Zorgnetwerken thuiswonende ouderen verbeteren
Familie, buren, vrienden, vrijwilligers én zorgverleners. Samen vormen ze zorgnetwerken die kwetsbare ouderen ondersteunen. De rol van deze zorgnetwerken wordt groter. En afstemming en samenwerking binnen de netwerken steeds belangrijker. Om zo de ouderen effectiever te kunnen ondersteunen.
Interactie in het zorgnetwerk
De overheid wil dat netwerken van informele zorg meer zorg voor kwetsbare ouderen voor hun rekening nemen. Ook wordt een groter beroep gedaan op de inzet van vrijwilligers. Dit vraagt om samenwerking en afstemming in het zorgnetwerk. In het promotieonderzoeksproject van Wendy staat de interactie in het zorgnetwerk centraal.
We hebben samen als familie en professionals de opdracht om ouderen thuis zo te ondersteunen dat zij het daar kunnen redden. Maar hoe doe je dat dan?
Wendy Kemper-Koebrugge is docent-onderzoeker bij het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening en mede-coördinator / docent bij de post-hbo opleiding Samenwerken met informele zorg.
Als programmamanager bij de Zorgalliantie/Centre of Expertise Krachtige Kernen bij de HAN geeft zij vorm aan netwerkleren tussen organisaties. Zij is in 2017 -met een HAN-beurs- een promotieproject gestart en promoveerde op 28 april 2022 op het onderzoek Zorgnetwerken van thuiswonende ouderen verbeteren.
Verbeteren zorgnetwerken
Hoe kunnen informele zorg en zorgverleners samen effectiever kwetsbare ouderen ondersteunen? Het promotieproject Improving the functioning of care networks of home-dwelling older adults draagt bij aan dit actuele vraagstuk. De centrale onderzoeksvraag is: welke interventies en maatregelen kunnen het zorgnetwerk versterken?
Studies over deze zorgnetwerken zijn vooral gericht op integratie van zorg en verbanden tussen de samenstelling van het netwerk en ervaren gezondheid. Binnen dit project staat de interactie in het zorgnetwerk centraal, door netwerkmechanismen te verkennen:
- Hoe zoeken netwerkleden naar (nieuwe) mensen of organisaties die kunnen steunen?
- Hoe coördineren ze activiteiten en onderhouden ze relaties?
- Hoe wordt hun gedrag beïnvloed?
Interprofessionele leernetwerken
Het onderzoek sluit aan bij de de onderzoekslijnen van de lectoraten Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Innovatie in de Care / Technologie voor Gezondheid, HAN. Het is gericht op het verbeteren van interprofessioneel samenwerken en -leren in netwerken in de gezondheidszorg en op de optimale inzet van professionals in de gezondheidszorg.
(Co-)Promotoren
Wendy Kemper is bij haar promotieonderzoek begeleid door:
- prof. dr. Michel Wensing, hoogleraar Implementation Science aan de Radboud Universiteit, IQ Healthcare
- dr. Miranda Laurant, HAN-lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening
- dr. Marian Adriaansen, HAN-lector Innovatie in de Care
Resultaten
Voor zorgverleners en managers in de zorg levert dit onderzoek praktische hulpmiddelen op. Om de potentie van het zorgnetwerk en de samenwerking met informele zorg hierin te versterken. Ook cliënten en informele zorg hebben behoefte aan hulpmiddelen die hen beter in staat stellen om de mogelijkheden van het zorgnetwerk te benutten. De resultaten van het onderzoek krijgen een plek in de curricula van opleidingen en leiden tot nieuwe onderwijsvormen. Daarin leren professionals, informele zorg en cliënten samen.
Publicaties over dit onderzoek
- Actions to influence the care network of home dwelling elderly people: A qualitative study (nih.gov)
- Local networks of community and healthcare organisations: a mixed methods study (nih.gov)
- Developing a support program for care networks of home-dwelling older persons.
- Care Networks of Home-dwelling Older Persons in the Netherlands: Proof of Concept of a Network Typology
- Proefschrift: Improving the functioning of care networks of home-dwelling older adults
Achtergrond
Vanuit het focusgebied Fair Health van de HAN ontvingen 6 bijzondere onderzoeksprojecten financiering. Projecten die stuk voor stuk bijdragen aan het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Lees meer over de achtergrond van dit project.
Sociaal - Fair Health
Met focusgebied Fair Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.
Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl