken voor het zitgedeelte, is van een bedrijf dat heet Platowood. Dat is een bedrijf dat ook gevestigd zit in Arnhem en dat maakt van zachthout hardhout, waardoor het duurzamer is. Je hoeft er bijvoorbeeld oerwouden of zo niet van te kappen, omdat het allemaal gewoon hout is wat in Nederland is. Ja, daar kan je dus ook hardhout van maken. En voor de bakken bovenop hebben we Resysta hout. Dat is officieel geen hout, maar het is gemaakt van 90% rijstvlies, waardoor het dus wel dezelfde eigenschap heeft als hout. 

Presentator: Ja, jullie product GRŒNNEHAGE ziet er prachtig uit. Het is een oplossing voor meerdere problemen waar steden mee kampen. Onder andere als gevolg van klimaatverandering. Zullen we daar binnen even over verder praten? Het is vrij fris buiten, dus laten we de warme studio in duiken. 

Presentator: We zitten inmiddels in de warme studio op de HAN University of Applied Sciences en we hebben een extra gast die ons alles kan vertellen over klimaatadaptie in steden. Henk Wentink is bestuursadviseur bij de gemeente Arnhem. Fijn dat je bent aangeschoven. Kun je kort vertellen wat je bij de gemeente Arnhem doet? 

Henk: Ik ben bestuursadviseur, dat is een mooi woord voor ambtenaar. Ik adviseer de gemeente Arnhem en met name het college en de raad over alles wat te maken heeft met klimaatadaptatie en vergroening.  

Presentator: Als we kijken naar Arnhem en klimaatadaptatie en vergroening. Laten we beginnen bij klimaatverandering. Wat merken we in een stad als Arnhem van klimaatverandering? 

Henk: Klimaatverandering leidt tot meer weersverandering en meer extremer weer. Dat betekent grote hitte in de stad in de zomers, ook langdurige hitte. De stad warmt op en koelt in de nacht steeds minder af, waardoor je een opwaartse spiraal krijgt van temperatuur. Dat betekent dat de gevoelstemperatuur toeneemt voor mensen die daar kwetsbaar voor zijn. Voor mensen met op hoge leeftijd, hele jonge kinderen een mensen met beperkingen of onderliggende ziektes kan dat vrij ernstige gevolgen hebben. Je kunt daar aan dood gaan. Je merkt het ook met slapen, mensen slapen steeds slechter. Vanaf 26 graden krijg je in toenemende mate last van hittestress. De een is daar wat meer gevoelig voor dan de ander, maar over het algemeen is bekend dat slechte slapen leidt tot minder uitgerust zijn, concentratieproblemen en snelle ongelukjes op je werk en algemeen. Wat daar de laatste twee, drie zomers bij is gekomen is droogte. Daar hadden we nog niet eerder mee te maken. Je merkt nu ook dat het dusdanig droog wordt dat ons groen daar last van krijgt. De parken, maar met name de bomen. De schade daarvan is nu nog niet eigenlijk in te schatten. Daar gaan we pas over een paar jaar echt merken op wat de bomen daarvan klappen hebben gehad. Maar ook in Arnhem-Zuid, bij gebouwen die eind jaren 40, begin jaren 50 zijn gebouwd, kan het gevolgen hebben voor de fundering. Dat betekent verzakkingen. 

Presentator: Dat is een hele trits aan uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Wat zijn de uitdagingen van de gemeente als het gaat om die veranderingen, en wat is jouw rol daarin? 

Henk: We hebben eigenlijk twee belangrijke taken. De eerste taak is dat we onze eigen openbare ruimte zo inrichten dat die beter bestand is tegen weersextremen. En de andere taak is dat we alle particuliere eigenaren van gebouwen, bouwwerken en terreinen weten te overtuigen dat ze hun gebouwen, hun ruimte zo moeten inrichten dat die ook beter bestand zijn tegen weersextremen. En het idee is dat we de stad op zo kort mogelijke termijn, het liefst binnen, nou ja, we roepen altijd 10 jaar, maar hoe eerder hoe beter, maar dat we de stad zo inrichten dat het een leefbare stad blijft, ook in de toekomst. 

Presentator: Ja, precies. En Chloé en Vincent, nou ja, we hebben net even gekeken bij een innovatie waar jullie mee bezig zijn geweest. Die raakt aan die klimaatadaptatie waar Arnhem mee bezig is. Wat maakt het dat jullie het belangrijk vinden om met een oplossing voor dit probleem bezig te zijn? 

Chloé: Nou, onze opleiding, Commerciële Economie - Innovation, dat is op zichzelf al een hele innovatieve studie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. We zijn natuurlijk een nieuwe opleiding, we proberen nieuwe oplossingen te verzinnen. Ja, dingen moeten anders in de toekomst, dingen moeten duurzamer, beter en daar proberen wij zo ons steentje aan bij te dragen. Ook voor ons persoonlijk, als ik zo spreek, vinden wij het gewoon heel belangrijk dat er meer groen komt. Zeker dan wat er nu is, voornamelijk dus in de stedelijke gebieden. Want ja, daar word je ook gewoon vrolijk van. Het is gezond, n de zomer zorgt het voor verkoeling. Wij zijn de toekomst, dus wij moeten daar ons steentje aan bijdragen, vind ik. 

Presentator: Hoe kijk jij dan naar, Vincent? 

Vincent: Ja, als je het aan mij vraagt, ik vind duurzaamheid zelf ook heel erg belangrijk. En ook inderdaad, het past goed bij de opleiding. We wonen allebei in Arnhem, we zijn ook met regelmaat in het centrum van Arnhem en als je daar ook kijkt, het centrum zelf kan in mijn optiek wel groener. We hebben natuurlijk hele mooie bossen, Sonsbeek, alles buiten het centrum is eigenlijk redelijk mooi groen. Ook water, de Rijnkade natuurlijk. Maar ja, als je in het centrum loopt, dan kan je boompjes tellen en ik denk dat daar wat verandering in kan komen. 

Presentator: Ja, precies. En jullie hebben dus een product ontwikkeld wat daar ook een beetje verandering in brengt. We hebben net al even gekeken. Als je nou luistert naar het verhaal van Henk, denk je dan inderdaad van: wat wij bedacht hebben, dat draagt bij aan die problemen die net geschetst zijn? 

Chloé: Hoe ik het voor me zie, is dat we samen heel veel kunnen bereiken. Ik zie ons product ook als in samenwerking met vanalles, meerdere bedrijven eventueel. Laten we zeggen, echt groen. Kijk, wij willen een toevoeging zijn. Wij lossen met één bank niet het hele probleem op, dat weten we ook, maar we kunnen de stad wel een stukje gezelliger maken. Dus dat is ook weer het gedeelte sociale cohesie. En natuurlijk, doordat het een groene bank is, wat ook volop gaat bloeien in de zomer, draag je daar wel aan bij. 

Presentator: Hoe ziet die bank eruit in de zomer? 

Chloé: Ja, nu zag je dat natuurlijk nog niet zo goed. Maar in de zomer moet dit een volop bloeiende bank zijn. Dan zie je eigenlijk door de hedera het frame er niet meer achter en de bloemen bovenop, dat wordt één bush, wat gewoon eigenlijk de schaduw gaat bieden. En in combinatie met echt groen, dan spreken we gewoon over bomen, eventueel schutting of alles kan dat lijkt mij een hele leuke combinatie zijn in de stad. Wat het echt een stukje groener en gezelliger maakt. 

Presentator: Ja, dus als die bank gaat groeien, zitten we straks in een soort groene oase met mooie bloemen bovenop. Wordt een mooie ervaring. 

