Samen leren voor gezond gewicht
GGD Rivierenland, de gemeentes en onderzoekers van de HAN leren in dit project samen voor en over een gezond gewicht. Zij ontwikkelen een integraal plan voor het bevorderen van een gezond gewicht, dat wordt gedragen door de lokale gemeenschap.
Aanleiding van het project
In regio Rivierenland wonen veel mensen met overgewicht. De GGD en de gemeenten Culemborg, Tiel, Maasdriel en West Betuwe doen al veel om overgewicht te voorkomen. Zij ervaren hierbij twee problemen: hoe ontwikkel je activiteiten op maat per gemeente? En hoe betrek je de lokale gemeenschap om het benodigde draagvlak en eigenaarschap te krijgen?
Doel van het project
Resultaten
- Projectwebsite ZonMw: Samen Leren voor Gezond Gewicht in Rivierenland
- Praatplaat van processtappen project
- Factsheet opbrengst inspiratiesessie inwoners betrekken
- Plan van aanpak 2020 – 2022
- De lokale gezondheidssituatie is door de werkgroepen per gemeente en de epidemiologen van de GGD in beeld gebracht. Deze wijkprofielen zijn te bekijken in het online programma tableau
- Nieuwsbrief Samen leren voor gezond gewicht (april 2019)
- Nieuwsbrief Samen leren voor gezond gewicht (maart 2020)
- Nieuwsbrief Samen leren voor gezond gewicht (januari 2021)
- Samen met ZonMw landelijke leernetwerkbijeenkomst georganiseerd (maart 2019)
Partners
De samenwerkende partijen zijn GGD Gelderland-Zuid, gemeenten Culemborg, Tiel, Maasdriel en West Betuwe, Academische Werkplaats Publieke Gezondheid AMPHI, HAN University of Applied Sciences, Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen (WSDAN), RIVM en lokale partners zoals welzijnsorganisaties en eerstelijnszorg, diëtisten, gezondheidsadviesbureaus en inwoners uit iedere gemeente.
De projectorganisatie heeft de vorm van een learning community. Kern van de community zijn vier lokale werkgroepen met daarin de lokale professionals en inwoners. Deze werkgroepen hebben veel ruimte gekregen om het lokale project zelf vorm te geven en zijn hierdoor intrinsiek gemotiveerd om het project te laten slagen.
Er zijn lokale duo’s gevormd (GGD-gezondheidsmakelaars en welzijnswerkers) die het proces binnen de werkgroepen begeleiden. Beide hebben een andere expertise en een ander netwerk, wat zorgt voor een brede kijk en mooie samensmelting van kwaliteiten.
Dit project is een van de 6 projecten die mogelijk worden gemaakt met subsidie van ZonMw vanuit de call ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’.