briefgeld euro budget

Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geld? Gemeente Nijmegen wilde weten hoe deze inwoners daarbij het beste ondersteund kunnen worden. HAN onderzocht dit met 3 co-onderzoekers met LVB

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

Eind 2017

Looptijd

1 jaar

Subsidie

ZonMw

Aanleiding van het project

Veel jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of die moeilijk kunnen leren geven te veel geld uit, bijvoorbeeld omdat ze niet weten wat ze hebben, of omdat ze niet lekkker in hun vel zitten. De gemeente Nijmegen merkt dat deze groep vaker in financiele problemen komt. Bij contact met instanties hebben ze het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het blijkt dat veel jongvolwassenen, hun begeleiders en instellingen in Nijmegen niet weten dat zij met vragen over geldzaken terecht kunnen bij bijvoorbeeld de Stips Nijmegen, het Interlokaal (Bindkracht10) of schuldhulpverlening.

Doel van het project

Jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking of die moeilijk kunnen leren, vinden het lastig om goed met geld om te gaan. De vraag in dit project is: hoe kunnen jongvolwassenen met geld omgaan en wat is daar voor nodig? In gesprekken met jongvolwassenen met een beperking is bekeken wat er goed gaat en wat ze moeilijk vinden. Bij alledaagse zaken, zoals boodschappen doen, of in contact met instanties. 

Resultaten

Wat we leerden van ons onderzoek is verwerkt in verhalen van jongvolwassenen, een onderzoeksrapport en in informatiefilmpjes met tips. Je vindt alles op deze themapagina. De informatie is bedoeld voor jongvolwassenen met LVB, mensen die moeilijk lerend zijn, (aankomend) professionals, de gemeente Nijmegen en (vrijwilligers)organisaties in Nijmegen die zich bezighouden met de (financiële) ondersteuning van zelfstandig wonende jongvolwassenen met LVB.

 

Informatiefilm en tips

Er komen 4 belangrijke thema’s in afzonderlijke scenes aan bod, de thema's zijn ook verwerkt in een samenvattende film. Klik hieronder om de hele film (7 minuten) te bekijken.

Financiele zelfredzaamheid on Vimeo

Onze partners

  • Gemeente Nijmegen
  • Bindkracht10 (Het Inter-lokaal)
  • ZonMw
  • Ervaringsdeskundigen

Contact over dit project?

Lisbeth Verharen

  • Lisbeth.Verharen@han.nl
  • Carinda Jansen

  • Carinda.Jansen@han.nl
  • Lectoraat
     

    Versterken van Sociale Kwaliteit

    Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de centrale waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Wij willen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

    mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond

    Publicaties

    Vanuit het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk hier het overzicht.