Vincent: Ook omdat we allemaal weten dat bomen eigenlijk het beste zijn. Het biedt het meeste schaduw. Maar ja, in de meeste gevallen, hoe lang duurt het voordat daadwerkelijk een boom zo vergroeid is? En ook in de meeste, zoals Arnhem geloof ik ook, maar in Nijmegen in elk geval moet er vaak voordat er een boom geplaatst kan worden, echt uitgebreid onderzoek gedaan worden naar of die boom daadwerkelijk mag staan. En daar vinden wij ook dat onze bank daar een hele mooie toevoeging in kan zijn. Dat het een beetje tussen plaats en tijd, dat tegen de tijd dat die boom helemaal vergroeid is, dat kan soms wel jaren duren, kan heel mooi de bank daar staan als eerste. En dat tegen de tijd dat die boom mooi vergroeid is, omdat het zo modulair is, kan je hem op een andere plek weer zetten om daar hetzelfde te doen. 

Presentator: We hadden het over hittestress, daar kan het wat aan bijdragen, of tenminste een oplossing daarvoor. We hebben gezien dat de bank ook water opslaat. We hebben het ook gehad met Henk over de droge periodes, daar zou het misschien een oplossing voor zijn. En Vincent, ik hoorde jou net biodiversiteit zeggen. Kun je daar iets over vertellen? 

Vincent: Ja, de bakken bovenop, daar kiezen we ook echt planten uit die een bijdrage leveren aan die biodiversiteit, dus bloemen voor bijen, wespen, vlinders. Daarnaast willen we ook pakketten aanbieden, omdat we het hele concept eigenlijk modulair willen maken. We willen dus pakketten aanbieden, ook voor de planten bovenop. Dat je echt kan kiezen voor planten die echt een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, dat is dan bijvoorbeeld pakket 1. Pakket 2 hebben we dan echt winterharde planten, of pakket 3, wat bijvoorbeeld echt alleen maar tuinkruiden zijn. Dat je bijvoorbeeld, als je hem in een buurt of wijk zet, dat je dan die bank daar kan plaatsen met allemaal tuinkruiden. Dus dat de buurt gewoon lekker vanaf de bank een eigen tuinkruiden kan plukken die ze nodig hebben. 

Presentator: Henk, wat was jouw eerste reactie op dit concept van deze studenten? 

Henk: Mijn eerste reactie was een kritische. We hebben elkaar eerder via de mail wat gecorrespondeerd hierover en dat komt eigenlijk vooral door wat Chloe en Vincent net ook al aangaven. Die bank alleen gaat het probleem niet oplossen, daarvoor zijn de problemen te groot Je moet echt, Vincent zei het net al, bomen zijn eigenlijk het beste. Niet alleen omdat ze schaduw bieden, maar ook omdat ze doen een evaporatie, ze stoten vocht uit, dus ze bevochtigen de lucht. Dus dat betekent dat de lucht ook echt afkoelt. Niet alleen door de schaduw, maar ook door het vocht. Dus grote bomen zijn het beste. Op de meeste plekken, niet in smalle straatjes, dan heb je een ander effect. Dus je moet echt gaan kijken of je een combinatie van verschillende maatregelen kunt doorvoeren. Waarvan de bank er één zou kunnen zijn. Ik denk wel dat we heel goed moeten nadenken waar je de bank plaatst. We hadden het er net buiten al even over. Het publieke domein heeft ook last, helaas, van vandalisme. En dat is best wel triest, maar heel veel gaat stuk, dus dat betekent dat je zo'n bank... Zeker deze bank, die is gemaakt van allerlei innovatieve materialen, maar dat wil niet per se zeggen dat het ook heel stevig is. Dus daar moet je heel goed over nadenken. Dus ik denk, ik ben nog steeds kritisch, maar ik denk dat je op goed uitgekozen plekken met deze bank, in combinatie met andere maatregelen, best een mooi effect kunt sorteren. En ik vind het sowieso super, los van al dat kritische geneuzel, vind ik het sowieso super dat jullie nadenken vanuit je studie, wat je kunt bijdragen aan de stad en de problemen in de stad. Dus dat vind ik altijd petje af voor dat soort inzet. En ik denk dat je dit, gecombineerd met andere maatregelen, dat je een heel eind kunt komen. 

