Eten met lange tanden: (onder)voeding en mondzorg
De ambitie van Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding sneller signaleren.
Aanleiding van het project
Veel thuiswonende ouderen hebben problemen met mondgezondheid en voedingsinname. Natuurlijk is er een verband. Het op tijd signaleren van problemen draagt bij aan betere zorg. Mondhygiënisten en diëtisten willen graag eerder herkennen wanneer ze moeten doorverwijzing naar de andere discipline.
Doel
Doel van dit project is om een beknopte set vragen/ beslisboom te maken. Deze helpt mondhygiënisten en diëtisten om patiënten te identificeren die risico’s hebben op problemen met mondgezondheid en voedingsinname. Zodat ze deze patiënten kunnen doorverwijzen naar elkaar.
Aanpak
In een consortium van praktijken van mondhygiënisten, diëtisten en betreffende beroepsverenigingen gaat het om de volgende onderzoeksopzet:
- Het in kaart brengen van risicofactoren voor slechte mondgezondheid in relatie tot voeding en vice versa.
- Het ontwikkelen van vragenlijsten die de mondhygiënist en de diëtist kunnen toepassen om risico’s te identificeren.
- Het landelijk uitzetten van dezelfde vragenlijst om inzicht te krijgen in de prevalentie van risicofactoren op het kruispunt van voedingsproblemen en mondgezondheid.
- Landelijk onderzoek
- Het onderzoeken hoe optimale samenwerking er uitziet tussen mondhygiënisten en diëtisten en tussen mondhygiënisten/diëtisten en andere zorgprofessionals. En hoe optimale zorg rond voeding en mondzorg er volgens ouderen uit zou moeten zien.
- Het organiseren van een afsluitend symposium.
De resultaten worden verspreid via kanalen zoals het Netwerk Voeding en Mondgezondheid, de beroepsverenigingen van mondhygiënisten en diëtisten en de Stuurgroep Ondervoeding.
Resultaten
Benieuwd naar de resultaten die het project Eten met Lange Tanden de afgelopen 2,5 jaar heeft opgeleverd? Bekijk het overzicht van de resultaten tot nu toe.
Team Eten met Lange Tanden
Teamleden van de HAN
prof. dr. Marian de van der Schueren
Lector Voeding Diëtetiek en Leefstijldr. Elke Naumann
Projectleiderdr. Vanessa Hollaar
OnderzoekerTeamleden van Hogeschool Utrecht
dr. Katarina Jerković
Lector Innovaties in de preventieve zorgdr. Liesbeth Haverkort
Hoofddocent en onderzoeker, Opleiding MondzorgkundeSeline Kok
Junior onderzoekerOnze partners
- Hogeschool Utrecht: Lectoraat Innovaties in de preventieve zorg
- Mondhygiënisten
- Diëtisten
- Nederlande Vereniging van Mondhygiënisten (NVM)
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
- Stuurgroep ondervoeding
- Netwerk Utrecht Zorg Ouderen (NUZO)
Publicaties
De ondezoekers binnen het project 'Eten met Lange Tanden' wil de problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding sneller signaleren. Vanuit dit onderzoeksproject zijn al verschillende publicaties verschenen.
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
HU Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg
Binnen de zorg verschuift het accent van genezen naar voorkomen van ziekten en behoud van gezondheid. Het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg (Hogeschool Utrecht) wil de zelfredzaamheid van mensen vergroten en de gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.