Presentator: Ja, dat zou een mooi puzzelstuk kunnen zijn en de uitdaging die jullie voor jullie hebben. Waar zou je zo'n bank voor je zien in de stad in Arnhem? Moet ik dan denken aan een groot stadsplein of misschien ergens in een park? Nee, daar is het al groen natuurlijk. 

Henk: Nee, in een park zou ik hem inderdaad niet neerzetten. In de winkelstraat, kijk, het lastige is met de openbare ruimte is dat iedereen daar gebruik van maakt. Dus als we iets willen in de openbare ruimte, dan hebben we de winkeliers, de bewoners, de hulpdiensten, ambulance, politie, brandweer. Iedereen moet er langs kunnen. Iedereen wil erbij kunnen. Ik zou dit wel eens op een grotere schaal willen uitproberen en dan zit ik te denken aan een, en ik ben helaas zijn naam kwijt, maar ik heb kort voor de zomervakantie met een van jullie docenten gesproken over het vergroenen van het plein hier bij de HAN. Want dit plein is natuurlijk op een paar strookjes gras naar vooral heel erg stenig. Bovendien is het ook al een 20 jaar oude inrichting, hebben we net ontdekt. Dus wij willen het vergroenen, wij willen daar als gemeente graag aan meewerken. En ik kan me best voorstellen dat je hier begint om te kijken. Hier heb je een behoorlijke populatie studenten. Er wordt intensief gebruik gemaakt van het plein. Er zijn ook allerlei evenementen door het jaar heen. Dus ik denk, probeer het hier eens uit. Ook al omdat je hier 's avonds gaat tent op slot, hadden wij ook ontdekt, want we waren opgesloten op een gegeven moment. Dus kijk, dan heb je in ieder geval, kun je uitproberen hoe dat overdag gaat. Werkt dat? Werkt het niet? Hoe gaat het met die wateropvang? Kan het zichzelf bedruipen of moet je toch echt gaan werken? Of echt gaan bewateren als het heel droog is? Dan heb je een soort praktijk situatie die redelijk beheersbaar is. En als het hier werkt, dan kun je vervolgens gaan kijken in de binnenstad. We hebben pleintjes met intensief gebruik, maar waar je passanten ook wel een soort plek wilt gunnen om even op adem te komen. Het land van de markt is een goeie. In de flanken van de warenmarkt in Arnhem, er zijn nog wel wat pleinen te bedenken. En dan kun je daar het gaan uitproberen. Dus ik zou zo'n plek hier als de HAN, waar heel veel verkeer is en waar toch de situatie beheersbaar is, zou ik het als praktijk-experiment willen zien. 

Presentator: Ja, een mooie proeftuin hier, Chloé en Vincent. Is dat een goed idee, wat jullie betreft? 

Vincent: Ja, wij zeggen doen. 

Chloé: Ja, wij zijn er ook al mee bezig met hier het schoolplein van de HAN. Dat is iets wat inderdaad nu volop loopt, dus we proberen daar tussen te komen met de GRŒNNEHAGE. Ja, natuurlijk proberen we ook zo snel mogelijk de stad binnen te komen. Het leuke wel is, wat wij ook als toekomst zien, is natuurlijk niet alleen deze bank. We kunnen daar veel meer mee. We willen heel graag ons een beetje gaan richten op meerdere constructies. Dus hoe kunnen we nou verschillende soorten constructies maken die bijdragen aan dit probleem? Kijk, die groene bank, dat is iets ontworpen vanuit een schoolproject. Toen hadden we, ja, we moesten iets ontwerpen en na veel brainstormen en alles kwam dit eruit. Nou, een product om trots op te zijn. Omdat het zo'n modulair systeem is, kunnen wij daar heel mooi op inspelen van wat is de vraag. En wij hopen gewoon heel erg dat er, ja, eigenlijk een opdrachtgever naar ons toe komt in de toekomst. Die gaat zeggen van, die ons een beetje uitdaagt, van: nou, we hebben deze problemen. Jullie kunnen hier zo en zo op inspelen. Maak eens wat voor ons, probeer daar op in te spelen. Het is geen boom natuurlijk, maar we kunnen daar wel omheen werken. Van wat heb jij nodig?  

Presentator: Ja, en laten we straks wat verder op die toekomst ingaan. Jullie hebben nu al een relatief succes behaald natuurlijk, hè. Ik bedoel, jullie hebben een prachtig product neergezet. Nou, er zit hier iemand van de gemeente Arnhem die zegt van, die eerst heel kritisch was, die jullie toch hebben overtuigd met jullie product. Van, nou, volgens mij is het een goede deeloplossing. Hoe zijn jullie tot dit succes gekomen? Kunnen jullie daar iets over vertellen? Kunnen jullie ons even meenemen in dat hele project? 

Vincent: Ja, goeie vraag. Ik zit te denken. Ja, we zijn natuurlijk vorig jaar begonnen met onze opleiding en natuurlijk deze opdracht is eruit voortgekomen en uiteindelijk hadden we het afgesloten eigenlijk. Gewoon cijfer binnen. En toen dachten wij van, we vinden het echt wel leuk om hier verder mee te gaan, ook omdat we echt wel zien dat hier ook echt wel vraag naar is. Dus we hadden ons toen ingeschreven voor de Innovatiefste Student van Nederland. En toen dachten we zo van, ja, gaat het wat worden? Maar we melden ons gewoon aan.  We kijken wel wat het wordt. En uiteindelijk zijn we toen in de zomer, afgelopen zomer, op vakantie gebeld dat we in de finale stonden met ons concept. Dus toen, ja, gewoon in de finale gestaan. En daarvoor is heel veel publiciteit gekomen. Dat hebben we gewoon een beetje vastgehouden. En dan elke keer weer, dan weer RTV Nederland, dan de Stentor, dan de Gelderlander. En zo is het balletje een beetje gaan rollen. Nu genomineerd voor de Green Student Awards van de HAN. 

Chloé: En ik denk dat het een beetje mee te maken heeft van in hoeverre je daarin mee gaat. Als je daar heel enthousiast op reageert en van, ja, dit willen we doen. Kom maar, kom maar met die nieuwe ideeën. Dan rolt het balletje vanzelf wel, want mensen willen je echt wel helpen. En als je daar goed op inspeelt, dan gebeurt dat vanzelf wel eigenlijk. 

Vincent: Ik denk gewoon alles aanpakken wat je... 

Chlóe: De kans die je krijgt. Gewoon daar dankbaar voor zijn. En dat doen we wel. 

Presentator: Ja, maar dat is wel iets wat jullie gedaan hebben en wat veel andere studenten waarschijnlijk niet doen. Want jullie zijn in het eerste jaar hiermee begonnen met het project. Jullie zitten nu in het tweede jaar en jullie hebben wel gezegd van, we pakken dit vast en we laten het niet meer los. 

Chloé: Ja, dat klopt. 

Presentator: Dus daar zit jullie geheim. 

Chloé: Ja. 

Presentator: En welke ondersteuning hebben jullie gehad vanuit de HAN? 

Chloé: De HAN heeft ons geholpen door de connecties die de HAN heeft. Dus alle verschillende departementen die hebben ons heel goed geholpen om tot verschillende events eigenlijk te komen. Bij die finale, daar hebben we veel hulp bij gehad bij het regelen en alles. Nou, we hebben op twee exposities gestaan. Dus ik denk het bereik van de HAN, dat dat voor ons het belangrijkste is hierin. Dus hoe kom je tot die belangrijke connecties? Hoe kom je tot de mensen die je nodig hebt? En voor de rest laat onze opleiding ons heel erg zelf ondernemen, want dat ondernemen is juist heel erg leuk. Dus dat is ook wel weer een plus. Maar ja, inderdaad, wat ik zeg, de connecties en alles, dat is heel waardevol. 

Presentator: En ruimte om te ondernemen dus. 

Chloé: Dat ook, ja. 

Presentator: Wat vind jij ervan, Henk, dat ondernemerschap wordt gestimuleerd bij studenten? 

Henk: Ja, daar kun je bijna niet op tegen zijn. Tenminste, ik kan geen goed argument bedenken waarom daar ik tegen zou kunnen zijn. Ik denk dat het juist goed is om ondernemerschap en zeker ook maatschappelijk ondernemerschap bij studenten te bevorderen. Want dat zeiden Chloé en Vincent zelf ook al van, wij willen ook naar maatschappelijke problemen kijken, opgaven die er in de stad zijn. Dat betekent dat je altijd een soort meerwaarde creëert door niet alleen te ondernemen, maar ook maatschappelijk te ondernemen. Ja, ik denk dat het heel positief is als onderwijsinstellingen juist dat aspect bevorderen. 

Presentator: Ja, jullie zeiden net al, he, van het stopt waarschijnlijk ook niet bij GRŒNNEHAGE, misschien kunnen we nog meer ontwikkelen rondom dezelfde uitdagingen. Wat is jullie droombeeld? Waar staan jullie over vijf jaar of tien jaar of wat dan ook? 

Vincent: Ja, ik denk inderdaad wat Chloé ook al aangaf, dat we naast onze bank ook echt willen kijken naar andere mogelijkheden. Wat we met het systeem kunnen doen of wat echt een bijdrage levert aan de biodiversiteit en het vergroenen van de openbare ruimte. Maar ja, ik denk dat ons toekomstbeeld echt wel is dat we over een paar jaar hopelijk meerdere producten hebben. Dat we echt al onze producten al in een paar steden hebben staan en dat we ook echt kunnen bewijzen dat het echt een bijdrage aan het probleem levert. Dus ja, gewoon een gezondere en groenere leefomgeving creëren met onze producten. 

Presentator: Hoe kijk jij daarnaar?  

Chloé: Ja, een beetje hetzelfde. Mijn droom, mijn streven laat ik het zo even zeggen, is dat we echt een bedrijf hebben in de toekomst van groen straatmeubilair. Het is natuurlijk iets wat al bestaat, straatmeubilair, maar in de vorm hoe wij het nu hebben geproduceerd, dat is iets wat je nauwelijks of eigenlijk niet nog ziet, terwijl het een heel simpel concept is. Dus je kan er heel veel mee en er is ook heel veel innovatie mogelijk en ja, het is ook iets wat echt nodig is in de toekomst. Dus ik zie daar heel veel potentie in. En naast dat we ons richten op gemeentes en dus op stedelijke gebieden, heb je natuurlijk ook nog bedrijfsterreinen die volop willen gaan vergroenen. Want het gooit de waarde van het bedrijf omhoog als je meer groen hebt. Nou, dat zijn allemaal dingen die voor ons heel positief kunnen uitpakken en misschien ook wel particulier in de toekomst. Mensen houden ook steeds meer van groen, willen meer dingen in hun tuin, in hun huis, wij zijn wel meer voor de tuin met onze producten. Ik zie daar heel veel mogelijkheden in voor de toekomst. 

Presentator: Genoeg kansen voor ondernemende studenten. Dat lijkt me een mooie boodschap om dit gesprek mee af te sluiten. Hartstikke bedankt Henk. Chloé en Vincent, heel veel succes met jullie product. 

Chloé: Dank je wel. 

Presentator: Beste luisteraar, bedankt voor het luisteren naar HAN Changemakers, een podcast waarin we op zoek gaan naar slimme, schone en sociale oplossingen voor de wereld van morgen. Mis geen enkele aflevering en abonneer op de podcast in je favoriete podcast app.